ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Με παντιέρα την «ατομική ευθύνη» η κυβέρνηση – Να ληφθούν άμεσα μέτρα απαιτεί το ΚΚΕ

Σε πανδημία κήρυξε την εξάπλωση νέου κορονοϊού o ΠΟΥ:

Σε πανδημία ανακήρυξε την εξάπλωση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ο ιός εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και πρόσθεσε ότι τα κρούσματα εκτός Κίνας τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί 13 φορές.

Ανακοινώνοντας μέτρα για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση στηρίζει γενναιόδωρα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για τους εργαζόμενους προβλέπεται μόνο μια «ειδική άδεια» για τη μέριμνα των παιδιών, μέρος της οποίας καλύπτεται από την κανονική άδεια των εργαζομένων!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις συνέπειές της, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας.

Αυτά θεωρούμε ότι είναι:

1ον. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2ον. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

3ον. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

— Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

— Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

— Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

— Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

4ον. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

5ον. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι επίσης μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με παντιέρα την «ατομική ευθύνη»

Στη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» βασίστηκε το πολυδιαφημισμένο χτεσινοβραδινό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες», είπε.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη μέχρι τώρα λειψή με βάση τις ανάγκες διαχείριση του ζητήματος και την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» και απαρίθμησε τα μέτρα – ασπιρίνες για τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στην Υγεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο και αναγγέλλοντας «πλήγμα στην οικονομία», προειδοποίησε ότι «το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι – κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», ενώ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν «κι άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου».

Για το κλείσιμο των σχολείων είπε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στην Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον «συντονισμό κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», ενώ προανήγγειλε και «νέα εργαλεία» στο Δημόσιο, «όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως».

Κατέληξε με το θέμα της εκκλησιαστικής λειτουργίας, λέγοντας πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας». Προηγουμένως είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφερθεί στις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, λέγοντας πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε».