ΠΑΜΕ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ : Κινητοποίηση στο Εφετείο για την απολογία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

«Στους χώρους και στους κλάδους ποτέ και πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, το πρωί της Τετάρτης με αφορμή τη σημερινή απολογία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγγκέντρωση στο Εφετείο, στο οποίο έφτασαν με πορεία από το μετρό Αμπελοκήπων.

«Στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες, της Χρυσής Αυγής οι μαχαιροβγάλτες», «Έσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού, βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού» και «Βασανιστές της χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την κινητοποίηση.

«Εχθροί των εργατών είναι οι χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών και εγκληματίες» έγραφε το πανό της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων ανέγράφει «Έξω οι φασίστες από τις σχολές μας» και των μαζικών φορέων της Αθήνας «Χρυσή Αυγή τσιράκια των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιάννη ΠρωτούληΛουίζα Ράζου και Θοδωρή Χιώνη, καθώς και ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Μαυροκέφαλος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να καταδικάσουμε τη Χρυσή Αυγή» απαιτώντας να καταδικαστεί η εγκληματική και φασιστική δράση της από τα δικαστήρια, αλλά πρωτίστως «να καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων αφού είναι το μαντρόσκυλο των αφεντικών».

Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η δίκη τραβάει 4,5 χρόνια σημειώνοντας ότι οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής κοιμούνται ήσυχοι στο σπίτι τους, συνεχίζουν να τρομοκρατούν εργάτες και αγωνιστές συνδικαλιστές. Παράλληλα κατήγγειλε την πολιτική των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που χτυπούν τα εργατικά δικαιώματα και εμπλέκουν τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που τροφοδοτούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό

«Οι εργάτες θα δυναμώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματα τους και τις ανάγκες τους» τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Θρασύδειλη η απολογία του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης
  • Κενά και αντιφάσεις από τον Ν. Μιχαλολιάκο, ιδρυτή και επικεφαλής του μορφώματος

Ολοκληρώθηκε σήμερα, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η απολογία του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα και ο πατέρας του επίσης δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν. Όταν αποχωρούσε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, το ακροατήριο σηκώθηκε και φώναζε «Δολοφόνοι» και «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ο N. Μιχαλολιάκος είναι ο ιδρυτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της από το 1980 μέχρι και σήμερα. Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 είχε κατηγορηθεί για «κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων δι’ εκρηκτικών υλών» και καταδικάστηκε τελικά αμετάκλητα με τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών σε 12 μήνες φυλάκιση. Το 1983 κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δήλωση ίδρυσης κόμματος («Λαϊκός Σύνδεσμος»). Το 1984 ανέλαβε γραμματέας της χουντικής νεολαίας ΕΠΕΝ αλλά αποχώρησε γρήγορα. Από το 1986, η Χρυσή Αυγή ξεκινά την αυτοτελή οργανωτικά δράση της στα γραφεία της στην Κεφαλληνίας. Εμφανίζεται ως εκδότης της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή», που κυκλοφορεί από το 1993. Τον Μιχαλολιάκο έχει υποδείξει ως «ηθικό αυτουργό» για τη δολοφονική επίθεση στον τότε φοιτητή Δημ. Κουσουρή (το 1998) ο Α. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως «Περίανδρος» και άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού. Όπως είχε πει σε τηλεφωνική επικοινωνία: «Ηθικός αυτουργός ο Μιχαλολιάκος, φυσικός αυτουργός ο Παναγιώταρος».

Στο πρώτο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που προσκόμισε στην ανάκριση το 2013 ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, περιγράφεται το δισυπόστατο της ναζιστικής οργάνωσης που διαθέτει πολιτικό και στρατιωτικό – επιχειρησιακό σκέλος, με κοινή ηγεσία. Στο καταστατικό περιέχεται το κείμενο «Η Αρχή του Αρχηγού», όπου επεξηγείται αναλυτικά ότι «Ο ΑΡΧΗΓΟΣ είναι πρόσωπο απολύτως απρόσβλητο και απαραβίαστο και είναι ο ανώτατος ηγέτης της κινήσεως, στέκει δε υπεράνω εκλογικών διαδικασιών και δεν μετέχει στις σχετικές ψηφοφορίες». Μάλιστα, όπως σημειώνεται σχετικά, «ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός δεν ίσταται πάνω ή δίπλα στο λαό, δεν βρίσκεται μέσα στον λαό, είναι ο ίδιος ο Λαός, που έχει συνειδητοποιήσει το ιστορικό του πεπρωμένο, είναι η ιστορική του ταυτότητα».

Σημειωτέον ότι έγγραφο με παρόμοιο περιεχόμενο και σφραγίδα («Χρυσή Αυγή – Αγχιβασίην») βρέθηκε στο σπίτι του στελέχους της Χρ. Αυγής, του ναζιστή Χρ. Παππά, αλλά και σε μεταγενέστερα κείμενα, που η Χρυσή Αυγή ήταν στη Βουλή, όπως αυτό που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο της Ουρ. Μιχαλολιάκου με τίτλο «Ιεραρχία – Δομή ΧΑ» και παρόμοιο περιεχόμενο όπως π.χ. «Η έννοια του Αρχηγού – Καθοδηγητή στην Ιδεολογία μας προσλαμβάνει μεταφυσικό περιεχόμενο» κλπ. Ο Ν. Μιχαλολιάκος, η ηγεσία του οποίου δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία μέχρι και σήμερα, αφού σύμφωνα με το νέο καταστατικό, ψηφοφορία γίνεται μόνο αν το ζητήσει το 50%+1 των συνέδρων, διορίζει το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Το 2013, μέλη του ήταν οι Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής, Ματθαιόπουλος και Παππάς. Μάλιστα στην απολογία του παραδέχθηκε ότι ο Λαγός ήταν υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη και μιλούσε με τον επικεφαλής της Αστυνομίας για τη μετακίνησή του.

Με τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού αποδεικνύονται από τα στοιχεία του υπολογιστή του ο ναζιστικός χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, η πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό, στον Χίτλερ, η βάση των ιδεολογικών τους καταβολών, η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Γ’ Ράιχ, η ιεραρχία της οργάνωσης, η στρατιωτική οργάνωση, η τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο της δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, η ταύτιση πολιτικού κόμματος και ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η ύπαρξη των ομάδων κρούσης («ταγμάτων εφόδου») στο «κέντρο» της ναζιστικής οργάνωσης. Προκύπτει από έγγραφα, βίντεο, ηχητικά και καταθέσεις ότι ο Μιχαλολιάκος γνώριζε π.χ. από το ίδιο βράδυ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι (απολογία Μίχου – κατάθεση Σπίνου) και συμμετείχε στη συγκάλυψη της δράσης του τάγματος εφόδου την επομένη (σε δημόσιες δηλώσεις περί «περαστικού» Ρουπακιά, ιδιωτικές συνομιλίες π.χ. κλήση σε Δεβελέκο να μην αναγνωρίσει Ρουπακιά, κάλυψη Νίκαιας σε σχετική συνέντευξη στον Καλόγηρο στις 26/9/2013 κλπ.). Επίσης, ούτε διαγραφή των υπευθύνων της Νίκαιας υπήρξε (απολογίες Πατέλη, Μίχου και Λαγού) ούτε κλείσιμο των γραφείων της (ομολογία Μιχαλολιάκου στις 26/9/2013), σε αντίθεση με τους όψιμους τέτοιους ισχυρισμούς (βλ. απολογία Παναγιώταρου).

  • Η «σπορά των ηττημένων του 1945…»

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι αυτός που μεταξύ τόσων άλλων δήλωνε στα ναζιστικά γραφεία του στις 3/3/2012 «… είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, αυτοί είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες …είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο…». Είναι αυτός που ισχυριζόταν ότι αν οι χρυσαυγίτες σκοτώσουν κάποιον μετανάστη, θα εκτιναχτεί η λαϊκή υποστήριξη προς την οργάνωσή του: «Ελπίζουν ένας χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο, για να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα. Έχουν χάσει την μπάλα. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα φτάσει 15% και 20% η Χρυσή Αυγή. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται» (ομιλία στις 26.5.2012. Από τα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης).

Ενδεικτικά επιλέγουμε επίσης από τις ομιλίες του στη διαδικασία των αναγνωστέων, που δείχνουν την εγκληματική ναζιστική ιδεολογία του: «Άμα γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε Βουλή της Βαϊμάρης… μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα. Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος για αυτό»…», «Εγώ αν ζούσα στη Γερμανία του ’33 θα ήμουν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό…». Για τις επιθέσεις στους μετανάστες σε περιοχές της Αθήνας: «Δεν κάνει τίποτα λέει η Χρυσή Αυγή (…) Ε, ποιοι μαχαιρωθήκανε τότε σ’ αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά; Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά, οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;». Σε ομιλία στις Θερμοπύλες: «Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου»… Στο Πέραμα ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρει: «Ναυπηγοεπισκευαστική, όλοι άνεργοι και από πάνω οι νταβατζήδες… οι εργατοπατέρες του ΚΚΕ… του ΠΑΜΕ…». Αναφερόμενος στο πογκρόμ των χρυσαυγιτών κατά μεταναστών: «Ραφήνα… τέτοιου είδους συγκεντρώσεις είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουν σε κάθε πλατεία των Αθηνών, σε κάθε πόλη της Αττικής», «στο κέντρο των Αθηνών υπήρχε ένα κτίριο ολόκληρο το Εφετείο …και ήταν κατοικία λαθρομεταναστών …όταν το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, (…) μπόρεσε η Χρυσή Αυγή και άδειασε το Εφετείο… έγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών, εκεί ήμουν». Στη Νεμέα, για τους αξιωματικούς της 21ης Απριλίου: «…θεωρούμε έγκλημα και προδοσία ότι άνθρωποι που τα στήθη τους κοσμούσαν χρυσά αριστεία στα πεδία των μαχών αυτοί οι αλήτες οι πολιτικοί τους άφησαν να πεθάνουν στην φυλακή…» (φωνή: Τιμή και Δόξα στον Νίκο Ντερτιλή).

Επίσης στον Ασπρόπυργο δήλωνε: «…ο Χίτλερ που τους είχε μαζέψει τους γύφτους σε στρατόπεδα, δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί του, εγώ πάντως συμφωνώ, όπως είχε μαζέψει τους Εβραίους, είχε μαζέψει και αυτούς. Γιατί είναι ένας παρασιτικός πληθυσμός…». Στις Θερμοπύλες το 2012 διακρίνονται στην πρώτη γραμμή Ρουπακιάς – Ηλιόπουλος – Παναγιώταρος – Καζαντζόγλου και ο Τσακανίκας ως φρουρός πίσω από τον Μιχαλολιάκο, όπου δήλωνε: «… ας έρθουν να μετρηθούμε και να δούνε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος… εσείς είστε τα τάγματα εφόδου…», «…αισθανόμαστε …μια αηδία … αν θέλουν τα εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή και βγαίνουμε στους δρόμους… να δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου… τι σημαίνει μάχη… τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια…».

Το μήνυμα προς τη ναζιστική οργάνωση είναι σαφές. Και όπως μαρτυρούν οι δεκάδες εγκληματικές δράσεις των ταγμάτων εφόδου το μήνυμα ελήφθη από περιφερειάρχες, πυρηνάρχες και τα μέλη. Αρκεί να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση του Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη, στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ο Μιχαλολιάκος θα απευθυνθεί στο Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας λέγοντας: «Να καθησυχάσω όσους πιστεύουν ότι θα μας κοστίσει εκλογικά το επεισόδιο στον “ΑΝΤ1”. Λοιπόν, ακούστε τα νέα: Η Χρυσή Αυγή ανέβηκε δύο ολόκληρες μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις μετά το επεισόδιο αυτό». Ακούγονται ζωηρές επευφημίες και συνθήματα: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Και συνεχίζει: «Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Κι αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν, …ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάναν κι άλλη φορά και τους θάψαμε στον Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν». Ενθουσιασμένο, το Τάγμα εκφωνεί την ύστατη απειλή που αποδίδεται στον ναζί Γκέμπελς: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

  • Σοβαρά κενά και αντιφάσεις

Στην απολογία του σήμερα προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα χωρίς να μπορέσει να πείσει, με σοβαρά κενά και αντιφάσεις και φυσικά καταφεύγοντας στον αντικομμουνισμό. Προσπάθησε να σφάξει με το γάντι βασικά στελέχη και συνεργάτες του. Όσον αφορά την ιδεολογία, αρνήθηκε υποκριτικά τον εθνικοσοσιαλισμό. Για παράδειγμα, ο αρχηγός αρνήθηκε την παρουσία του στη ναζιστική συναυλία όπου ο ίδιος μαζί με Γερμενή, Κασιδιάρη, Παναγιώταρo, Ματθαιόπουλο και Μάστορα υμνούσαν το 3ο Ράιχ και χαιρετούσαν ναζιστικά μπροστά στις σημαίες των SS και την πολεμική σημαία της Βέρμαχτ με τον αγκυλωτό σταυρό ενώ ακούγονταν και ναζιστικά συνθήματα. Όταν όμως του επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι είναι το 2005 και ότι ο ίδιος χαιρετάει ναζιστικά ανέφερε «Εμένα αυτή η μουσική δεν μου αρέσει. Μπορεί να είχα πάει περιστασιακά και να έφυγα μετά»…

Παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορων παραγόντων του αστικού κράτους στην προσπάθεια του να καταδείξει ότι υπήρχε δήθεν πολιτική σκευωρία. Αναφέρθηκε σε συνομιλίες με υπουργούς, όχι μόνο με τον Μπαλτάκο οι οποίοι μάλιστα όπως είπε δεν συμφωνούσαν γι’ αυτό («ο Μπαλτάκος τον είχε ενημερώσει για το ποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να γίνουν διώξεις»), αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι ήταν προετοιμασμένοι να καλύψουν ό,τι μπορούσαν από τα αποδεικτικά στοιχεία των εγκληματικών πράξεων της οργάνωσης τους.

Ο αρχηγός κατέρριψε αρχικά σε δευτερόλεπτα όλο τον ισχυρισμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσής του για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ότι είχαν βγει στους δρόμους για να πετάξουν τα περιβόητα τρικάκια για επικείμενη ομιλία του. Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, στην κατάθεσή του, είχε κάνει την σχετική αναφορά. Όπως είπε, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε δεχτεί πρόσκληση, αλλά δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει. Τελικά, μετά την παρέμβαση του δικηγόρου του Γ. Πατέλη προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα μαζέψει…

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είχε ιδέα από Πειραιά, ήταν άγνωστη γι’ αυτόν περιοχή το Πέραμα» και «ότι δεν ήταν συνηθισμένο οι διανομές φυλλαδίων να γίνονται νύχτα», καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς μελών της ΤΟ Νίκαιας. Τελικά, ο αρχηγός «αποφάσισε», αφού δεν ήξερε και πολλά, ότι «μπορεί και να γίνονταν και βράδυ»…

Για τυχόν εγκληματικές ενέργειες ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν στη λογική της Χρυσής Αυγής γιατί θα οδηγούσε στην πτώση της, έκαναν κακό, όπως είπε. Για την επίθεση π.χ. του Κασιδιάρη στην βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και τα όσα ο ίδιος έλεγε σε σχετική ομιλία (βλ. παραπάνω) και του επισημάνθηκε από το δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι τα έλεγε ως «πραγματικό γεγονός».

Επανέλαβε τα περί ορφανών του Μαρξ και του Στάλιν, «ρήση» που έλεγε και παλιότερα, ότι λένε ψέματα και συκοφαντούν, όταν π.χ. ήθελε να συγκαλύψει τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Για το πρώτο καταστατικό που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαράς και κάνει λόγο για την «αρχή του αρχηγού» το χαρακτήρισε «ανόητο, ανερμάτιστο, χωρίς αρχή και τέλος», αφήνοντας κι ένα παράθυρο ότι μπορεί και να το έκαναν κάποιοι πριν από το ’92. Όπως είπε, τότε ο καθένας πίστευε ό,τι ήθελε, ακόμη και τον εθνικοσοσιαλισμό.

Για τα περί «κυρώσεων» σε βάρος μελών για τις εγκληματικές ενέργειες αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός». Δεν είχε ξεκάθαρη θέση παρά τις πολλές επισημάνσεις του δικαστηρίου και τις επίμονες ερωτήσεις για μέτρα πειθαρχικά της ηγεσίας για τις εγκληματικές ενέργειες των μελών της. Ουσιαστικά είπε ότι αναμένει το δικαστήριο να αποφασίσει. Ενώ για τις απολύσεις δύο υπαλλήλων του κόμματος, όπως τους χαρακτήρισε, όπως π.χ. του Πατέλη, είπε ότι απομακρύνθηκαν γιατί είχε γίνει μεγάλος ντόρος.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ την χαρακτήρισε μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή με τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές, που την πληροφορήθηκε, όπως ισχυρίστηκε. Για τα όσα προανήγγειλε ο Λαγός, για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ή το ΠΑΜΕ, είπε ότι «υποθέτω ότι τα έλεγε μεταφορικά, δεν ήμουν στο μυαλό του».

Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου για να δώσει έμφαση» και αφορά δήθεν την ανάληψη του πολιτικού κόστους. Μάλιστα, του επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι συσχετίζει τη δολοφονία Φύσσα με τη δολοφονία Τεμπονέρα και Λαμπράκη, δίνοντάς της πολιτική χροιά. Αναφορικά με το ρατσιστικό λόγο, τις ναζιστικές ομιλίες περί εθνικοσοσιαλισμού, τις «ξιφολόγχες» που «θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών και τα περί «τυφλής υπακοής» κλπ, τα χαρακτήριζε σε όλους τους τόνους «σχήμα λόγου». Για τα περί «ηττημένων του ’45» προσπάθησε να το δικαιολογήσει βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία που ηττήθηκαν, με το επιχείρημα ότι όλοι οι Έλληνες ήταν με τους ηττημένους επειδή έχασαν σε βιομηχανική ανάπτυξη! Ωστόσο, σε άλλη απάντηση και σε …άλλο μήκος κύματος έκανε λόγο για δύο ιδεολογίες από τις οποίες -όπως είπε- η μία ηττήθηκε.

Από το δικαστήριο του επισημάνθηκαν οι αντιφάσεις για το πότε έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα όσα είπε ο μάρτυρας υπεράσπισής του Σπίνος ότι ήταν όλη τη νύχτα ξύπνιος και ενήμερος. Στην απάντησή του ο Μιχαλολιάκος παρουσίασε διαφορετική εκδοχή ακόμη κι από την αρχική απολογία του, λέγοντας ότι ενημερώθηκε από τη σύζυγό του το επόμενο πρωί. Επίσης του αναφέρθηκε η συνομιλία Λαγού από τα κεντρικά της Μεσογείων με τον Δεβελέκο και οι οδηγίες πως αν κληθεί στη ΓΑΔΑ να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά. Σημειωτέον ότι στη σχετική συνομιλία ακούγεται η φωνή του ίδιου του αρχηγού, όπως και του Κασιδιάρη. Όπως είπε, αυτός είχε την άποψη να μην αποκρύψουν τίποτα.