
Στις συστάσεις του για περισσότερες εξετάσεις επιμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς η πανδημία του SARS-COV-2 εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και η αντιμετώπιση της κατάστασης προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα την επιστημονικά ολοκληρωμένη καταγραφή της.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας, οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν… Εάν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης». Συμπλήρωσε δε ότι ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών «πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα». Κατά τ’ άλλα χαρακτήρισε το νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και «πρωτόγνωρη απειλή», κάνοντας μετά λόγο και για «πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας».
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι το 80% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί σε Ευρώπη και Δυτικό Ειρηνικό. Σε όλο τον πλανήτη, συνολικά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί 238.318 κρούσματα και 9.918 θύματα.
Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει σταθερά η Ευρώπη, όπου μετά την Ιταλία η Ισπανία εξελίσσεται σε σοβαρή εστία του COVID-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός). Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα χτες έφταναν τα 17.395 (+2.626) και τα θύματα τα 803 (+165).
Η Ιταλία ξεπέρασε σε θύματα την Κίνα
Στην Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν χτες τα 41.035 (+5.322) και τα θύματα τα 3.405 (+427). Η Ιταλία ξεπέρασε πλέον σε θύματα την Κίνα.
Στην ίδια την Κίνα (όπου ξεκίνησε η επιδημία το Δεκέμβρη), τα κρούσματα έφτασαν χτες τα 80.928 (+34) και τα θύματα τα 3.245 (+8). Στη Νότια Κορέα, αντίστοιχα, 8.565 (+152) και 91 (+7). Στην Ιαπωνία 923 (+9) και 32 (+3).
Στο Ιράν, επίσης, μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός, το σύνολο των θυμάτων αυξήθηκε χτες στα 1.284 (+149) και τα κρούσματα στα 18.407 (+1.046).
Στη Γερμανία επίσης τα κρούσματα έφτασαν τα 14.544 και οι νεκροί τους 43.
Στη Γαλλία τα κρούσματα έφτασαν τα 9.134 και τα θύματα τα 264.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χτες τα 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι έφτασαν τους 154. Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ είναι πλέον η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Στην Αίγυπτο αποφασίστηκε κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, καφέ, εστιατορίων από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., με εξαίρεση υπηρεσίες ντελίβερι. Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων και στην Ιορδανία.
Στο Κατάρ η παλιά βιομηχανική ζώνη έχει αναδειχθεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού. Έχουν ήδη καταγραφεί 452 κρούσματα σε μετανάστες. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή, όπου όλα μαζί τα έξι κράτη του Κόλπου έχουν ανακοινώσει συνολικά παραπάνω από 1.200. Αυτά ενώ στο Κατάρ κορυφώνονται οι εργασίες κατασκευής σταδίων και άλλων υποδομών ενόψει διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.
Όσον αφορά στην Αφρική (με συνολικό πληθυσμό άνω των 1,3 δισ.) διαπιστώνονται επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 650 κρούσματα σε 34 από τις 54 χώρες της. Από αυτά τα κρούσματα, τουλάχιστον 17 απέβησαν θανατηφόρα.
Στα 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Άλλα 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στα 464, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 6 είναι πλέον οι νεκροί, μετά το θάνατο χτες ενός ακόμα ασθενούς. Από τα κρούσματα, 72 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. 78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69. Oι περισσότεροι διασωληνωμένοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, εκτός από έναν που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και το μόνο του πρόβλημα είναι η παχυσαρκία, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ως παράγοντας κινδύνου για τον κορονοϊό. 19 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Τα δεδομένα της επιδημίας
Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ 2.000 έως 3.000.
Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών – επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σε θάνατο κατέληξε περίπου το 2%. Η θνητότητα στους άνω των 70 ετών με πνευμονία ήταν 8% και στους άνω των 80 ετών 15%. Πολύ πρόσφατη μελέτη συσχετίζει τον υψηλό πυρετό με την εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που καθιστά τον πυρετό μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό.
Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή κατάσταση στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, ενώ για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία τονίστηκε η ασφάλεια του αίματος και η απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια.
Συστάθηκε η παραμονή στο σπίτι σε όσους έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχα και πυρετό). Αναφέρθηκε λέγοντας ότι έχει προβλεφθεί εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη τη χώρα να παίρνουν «ένα τυχαίο δείγμα» που θα ελέγχεται, ώστε να καταγράφεται η πορεία της επιδημίας, ενώ στα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, προωθείται η συνδυαστική θεραπεία από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως και τριπλή και τετραπλή στα επιλεγμένα περιστατικά, ενώ από ομάδα αιματολόγων του νοσοκομείου «Αττικόν» επεξεργάζεται η πλασμαφαίρεση (διαγονιδιακή τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί σε όσους είναι πολύ βαριά και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, παίρνοντας αντισώματα από εκείνους που έχουν γίνει καλά) που δοκιμάστηκε στο εξωτερικό σε προηγούμενες επιδημίες (SARS-1 και MERS) «και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα».
Η προσλήψεις δεν …αβγαταίνουν
Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για έγκριση 1.100 προσλήψεων ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι όσο περισσότερο επαναλαμβάνει η κυβέρνηση τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις, αυτές …θα αβγαταίνουν.
Είπε ότι στα νοσοκομεία δουλεύουν αυτήν τη στιγμή 500 επιπλέον άτομα, 100 γιατροί και 510 περίπου υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι ακόμη κι αυτές οι προσλήψεις, που έχουν εξαγγελθεί από τον Ιούλη του 2019 (!) γίνονται με καθυστέρηση, δηλαδή αφότου εμφανίστηκε το πρόβλημα, την ώρα μάλιστα που στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές, τους οποίους επιπλέον θερίζει τώρα και ο κορονοϊός (το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν αναμένεται να φτάσει στο 30%).
Όσο για την «πρόσθεση» κρεβατιών ΜΕΘ «που έχει γίνει και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας», όπως ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συμφωνία που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες με τον ιδιωτικό τομέα για την παραχώρηση κάποιων κρεβατιών σε ΜΕΘ
ΗΠΑ: Έρευνα του Χάρβαντ βλέπει τεράστια εξάπλωση του ιού
Εννέα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και τον αριθμό των κρουσμάτων εξέτασε ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που καταγράφει την τεράστια γύμνια του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ. Στα επτά από αυτά, συμπεραίνεται ότι οι περισσότερες από τις Μονάδες Εντατικής της χώρας δεν θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.
Σημειώνεται ο κίνδυνος να συμβεί ό,τι και στην Ιταλία, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το ποιον θα περιθάλψουν πρώτον, σε ποιον θα δώσουν έναν αναπνευστήρα. Επίσης, τονίζεται ότι όποιος κι αν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα των νέων λοιμώξεων. Έτσι, στο καλύτερο από τα σενάρια που εξετάστηκαν, φέρεται να μολύνεται το 20% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια περίοδο 18 μηνών. Στο σενάριο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, μόνο αν απελευθερώσουν το 50% των κλινών που καταλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι προσβεβλημένοι από τον Covid-19.
Αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, θα μολυνθεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 150 εκατ. άνθρωποι, σε διάστημα μόλις 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και με όλες τις κλίνες διαθέσιμες, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν πέντε φορές λιγότερες κλίνες απ’ όσες θα απαιτούνται. Έτσι, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η απόκλιση που θα προκύψει είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, ακόμη και με μέτρα όπως η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ό,τι συνέβη σε γηροκομείο στο Σιάτλ, όπου πέθαναν 35 ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό από εργαζόμενους σε αυτό, που είτε δεν εξετάστηκαν μολονότι είχαν ύποπτα συμπτώματα, είτε γιατί δεν θέλησαν να απουσιάσουν γιατί θα είχαν άδεια άνευ αποδοχών. Αλλη «βραδυφλεγή βόμβα» αποτελούν οι στρατιές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων στις ΗΠΑ. Μόνο στην Καλιφόρνια υπολογίζεται πως μπορούν να μολυνθούν πάνω από 60.000 άστεγοι.
Την ίδια ώρα που φαίνεται ανάγλυφα το πόσο απροετοίμαστες είναι οι ΗΠΑ στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, η κυβέρνηση σπεύδει, βλέποντας τις ζημιές που έρχονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους διαθέσει πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Για τους εργαζόμενους αναγκάζεται να δώσει κάποια επιδόματα για το διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς το μέτρο να καλύπτει όλους και ειδικά αρκετά εκατομμύρια μεταναστών.
Πάντως, χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Στ. Μνούτσιν για έκρηξη της ανεργίας στο 20%, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως ήδη 1 στους 5 Αμερικανούς εργαζόμενους έχει χάσει τη δουλειά του ή είδε τις ώρες εργασίας του να μειώνονται λόγω της πανδημίας, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις (με εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενους) 1 στους 10 εργαζόμενους δεν δικαιούται άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών.
Αντιπαράθεση Ρωσίας – ΕΕ
Ακόμα ένα πεδίο στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΕΕ – Ρωσίας εκδηλώθηκε με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε με έντονο τόνο στις κατηγορίες της ΕΕ ότι ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναπτύξει μια «σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης» εναντίον της Δύσης για να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού, να προκαλέσουν πανικό και να σπείρουν τη δυσπιστία. Δήλωσε πως «οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και στερούνται κοινής λογικής» και πρόσθεσε ότι «δεν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα ούτε κάποια σύνδεση με συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης. Μιλάμε και πάλι για κάποιους αβάσιμους ισχυρισμούς που στην τρέχουσα κατάσταση είναι πιθανόν το αποτέλεσμα αντιρωσικής εμμονής».
Είχε προηγηθεί έγγραφο της ΕΕ, της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης», που φέρει ημερομηνία 16 Μάρτη, το οποίο ανέφερε ότι «συνεχίζεται μια σημαντική εκστρατεία παραπληροφόρησης από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και από φιλικά προς το Κρεμλίνο μέσα» και εμφανιζόταν ως «πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης εκ μέρους του Κρεμλίνου να επιδεινωθεί η κρίση στη δημόσια υγεία σε δυτικές χώρες …στην ίδια γραμμή με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου για απόπειρα ανατροπής ευρωπαϊκών κοινωνιών».
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας τώρα!
Τα μέτρα που πάρθηκαν για την αναπροσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων λόγω του COVID-19 περιλαμβάνουν εκτός των άλλων: Την αναστολή χειρουργείων και ιατρικών πράξεων (επεμβατικών και διαγνωστικών) μέχρι νεωτέρας, το κλείσιμο των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και των περισσότερων πρωινών (τα οποία μάλλον οδεύουν όλα προς κλείσιμο).
Οι περιορισμοί αυτοί, λένε, στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία, τόσο ασθενών όσο και του προσωπικού. Ταυτόχρονα, δίνουν την ευκαιρία για ανακατανομή του προσωπικού με κατεύθυνση την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με την πρώτη ματιά, τα μέτρα αυτά φαίνονται λογικά και απαραίτητα. Παρόμοια, άλλωστε, πάρθηκαν στις περισσότερες χώρες που πλήττονται από τον ιό.
Οι εκτιμήσεις, όμως, για την εξέλιξη της πανδημίας δείχνουν ότι η αντιμετώπισή της δεν είναι θέμα λίγων ημερών. Αντίθετα, φαίνεται ότι στην Ελλάδα τώρα εισερχόμαστε στο κύριο «κύμα» της νόσου.
Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα γίνει με τις τεράστιες ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα ή εξελισσόμενη νόσο; Άνθρωποι, δηλαδή, που ανήκουν εξ ορισμού στις ευπαθείς ομάδες και που πρέπει να προστατευθούν περισσότερο.
Κάποια παραδείγματα:
- Οι εξελίξεις στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου ολόκληρες κλινικές (κυρίως πνευμονολογικές) μετατρέπονται ουσιαστικά σε «κλινικές κορονοϊού». Ασθενείς με σοβαρές χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις χάνουν όχι μόνο το ραντεβού που περίμεναν μήνες, αλλά και πλήρη επαφή με τον θεράποντα ιατρό. Μένουν «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τόσο τη συνέχιση της θεραπείας τους όσο και την παρακολούθηση της υγείας τους.
- Ανάμεσα στις τραγικότερες περιπτώσεις είναι, βέβαια, οι ογκολογικοί ασθενείς. Τι σημαίνει επιτρέπονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία; Ο καρκίνος, δηλαδή, μπορεί να περιμένει; Πώς θα φτάσουν με ασφάλεια οι ασθενείς αυτοί στο χειρουργικό τραπέζι και στα ογκολογικά φάρμακα; Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς γίνεται κουβέντα για αναστολή της λειτουργίας ακόμα και του Τμήματος Επειγόντων. Διασφαλίζεται η πρόσβαση, παρακολούθηση και θεραπεία των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο; Πώς διαμορφώνεται, ακριβώς, το κριτήριο για το ποιος προηγείται στην πρόσβαση στη θεραπεία τις μέρες της καραντίνας;
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μια αισθητική πλαστική επέμβαση μπορεί να περιμένει, ενώ μια οξεία ισχαιμία άκρου όχι. Είναι, όμως, αρκετά απλουστευτικό και χοντροκομμένο για να ταξινομήσει την ανθρώπινη ασθένεια. Καταδικάζει χιλιάδες ασθενών σε μικρότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας τους. Γιατί προγραμματισμένο, ψυχρό και χρόνιο δεν σημαίνει προαιρετικό.
«Δεν είναι δυνατόν να ορίσουμε το ιατρικό επείγον ενός περιστατικού αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το αν είναι προγραμματισμένο να χειρουργηθεί. Ενώ μερικές περιπτώσεις μπορούν να αναβληθούν επ’ αόριστον, η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών σχετίζονται με προοδευτική νόσο (όπως καρκίνος, αγγειακή νόσος, ανεπάρκεια οργάνου) που θα συνεχίσει να εξελίσσεται με διάφορους ρυθμούς, ανάλογα με την ασθένεια», γράφει το Αμερικανικό Κολέγιο των Χειρουργών στις οδηγίες του για την αναστολή των χειρουργείων λόγω του κορονοϊού.
- Χιλιάδες ασθενείς φέρουν βηματοδότη και απινιδωτή. Ο τακτικός έλεγχος των εμφυτεύσιμων συσκευών γίνεται μόνο σε λίγα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία διαθέτουν τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας. Πού θα πάνε αυτοί οι ασθενείς;
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι αρκετές μη επείγουσες ιατρικές πράξεις γίνονται αργά ή γρήγορα πραγματικά επείγουσες. Που σημαίνει ότι, αντικειμενικά, πολλά περιστατικά, που θα αναβληθούν, σύντομα θα επιστρέψουν αρκετά επιβαρυμένα και θα χρειαστούν θεραπεία και πλέον, μάλιστα, υπό το καθεστώς του επείγοντος.
Ρωτάμε τον πρωθυπουργό και όλους τους συμβούλους του. Τι θα κάνουν αυτοί οι ασθενείς;
Επειδή οι ασθένειες δεν «αναστέλλονται», επιβάλλεται με διαδικασίες κατεπείγοντος να γίνει επίταξη στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το υγειονομικό σύστημα στις επερχόμενες αυξημένες ανάγκες, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με χρόνιες νόσους – που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρές – να εξεταστούν, να νοσηλευτούν, να θεραπευτούν. Αύριο κιόλας πρέπει να επιταχθούν τα εργαστήρια ηλεκτροφυσιολογίας των ιδιωτικών νοσοκομείων (όπως «ΙΑΣΩ», «Μετροπόλιταν», «Υγεία» που διενεργούν αυτές τις πράξεις και ακόμα και σήμερα κοστίζουν από 150 ευρώ και πάνω).
Αύριο κιόλας να επιταχθούν τα χειρουργεία, τα κρεβάτια, οι κλινικές, οι κλίνες ΜΕΘ.
Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι συνάδελφοι. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Θα λογαριαστούμε με αυτούς που διαμόρφωσαν το σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία με κριτήρια της αγοράς και όχι μεριμνώντας για επείγουσες καταστάσεις, όπως η σημερινή, για το ότι δεν έκαναν καμία πρόβλεψη, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει ο λαός μέσα στις συνθήκες αυτές.
Τώρα αυτό που επείγει είναι να μη θρηνήσουμε ζωές. Η Ιταλία δεν είναι μακριά.
Γιάννης ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ
Ειδικευόμενος Γενικός ΧειρουργόςΓενικός γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 20/3/2020