Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και ο φασισμός – ναζισμός

Αποστολές…

Ένα από τα «επιχειρήματα» που ακούστηκαν αυτές τις μέρες στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά, από τα πρωτοπαλίκαρα των εργολάβων που βγήκαν μπροστά για να στηθεί το «σωματείο» – παραμάγαζο της εργοδοσίας, ήταν «να μην ξανακλείσει το λιμάνι». Επιδίωξή τους είναι δηλαδή να μην ξαναγίνει απεργία, όπως αυτή τον περασμένο Μάη, που στρίμωξε την εργοδοσία και την ανάγκασε να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει την υπογραφή Σύμβασης.

Θυμίζουμε ότι και τότε, η εργοδοσία και τα παπαγαλάκια της διέδιδαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ότι «είναι μεγάλη ζημιά να κλείνει το λιμάνι» για τα συμβόλαια της εταιρείας, αλλά και «για τη φήμη της χώρας στους επενδυτές».

Με την άποψη αυτή συμφωνούσαν βέβαια και κυβερνητικά στελέχη, που ασκούσαν με κάθε τρόπο πίεση στους εργαζόμενους (και με δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις απεργίες τους) να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα, αλλά καμιά πίεση στην εργοδοσία να υποχωρήσει και να δεχτεί την υπογραφή Σύμβασης.

… και «συμπτώσεις»

Στην πραγματικότητα, το «να μην ξανακλείσει το λιμάνι» σημαίνει να πάψει κάθε διεκδίκηση, πολύ περισσότερο όταν αυτή παίρνει τη μορφή της απεργίας, που χτυπάει στην καρδιά την κερδοφορία της επιχείρησης. Θέλουν δηλαδή το λιμάνι «ανοιχτό» στα κέρδη τους, με εργάτες χωρίς δικαιώματα και με μεροκάματα πείνας, κάνοντας χρήση των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και μια λεπτομέρεια: Οταν οι χρυσαυγίτες έστηναν το αντι-σωματείο στη Ζώνη, έλεγαν κι αυτοί ότι στόχος τους ήταν να μη γίνονται απεργίες «για να μην κλείνει η Ζώνη και φεύγουν οι δουλειές». Τα τσιράκια της εργοδοσίας έφτιαξαν τελικά ένα δουλεμπορικό, που μόνο στόχο έχει να φρενάρει διεκδικήσεις και να συκοφαντεί το ταξικό συνδικάτο του Μετάλλου.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, μόνο συμπτωματική δεν είναι. Και ως προς τις στοχεύσεις, και ως προς τους πρωταγωνιστές…

Να μη βρίσκουν τόπο ούτε στα καμένα

Την κατάσταση μετά τις φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ραφήνας – Νέας Μάκρης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η ιστοσελίδα της προέβαλε την επίσκεψη του ναζιστή Λαγού στο δήθεν εθελοντικό κλιμάκιο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (MKO) στη Νέα Μάκρη. Η επιλογή της επίσκεψης στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι καθόλου τυχαία. Εγινε για να προβληθούν, επιδιώκοντας να φανεί ότι ενδιαφέρονται για τα λαϊκά προβλήματα.

Ο επικεφαλής της ΜΚΟ πρόσφατα εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι έχει μεγαλώσει με τις αρχές του γνωστού φασιστοχουντικού τρίπτυχου «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Ομοιος τον όμοιο.

Οι ναζιστές εγκληματίες δεν χάνουν ευκαιρία να παρουσιαστούν ως λαϊκοί «σωτήρες». Είναι επικίνδυνοι όπου και αν εμφανίζονται, με όποια προβιά. Χρειάζεται μαζική απομόνωση. Δεν πρέπει να βρίσκουν τόπο να σταθούν.

Η παρουσία των ναζιστών στις πυρόπληκτες περιοχές είναι ακόμη πιο αισχρή, γιατί αξιοποιούν την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων για να εξωραΐσουν τον αποκρουστικό χαρακτήρα της οργάνωσης και της ιδεολογίας τους. Γι’ αυτό να μη βρίσκουν να σταθούν ούτε στα καμένα.

Η Χρυσή Αυγή δεν λέει κουβέντα για την εμπορευματοποίηση της γης, τη διατήρηση του νομικού πλαισίου του σχετικού με τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης και της εκτός σχεδίου δόμησης, των επεκτάσεων, αλλά και τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του, με κριτήριο τις επιδιώξεις και τις επιλογές του κεφαλαίου. Υποστηρίζει τη ζούγκλα των νόμων της αγοράς, με κριτήριο το κέρδος. Η πολιτική της στηρίζει το κεφάλαιο, είναι υπερασπιστές των συμφερόντων των εργοδοτών, του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και ο φασισμός – ναζισμός.

Γι’ αυτό και ο λαός μας και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει μαζικά να καταδικάσουν και να στείλουν στα σκουπίδια τη ναζιστική – εγκληματική Χρυσή Αυγή και κάθε παραφυάδα της, όπου κι αν εμφανίζεται.