ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ : Έταξε «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

ȅӓKύɊǭόɋɁ ԏՠБυđϕ ԇӠ̈́ ʕщJϕ ̇ԓϔJǠӔǠ81砄ň.(MotionTeam-…тőɄǓ Ӊˇө

Το κάλπικο για το λαό «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20%, σε δύο δόσεις, «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Είπε ακόμη πως ο φόρος για τα «αγροτικά σχήματα» θα πάει στο 10%, και ότι άμεσα θα έρθει στη βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ως υποτιθέμενο «αντιστάθμισμα» για τα νέα προκλητικά προνόμια, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», και να… σεβαστούν τη βάρβαρη εργατική νομοθεσία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας τους, την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν και νέα επίθεση στα συνδικάτα, με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα και τις υπόλοιπες ανατροπές για να βάλουν τα συνδικάτα στο «γύψο».

Παράλληλα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες για την υποτιθέμενη «ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, «διαφήμισε» μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα θα καταργούνταν, όπως και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ανταπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Εξαγγελίες και μέτρα που βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία, να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Παράλληλα παρέπεμψε στις καλένδες την κατάργηση -«μεσοπρόθεσμα» και πάντως «όχι το 2020»- του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ είπε πως διατηρείται το έκτακτο επίδομα – ψίχουλο για τους συνταξιούχους που θα δοθεί στο τέλος του 2020, με ευχολόγια ότι «ελπίζουμε σύντομα να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις κατασκευές, εξαγγέλλοντας αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Για το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, εστίασε στη «συγκέντρωση των διάσπαρτων φορολογικών κινήτρων», όπως επίσης και τα κίνητρα που περιλαμβάνει για τους κατασκευαστικούς ομίλους, παρουσιάζοντας τη φιλοδοξία η χώρα να αποτελέσει «έδρα μεγάλων εταιρειών που καλύπτουν την περιοχή μας, Αν. Μεσόγειο, Β. Αφρική», είπε πως βελτιώνει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέες εγγυήσεις, αλλά και ότι θα περιλαμβάνει νέα δώρα στους ομίλους όπως π.χ. «κίνητρα για παροχή σε είδος» προς τους εργαζόμενους, που θα αντικαθιστούν προφανώς κομμάτι του μισθού, όπως και για τις υπεραποσβέσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των νέων «επενδύσεων» που παρουσίασε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία τάχα «πολλών και καλών θέσεων εργασίας», ξεκαθάρισε ότι αυτή θα βασιστεί στις «σαρωτικές παρεμβάσεις» στα «εμπόδια» που μπαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρνοντας ως σχετικό παράδειγμα και το ίδιο το έργο των πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΝΔ, επικαλούμενος τις υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό, την υπογραφή των τριών αποφάσεων για την Ελντοράντο Γκολντ, με την οποία όπως είπε η κυβέρνηση συζητάει την αναθεώρηση της σύμβασης ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση, το νέο «πιο επιθετικό» σχέδιο της Cosco.

Αλλά και «καλωσορίζοντας» τις νέες επενδύσεις των φαρμακοβιομηχάνων, αναφερόμενος ονομαστικά στην Πφάιζερ (και τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη κέντρου ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης και big data),  και σπεύδοντας να τους προσφέρει ένα ακόμα δωράκι και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων τους -ως 50 εκατ.- με τις υποχρεώσεις τους για το claw – back.

Αναφορές έκανε και στα σχέδια για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα, στη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει ότι ωφελημένοι τάχα θα είναι και οι επαγγελματίες.

«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε να μας λέει η αγορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα νέα προκλητικά προνόμια που «αμπαλάρει» η κυβέρνηση για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, και συγκεκριμένα στο νέο «αναπτυξιακό» νόμο που φέρνει εντός τον ημερών με «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών όρων «κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μη δίνουν λογαριασμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υγεία του λαού, με νέες διευκολύνσεις για επιχειρηματικά πάρκα, «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για τα ΣΔΙΤ κ.ά.

ΚΚΕ: Παρουσίασε τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς τον λαό

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αφού η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα “δώρα” στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες- εγχώριους και ξένους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το “ψητό” των βασικών εξαγγελιών με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός.

Η “ανάκαμψη”, το “καλό οικονομικό κλίμα”, η “εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών”, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν ανατρέπουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ίσα-ίσα προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα εφαρμόζεται μέχρι κεραίας. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν ότι στο έδαφος της σημερινής επιβράδυνσης της οικονομίας υπάρχουν και προβλέψεις για μια πιο γρήγορη -ίσως από αυτή που αναμενόταν- καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Η νέα επίθεση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η συρρίκνωση έως και κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η ενίσχυση των πλειστηριασμών, το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό αποτελούν συνέχεια του αντεργατικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και απόδειξη ότι η ανάπτυξη των κερδών των λίγων προϋποθέτει το τσάκισμα των πολλών.

Μπορεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για την πατρότητα των μέτρων, όμως η ανάπτυξή τους ούτε για όλους είναι, ούτε βιώσιμη, ούτε δίκαιη, είναι βαθιά ταξική. Γι’ αυτό ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να στηρίξει τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει από κανέναν ότι στη μία ώρα ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι αυτή η επικίνδυνη για τους λαούς συμφωνία υπαγορεύθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ θα την εφαρμόσει πιστά».