Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡH:

  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από πυρκαγιές και πλημμύρες.
  • Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.

Πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων και πυρόπληκτοι από τις περιοχές του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, με ιδιαίτερη την παρουσία νεολαίας, γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία της Νέας Μάκρης χτες, απόγευμα Δευτέρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Αυτό το μαζικό «παρών» ήταν το αποτέλεσμα της δράσης που ξεδιπλώνουν από την πρώτη ώρα οι κομμουνιστές της περιοχής, για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες και να οργανωθεί η διεκδίκηση, στηρίζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης, αλλά και τα δίκαια αιτήματα σωματείων και φορέων της περιοχής.

Ηταν επίσης το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν οι Οργανώσεις του Κόμματος στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, με περιοδείες, συσκέψεις, συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο, για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά το κάλεσμα και να μετατραπεί αυτή η πολιτική παρέμβαση σε αγωνιστική κινητοποίηση διεκδίκησης για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων και προστασίας του λαού, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, με την ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Το στίγμα έδινε το κάλεσμα αγώνα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης: «Η οργή να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης». Αλλά και τα γιγαντοπανό που είχαν στηθεί στην εξέδρα και σε κεντρικά σημεία της περιοχής, με συνθήματα όπως: «Κανένας συμβιβασμός με την εμπρηστική πολιτική. Αλληλεγγύη και αγώνας για την προστασία του λαού και τις ανάγκες μας», «Καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση. Αποκατάσταση τώρα των πληγέντων 100%. Κάλυψη όλων των αναγκών σε στέγαση, περίθαλψη, Υγεία. Απορρύπανση της περιοχής. Τώρα μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας», «Η γη, τα δάση και οι αιγιαλοί στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του», «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προηγούμενοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για την τραγωδία».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τους Γιάννη Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πυροπλήκτων Ραφήνας – Μαραθώνας και τον πυροσβέστη Δημήτρη Βλάχο, μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών και του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

https://youtu.be/QMg2YojsviY

 Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη:

Κανένας συμβιβασμός!
Αγώνας ενάντια στην πολιτική που κάνει στάχτη τη ζωή των εργαζομένων

Είμαστε σήμερα εδώ στη Νέα Μάκρη, λίγες μέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την περιοχή, που κόστισε τη ζωή ανθρώπων, που κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, που ανέδειξε πάνω απ’ όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι μιας περιοχής μισή ώρα από την Αθήνα.

Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δεν συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά σε κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα – μπορεί να χάσεις τη ζωή σου από μια αναμφισβήτητα μεγάλη πυρκαγιά.

Είμαστε εδώ όμως, ταυτόχρονα, και για να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξή μας στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που έχασαν κόπους μιας ζωής, που πάνω απ’ όλα έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όλοι στη μάχη για να μη μείνει κανένας αβοήθητος

Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος και απροστάτευτος.

Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Κι αυτή η αλληλεγγύη για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι – χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν – όσο είναι δυνατόν – οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ’ όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.

Και από αυτόν εδώ το χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση:

— Αμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

— Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται. Το καλοκαίρι τελειώνει, έρχεται ο χειμώνας και υπάρχουν οικογένειες που είτε μένουν σε κατασκηνώσεις, είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, είτε τους ζητάνε υπέρογκα πόσα για να νοικιάσουν ένα σπίτι στην περιοχή.

— Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, της τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

— Να γίνει απορρύπανση της περιοχής, γιατί αυτό που έχει μείνει δεν είναι αθώα στάχτη, είναι δηλητήριο.

— Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες – μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

— Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

— Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της χρονιάς που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

— Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

— Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

— Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

— Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

— Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχινιά με ευθύνη του κράτους.

— Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στον Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

— Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Οσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος των προβλημάτων

Σήμερα, ένα μόλις μήνα μετά, τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να χαμήλωσαν και αύριο θα φύγουν οριστικά, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έφυγαν τα προβλήματα, ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση.

Ισα – ίσα. Οσο περνάει ο καιρός, όσο καθαρίζει η στάχτη, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων.

Τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.

Τόσο περισσότερο φαίνεται η ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Κι αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί να την κρύψει κανένα επικοινωνιακό κόλπο, καμιά προσπάθεια να αποδώσουν την καταστροφή πότε στην κλιματική αλλαγή, πότε στην κακιά στιγμή, πότε στις ασύμμετρες απειλές, πότε σε διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, πότε στους ίδιους τους κατοίκους ότι αυθαιρέτησαν.

Οπως επίσης δεν πρόκειται να κρύψει – δεν θα επιτρέψουμε να κρύψει – αυτήν την τραγωδία η κυβερνητική προπαγάνδα. Που επιδιώκει μάλιστα να στήσει πάνω στα αποκαΐδια τα παραμύθια περί δήθεν «νέας εποχής» και «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

Εμπρηστική η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ χαρακτήρισε την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Ενα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παλιότερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι από κοντά οι αστικές κρατικές δομές της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Είναι οι ίδιες αυτές δυνάμεις που έχουν υποβαθμίσει τους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.

Εχουν μετατρέψει τη γη και τα δάση σε εμπόρευμα.

Εχουν διατηρήσει και ενισχύσει την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που κάθε φορά που οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, είτε στη Βουλή είτε στους δήμους είτε στην Περιφέρεια, πίεζαν με επανειλημμένες εκκλήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξουν έγκαιρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όλοι αυτοί ή μας αντιμετώπιζαν ως ενοχλητικούς ή μας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Οπως έκανε η κυβέρνηση τρεις φορές, τέλη Μάη και αρχές Ιούνη, σε παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.

Και επειδή το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να παριστάνει τον μετά Χριστόν προφήτη, θυμίζουμε τι λέγαμε από τον περασμένο Μάη, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, σε ειδική εκδήλωση που κάναμε ως Κόμμα, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών.

«Επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς όλο τον ελληνικό λαό, για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές. Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών – όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση – παραμένουν. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Λέγαμε ακόμη:

«Στην κατάσταση αυτή, έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά:

  • Την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
  • Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού».

Και μόλις τρεις μήνες μετά, συνέβη στην περιοχή αυτό που φοβόμασταν.

Τι ήταν αυτό που συνέβη στην περιοχή εδώ, αν όχι η τραγική επιβεβαίωση όλων όσα καταγγέλλαμε τότε;

Να λοιπόν γιατί είναι τεράστια υποκρισία, αλλάκαι πρόκληση ταυτόχρονα, οι κύριοι υπεύθυνοιαυτού του διαχρονικού εγκλήματος, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στον πόνο και την καταστροφή.

Ας φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει ο αναγκαίος αντιπυρικός σχεδιασμός. Οχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά έφτασε στο σημείο η κυβέρνηση να λέει ότι τα κάνανε όλα καλά και ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Και μετά, όταν η προπαγάνδα της κατέρρευσε, κάτω από το μέγεθος της τραγωδίας και το βάρος του θανάτου αθώων συμπολιτών μας, ανέλαβε δήθεν την πολιτική ευθύνη, με στόχο όμως πάλι να αποπροσανατολίσει, πάλι να κρύψει τις βασικές αιτίες της καταστροφής.

Και τι δεν ακούσαμε όλες αυτές τις μέρες που πέρασαν…

Οτι δήθεν η κυβέρνηση έχει μόνο 3,5 χρόνια ζωής και δεν πρόλαβε να αλλάξει την άσχημη κατάσταση που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, εκεί εντοπίζουν και την πολιτική τους ευθύνη.

Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, όμως, η κυβέρνηση:

— «Πρόλαβε» να ψηφίσει δεκάδες μνημονιακούς νόμους.

— «Πρόλαβε» να κόψει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.

— «Πρόλαβε» να μειώσει κι αυτή τη χρηματοδότηση για τους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, φτάνοντας στο σημείο η Δασική Υπηρεσία να λαμβάνει το 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού, όταν μόνο για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς η κυβέρνηση καμαρώνει ότι δίνει το 2%, περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

— «Πρόλαβε» επίσης η κυβέρνηση να στείλει γύρω στους 700 πυροσβέστες να φυλάνε τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, αυτά τα αεροδρόμια που ξεπούλησε στη γερμανική «Fraport», αποψιλώνοντας ακόμη περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα.

— Και ακόμη «πρόλαβε» να απορρίψει νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ για να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι τι «δεν πρόλαβαν» να κάνουν, αλλά το τι επέλεξαν να κάνουν. Γιατί απλά συνέχισαν τον ίδιο καταστροφικό για το λαό μας δρόμο που είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενοι.

Γιατί τελικά είναι το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό ίδιων άνομων, μεγάλων, επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θέλουν το λαό συμβιβασμένο

Μας είπαν, επίσης, ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Λες και ζούμε στο Μεσαίωνα. Λες και ο άνθρωπος σήμερα πρέπει να είναι έρμαιο των ακραίων φυσικών φαινομένων. Λες και δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα.

Αλλά και πάλι, δεν μας λένε τι μέτρα πήραν για να προσαρμόσουν τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα νέα δεδομένα που επικαλούνται ως δικαιολογία.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο θα έδινε πρώτα απ’ όλα βάρος στην πρόληψη και φυσικά στην προκαταστολή.

Αυτό σημαίνει ότι έγκαιρα πρέπει να έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που αφορούν την πρόληψη στα δασικά οικοσυστήματα, με αντιπυρικές ζώνες και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά και την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής από πλευράς χρηματοδότησης, προσωπικού, υποδομών, αλλά και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Γι’ αυτό σας λέμε – και είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτό που λέμε – ότι εντελώς άλλος είναι ο στόχος αυτής της προπαγάνδας.

Ο πραγματικός στόχος είναι να συμβιβαστεί ο λαός, να μάθει να ζει ματώνοντας και με τις φυσικές καταστροφές.

Είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας από το Λαύριο, λίγες μέρες μετά την τραγωδία στην περιοχή: Οτι τέτοιες καταστροφές είναι μπροστά μας.

Μας λένε, ακόμη, ότι δεν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος για να δράσουν, ότι έγιναν κάποια διαχειριστικά λάθη, που θα διερευνηθούν.

Μάλιστα έσπευσαν να αποπέμψουν και κάποια υπηρεσιακά στελέχη, μόνο και μόνο για να βγουν λάδι οι ίδιοι οι σημερινοί κυβερνώντες.

Ομως κοιτάξτε να δείτε: Η πραγματικότητα είναι ότι και αυτά ακόμα τα διαχειριστικά λάθη, αυτό το χάος που εκδηλώθηκε τις κρίσιμες ώρες, είναι πάλι αποτέλεσμα της συνολικότερης αποσάθρωσης που υπάρχει.

Για να το πούμε απλά:

Εάν οι υπεύθυνοι είχαν βάλει στον εαυτό τους έγκαιρα το ερώτημα «Τι κάνουμε σε περίπτωση που πιάσει φωτιά στο Μάτι, με ισχυρούς ανέμους και με πρωταρχικό σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών», τότε θα είχαν ανοίξει διόδους διαφυγής προς τη θάλασσα και τη Λεωφόρο από την πρώτη στιγμή, αντί του αυτοσχεδιασμού και του χασίματος πολύτιμου χρόνου.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ακριβώς τέτοια ακραία φαινόμενα.

— Να περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, πυρόσβεσης, ατομικής προστασίας κ.λπ.), υποδομές, επάρκεια προσωπικού.

— Να περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.

— Θα πρέπει να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί, ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν, επομένως, οι δυνατότητες.

Αυτό που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική, ένας δρόμος ανάπτυξης, με έργα υποδομών, μέσα και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης, συνολικά της κοινωνίας.

Και όχι με το κριτήριο που επικρατεί σήμερα. Οπου όλα αυτά θεωρούνται «κόστος», το οποίο μάλιστα πρέπει συνεχώς να μειώνεται, για χάρη των ματωμένων πλεονασμάτων, για να περισσεύουν χρήματα για το μεγάλο κεφάλαιο και τις δικές του προτεραιότητες.

Πρόκληση το φόρτωμα της ευθύνης στους πληγέντες

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φορτώσει στους ίδιους τους κατοίκους την αιτία της καταστροφής!

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πώς χτίστηκε η Ελλάδα.

Η αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως υπάρχει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχει κι εδώ.

Ομως, αυτήν την αναρχία, αυτήν την αυθαιρεσία εδώ και χρόνια την έχει εκθρέψει το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος. Για πολλούς λόγους. Και για να δώσει διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της στέγασης, επειδή δεν είχε ποτέ σχέδιο εργατικής – λαϊκής κατοικίας, αλλά και για άλλους λόγους φυσικά.

Πάνω απ’ όλα γιατί η κερδοσκοπία στη γη βοηθούσε την αστική τάξη και τα κόμματά της να κάνουν τις συμμαχίες τους με τμήματα των μισθωτών εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων, ενώ ταυτόχρονα έδιναν γρήγορο κέρδος στον καπιταλιστικό κατασκευαστικό κλάδο.

Στην περιοχή ποιοι μένουν;

— Μένουν εδώ και δεκαετίες εργαζόμενοι που έφτιαξαν μια εξοχική κατοικία και πολλοί από αυτούς, συνταξιούχοι πια, μετέτρεψαν αυτήν την κατοικία σε μόνιμη.

— Είναι κάτοικοι που εδώ και χρόνια πληρώνουν για ΕΝΦΙΑ, για τακτοποιήσεις, για δάνεια, για ρεύμα, για τα πάντα, για να μπορούν να μένουν εδώ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τολμά να ρίχνει το φταίξιμο σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φτύσει αίμα για να φτιάξουν ένα σπίτι, να ταυτίζουν αυτούς τους ανθρώπους με τους μεγαλοεισοδηματίες που καταπάτησαν και νομιμοποίησαν κρατικές δασικές εκτάσεις για βίλες πάνω στον αιγιαλό.

Δεν αγνοούμε τις προσωπικές ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν.

Η προσωπική ευθύνη όλων μας υπάρχει κυρίως, όταν στο όνομα μιας πρόχειρης ψευτο-λύσης, παραβλέπουμε ότι θα πληρώσουν ακόμα πιο βαριά τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Οταν ανεχόμαστε την κερδοσκοπία στη γη, στο νερό, στη φύση γενικότερα, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να βγάλουμε και εμείς.

Οταν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πραγματική φιλολαϊκή λύση.

Οταν δεν αντιδρούμε στους πολιτικούς ενόχους, πολύ περισσότερο όταν τους δίνουμε τη δυνατότητα να καθίσουν στο σβέρκο μας.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν ανεχόμαστε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τις όποιες ατομικές ευθύνες των ανθρώπων με τους συνειδητούς εγκληματίες που τα πάντα τα υποτάσσουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ειδικά εδώ στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος των αστικών σχεδιασμών.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε η επέκταση της βιομηχανίας, της κατοικίας, των πολυκαταστημάτων έξω από την Αθήνα και τον Πειραιά προς την Ανατολική Αττική, με άξονα την Αττική Οδό, το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Η πλειονότητα των κατοικιών για τα λαϊκά στρώματα είναι υποθηκευμένα για πολλά χρόνια στις τράπεζες, για 20 και 30 χρόνια, ενώ δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες τους για την έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου, επομένως και για την έλλειψη δρόμων, πλατειών, άλλων ελεύθερων χώρων κ.λπ.

Ακόμη χειρότερα, αυτές οι επεκτάσεις, στο σύνολό τους σχεδόν, έγιναν χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων κοινωνικής υποδομής. Χωρίς νηπιαγωγεία, σχολεία, ιατρεία, γυμναστήρια, γήπεδα. Χωρίς πολιτιστική υποδομή. Χωρίς υποδομή διοίκησης και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εμπορίου, αλλά και τεχνικής υποδομής.

Ακόμη και σήμερα μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν έχουν δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων υδάτων. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και εδώ ακολούθησαν την πεπατημένη.

— Αλήθεια, αυτοί δεν έφεραν νόμους τακτοποίησης των αυθαιρέτων, όπως και οι προηγούμενοι;

— Αυτοί δεν θεσμοθέτησαν τη νόμιμη ασυδοσία με την παράδοση δασών και αιγιαλών σε μεγάλα συμφέροντα;

— Αυτοί δεν νομοθέτησαν τις «οικιστικές πυκνώσεις» εντός δασικών εκτάσεων;

— Αυτοί δεν κατάργησαν ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες;

— Αυτοί δεν έστηναν σιδερόφρακτες «αναπτυξιακές» φιέστες στο Λαύριο, μιλώντας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Αττικής, για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, για νέους αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους, για ό,τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αλλά χωρίς να ενδιαφέρονται για τους δρόμους των συγκεκριμένων οικισμών;

— Αυτοί δεν είναι που την ίδια στιγμή που έλεγαν αυτά, δεν έβγαζαν άχνα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική;

— Αυτοί δεν είναι που κορόιδεψαν τους κατοίκους της περιοχής, υποσχόμενοι το σταμάτημα του έργου για το ΧΥΤΑ Γραμματικού; Κι όχι μόνο το συνέχισαν, αλλά σχεδιάζουν να φέρουν εδώ το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων της Αττικής! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πρεμούρα τους να τελειώσει αυτό το έργο, για το οποίο μάλιστα δαπανάται το 80% από τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ…

Ελεος πια με όλη αυτήν την υποκρισία!

Τα τελευταία χρόνια – επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – έχουν περάσει πάνω από 3 νόμοι για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!

— Οταν λοιπόν το κράτος τους και τα διάφορα κατά καιρούς κυβερνητικά κόμματα πρόκειται να εισπράξουν χαράτσια για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων…,

— Οταν είναι να στήσουν ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών πελατειακών σχέσεων που μετέτρεψε και μετατρέπει έως σήμερα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ομήρους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη να αποκτήσει κάποιος ένα σπίτι…,

— Οταν είναι να κάνουν έργα που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο…,

…Τότε κανένα πρόβλημα…

Όταν, όμως, είναι να κάνουν έργα υποδομής για να προστατεύσουν το λαϊκό κόσμο, τότε του ρίχνουν το ανάθεμα κι ανακαλύπτουν την άναρχη δόμηση!

Ταξική επιλογή η ανυπαρξία πρόληψης

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα καμένα δάση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι κατεστραμμένες περιουσίες, φανερώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τα «επιτεύγματα» μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των πάντων σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Οι μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της εντοπίζονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα:

— Στη διατήρηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, η ύπαρξη του οποίου ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων.

— Στην έλλειψη ουσιαστικά προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, που η έλλειψή τους διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών και δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

— Στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.

— Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ανανέωση του στόλου.

— Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, από χαρτί του φωτοτυπικού μέχρι λάστιχα για τα οχήματα και σωλήνες κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες δεν έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας, ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αφού για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για τις ανάγκες υπεράσπισης της αμυντικής ικανότητας της χώρας δίνουν ζεστό χρήμα στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες που φτάνει το αστρονομικό ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια ώρα που χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, σε συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους ή τους απαλλάσσουν από τη φορολογία και από την άλλη αυτοί οι όμιλοι εξάγουν κεφάλαια σε άλλες χώρες.

Με κατηγορηματικότητα υποστηρίζουμε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για:

— Την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας που υλοποιείται μέσω της διατήρησης της δραματικής κατάστασης στον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης.

— Τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή το 1998 με τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και με την παράλληλη απαξίωση της δασικής επιστημονικής γνώσης με τη μη αξιοποίηση των εκατοντάδων ειδικών επιστημόνων τόσο της δασικής υπηρεσίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών σε όλους τους τομείς, από τις φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές μέχρι και τα θέματα υγείας.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει παντελής απουσία πρόληψης.

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, δεν δημιουργούνται πλέον αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι και δεν γίνεται κανενός είδους διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και για την προστασία τους.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Τα μέτρα της είναι στην κυριολεξία στάχτη στα μάτια.

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ είναι προκλητικά ανεπαρκές για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ξεπλύνει τις πελώριες ευθύνες της με ορισμένες ισχνές αποζημιώσεις και βρίσκεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εμφανίσει ότι κάτι δίνει.

Ομως 5.000 ευρώ δεν είναι σχεδόν τίποτα για ένα κατεστραμμένο σπίτι, που πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να ξαναφτιαχτεί από την αρχή, και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, δηλαδή για ένα μηχανισμό με τον οποίο αρκετές καμένες περιουσίες μπορεί να περάσουν σταδιακά στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ψήφισε μαζί με τα άλλα κόμματα, δεν προβλέπουν ούτε καν κάποια ουσιαστική ελάφρυνση απ’ την υπέρογκη φοροκλοπή στην οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι.

Η μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο επίσης προκαλεί θυμηδία, αφού σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο τα κατεστραμμένα σπίτια θα έχουν αποκατασταθεί…

Αφήστε που κάποιες από τις εξαγγελίες είναι σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το δήθεν νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Στην πραγματικότητα, το κυβερνητικό σχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση των σχεδιασμένων, από χρόνια, αναδιαρθρώσεων στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύουν τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε, για όλο το νέο φορέα, που συμπεριλαμβάνει νευραλγικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ κ.λπ.

Δεν είναι συνεπώς απλά ανίκανοι, ούτε αδιάφοροι.

Δεν τους ξέφυγε η κατάσταση.

Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Κι ας λένε ό,τι θέλουν για να κρύψουν ακριβώς αυτό.

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη

Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ παρόντα, και μετά τη δήθεν συμβολική περασμένη 21η Αυγούστου και τον πηγεμό στην Ιθάκη των εξαπατήσεων και των αυταπατών του Τσίπρα.

Γι’ αυτόν το λόγο και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναμονή, καμία αυταπάτη.

Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας. Αλλοτε στο όνομα του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας και άλλοτε στο όνομα της προόδου και της σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής της αστικής δημοκρατίας.

Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής.

Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι συμφωνημένες με την τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των ευρωατλαντικών εταίρων της κυβέρνησης, που από τη μια μεριά δίνουν τα εύσημά τους στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας και, από την άλλη μεριά, προεξοφλούν τη συνέχιση της πολιτικής τους και των νέων στερήσεων για το λαό.

Την προώθηση αυτής της πολιτικής θα αξιολογούν οι «αγορές» και οι «επενδυτές», για να δείχνουν την όποια «εμπιστοσύνη» τους στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτήν την πολιτική ταυτίζονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ. Και αυτή η στρατηγική ταύτιση δεν κρύβεται.

Οσο κι αν επιδιώκουν, και οι μεν και οι δε, με ψευτοδιλήμματα να χειραγωγήσουν για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό.

Οι μεν με τα δήθεν αντιδεξιά – προοδευτικά τους μέτωπα, οι δε με τα δήθεν αντιαριστερά – αντιΣΥΡΙΖΑ νεοφιλελεύθερά τους μέτωπα, που θυμίζουν μόνο μια «ξαναζεσταμένη σούπα» ενός χρεοκοπημένου πλέον δικομματισμού – διπολισμού.

Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία, γιατί βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε στυλοβάτη του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπει ότι οι εκπρόσωποι όλων αυτών, από τον ΣΕΒ μέχρι την Κομισιόν και την αμερικάνικη πρεσβεία, δίνουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έπαιξε.

Στην προσπάθειά της η ΝΔ να εμφανιστεί ως ικανότερος διαχειριστής του συστήματος και να συσπειρώσει ένα δεξιό αντιδραστικό ακροατήριο, καταφεύγει ακόμα και στον ωμό αντικομμουνισμό, αρκετές φορές μάλιστα μέχρι γελοιότητας, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει.

Με αυτόν τον τρόπο στοχοποιεί και τη μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής, που δεν είναι άλλη από το ΚΚΕ.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο

Συνεπώς, μοιάζει κουβάρι μπλεγμένο η ζωή μας. Και πρέπει να βρούμε το νήμα και να το ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι.

Γι’ αυτόν το λόγο είναι κρίσιμο σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας που γίνεται, αλλά να στοχεύει και τον πραγματικό αντίπαλο.

Είναι κρίσιμο σήμερα τα εργατικά σωματεία, οι οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι γυναικείες οργανώσεις, η νεολαία, οι άνθρωποι του πολιτισμού, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εκλεγμένες δημοτικές αρχές που δεν θέλουν να είναι εντολοδόχοι των κυβερνήσεων, να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Να είναι κίνημα επαγρύπνησης, για να μην αξιοποιηθεί η ανακατασκευή της περιοχής ως ευκαιρία για να παραδοθεί – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να βάλουν στο χέρι φιλέτα που αποτελούν ακόμη καταφύγιο για λαϊκό κόσμο.

Οπως είναι, για παράδειγμα, η παραλία του Σχοινιά, που είναι ακόμη προσιτή και ελεύθερη για οικογένειες, ηλικιωμένους, νεολαία. Και πολλές φορές τα επιχειρηματικά συμφέροντα έρχονται με το μανδύα του ευεργέτη, με το μανδύα της αλληλεγγύης, αλλά έχουν στην πραγματικότητα άλλους στόχους.

Εμείς λέμε να είναι κίνημα διεκδίκησης για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Και αυτό το κίνημα να συναντηθεί με τον αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό, να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο τον σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα και τις ηγεσίες που το υπηρετούν.

Σε αυτό το σύστημα, που έχει για θεό το κέρδος, βρίσκεται η πηγή του κακού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις γκρεμισμένες γέφυρες, λόγω έλλειψης σύγχρονου, κεντρικού και επιστημονικού σχεδιασμού.

Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση στα χέρια τους.

Η γη, και η δασική γη, δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές.

Ιδιαίτερα η γη και το δάσος πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στη συνολική διαχείριση της γης και στην προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που απαιτεί μέσο – μακροπρόθεσμο επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης.

Αυτό να γίνεται από μια Δασική Υπηρεσία με διαφορετική δομή, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, οικονομικούς πόρους και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.

Δράση ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης

Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό – λαϊκό κίνημα με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:

— Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

— Να περάσουν στην κρατική ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.

— Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Να προχωρήσουν άμεσα η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, η διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε κάθε περιοχή με ευθύνη του κράτους.

— Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.

— Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

— Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

— Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενιαίου αντιπυρικού σχεδιασμού με καθορισμένους ρόλους για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

— Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

— Εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.

Χρειάζεται η εργατική – λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.