Οι ναυτεργάτες έστειλαν δυναμική απάντηση σε εφοπλιστές και κυβέρνηση διεκδικώντας ΣΣΕ

Όλους τους ναυτεργάτες που συμμετείχαν καθολικά στην περιφρούρηση της 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας που έληξε σήμερα στις 6.00 το πρωί, χαιρετίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΑΜΑΓΕΝ.

Οι ναυτεργάτες έστειλαν δυναμική απάντηση σε εφοπλιστές, κυβέρνηση, διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, την απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ, την κατάργηση του ν.4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις, θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τους «εφοπλιστές, οι οποίοι παρότι βρισκόμαστε στις 10 Φλεβάρη, προκλητικά δεν προχωράνε σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ. Από το 2010 έχουν να ανανεωθούν οι ΣΣΕ σε ποντοπόρα, μεσογειακά, ακτοπλοϊκά φορτηγά και με θράσος αναφέρεται στην εισήγηση της ετήσιας γενικής συνέλευσης (08-02-2023) της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ότι “είναι, ωστόσο, απογοητευτικό το γεγονός ότι η ελληνική ναυτοσύνη δεν ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με τα άλματα της ελληνικής ναυτιλίας”.

Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει δημιουργήσει τη σωρεία των προνομίων, των επιδοτήσεων, της εθελοντικής φορολογίας, για να αυξάνουν διαρκώς την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία.

Στους ναυτεργάτες διαρκώς χειροτερεύει η κατάστασή τους από τα πρώτα τους βήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση, με τις συνθήκες εργασίας όπως έχουν διαμορφωθεί, την υπονόμευση της ασφάλειας και της υγείας τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χτεσινή ψήφιση στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), που γίνεται μετά από 65 χρόνια και συμπυκνώνει όλη την αντεργατική νομοθεσία, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ανοίγει το δρόμο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), η οποία έχει επικυρωθεί με τον ν.4078/2012 και προβλέπει την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων (ITFIBFILO κ.ά) για χαμηλόμισθους και χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση ναυτεργάτες.

Όπως γίνεται στους χιλιάδες ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται σε ποντοπόρα, κρουαζιερόπλοια, που πληρώνουν για τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά και είναι θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων, που απομυζούν εκατομμύρια ευρώ για την ναυτολόγησή τους».

Καταλήγοντας τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν «τους ναυτεργάτες με παρακαταθήκη τους αγώνες μας, να συνεχίσουμε την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη φοροεπιδρομή, τους πλειστηριασμούς, με οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας, που δεν θα υπονομεύουν την ασφάλεια της ζωής μας, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, που να υπηρετούν τις ανάγκες μας, για την προστασία της υγείας.

Η δύναμή μας είναι στην οργάνωσηΣπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία, δεν υποκύπτουμε στη μοιρολατρία, στο λιγότερο κακό.

Να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας. Χωρίς εμάς προπέλα δεν γυρνά, μπορούμε να ζούμε χωρίς αφεντικά».