Οι «δωρεές» δεν μπορούν να κρύψουν την τσακισμένη δημόσια Υγεία

Ψηφίστηκαν 20/9 και 27/9 στη Βουλή οι συμβάσεις δωρεών των ιδρυμάτων «Νιάρχου» και «Ωνάσειου» και του ελληνικού Δημοσίου «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

Η συζήτηση έδωσε μια ακόμη αφορμή σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) να αποθεώσουν τους επιχειρηματικούς εφοπλιστικούς ομίλους σαν «μεγάλους ευεργέτες» και κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι στη δημόσια Υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης.

Η συμφωνία με το ίδρυμα «Νιάρχος» προβλέπει τη διάθεση από την πλευρά του ιδρύματος περίπου 200 – 250 εκατ. ευρώ για έργα, όπως κατασκευή και εξοπλισμός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, ανέγερση κτιρίου στην Αθήνα (έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ), προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση του υπάρχοντος στόλου του ΕΚΑΒ κ.λπ.

Η συμφωνία με το «Ωνάσειο» προβλέπει την ανέγερση και λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής, εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειρουργική, και Κέντρο Μεταμοσχεύσεων. Ο όμιλος για την επένδυση θα είναι και πλήρως απαλλαγμένος από κάθε φόρο, τέλος, δικαίωμα κράτησης ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.

«Δωρεές» για να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση

«Όσο θα εμπορευματοποιείται η Υγεία, τόνισε, θα εμφανίζονται και διάφορες τέτοιες δωρεές για να καλύπτεται αυτό το αίσχος και οι αστικές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα λειτουργούν ως σύγχρονο «πλυντήριο» του κεφαλαίου και του κράτους του», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ψηφίζοντας παρών, και επισήμανε ότι η ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το ίδρυμα «Νιάρχος» τόνισε ότι, το χρήμα που θα διαθέσει ο εφοπλιστικός όμιλος είναι σταγόνα στον ωκεανό από τα κέρδη που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των οποίων ο πλούτος που παράγουν φτάνει και περισσεύει για δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, κάτι που δεν γίνεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Για το «Ωνάσειο» ανέφερε ότι αυτό λειτουργεί με επιχειρηματική λογική και πουλάει υπηρεσίες στους ασθενείς φέροντας ως παράδειγμα το κόστος των 60 ευρώ για τις πρωινές επισκέψεις και τα 80 με 100 ευρώ για τις απογευματινές επισκέψεις και σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο να περάσει στην πλήρη ευθύνη του κράτους με δωρεάν υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των δομών Υγείας και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών είναι ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να εξαρτάται από τη φιλανθρωπία των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφερόμενους στους εργαζόμενους και τη μισθοδοσία τους, σημείωσε ότι κριτήριο είναι η κερδοφορία του νοσοκομείου και πως δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοσίας διότι το προσωπικό, εκτός των γιατρών, θα έχει την αντιμισθία του Δημοσίου.

Με τις δωρεές αυτές, σημείωσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ, κυβέρνηση και κεφάλαιο πετυχαίνουν πολλά «τρυγόνια», όπως η ιδεολογική επίδραση, «να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι με την αντίληψη ότι οι σύγχρονες δομές Υγείας είναι θέμα φιλανθρωπίας και όχι δικαίωμα». Με άλλα λόγια, «στήνουν εμπόδια στη χειραφέτηση των εργαζομένων», θέλουν να εξασφαλίσουν την ενσωμάτωση και την «κοινωνική ειρήνη», που θα προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στο σύστημα, αποτρέποντας την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για δωρεάν φάρμακα στους πυρόπληκτους

Επίσης υπερψηφίστηκε, 27/9, η τροπολογία που περιλαμβάνει άρθρο που παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικών ειδών με μηδενική συμμετοχή στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιούλη του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο Γ. Λαμπρούλης δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με το άρθρο τροπολογίας για τη χορήγηση φαρμακευτικών ειδών με μηδενική συμμετοχή στους πυρόπληκτους και κάλεσε την κυβέρνηση να την κάνει ξεχωριστή τροπολογία για να μπορέσει να ψηφίσει υπέρ καθώς έχει διαφωνίες και αντιρρήσεις με άλλα άρθρα της συγκεκριμένης τροπολογίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να διαχωριστεί το συγκεκριμένο άρθρο και το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».