ΟΧΙ στη νέα Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις – ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ: Κάλεσμα συμμετοχής των ναυτεργατών στη συγκέντρωση 5 Οκτώβρη στο Σύνταγμα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ : 

Όλοι στο δρόμο! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

«Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να αναπτύξουμε, να κλιμακώσουμε την πάλη μας και να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, που έρχεται στην Αθήνα. Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών!».

Με αυτό το κάλεσμα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά συνδικάτα, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, καλεί το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, για να απαιτήσουμε:

 • Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.
 • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
 • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνουν επίσης το ΜΑΣ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αλλά και η ΕΕΔΔΑ.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ:

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής των ναυτεργατών στη συγκέντρωση στις 5 Οκτώβρη στο Σύνταγμα

Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες για συμμετοχή το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβείαπου διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εμπορικός στόλος αποτελεί το 4ο όπλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τις προηγούμενες, να αποτελούν σημαιοφόρους συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τραγικές συνέπειες για τους λαούς.

Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών!

Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να αναπτύξουμε, να κλιμακώσουμε την πάλη μας και να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο που έρχεται στην Αθήνα.

Όλοι το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

 • Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά
 • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
 • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για να φύγουν οι βάσεις, θα ακουστεί παράλληλα τις μέρες αυτές απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα:

Το Σάββατο 5 Οκτώβρη:

— Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ πραγματοποιεί συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

— Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας).

Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη:

 Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

— Στα Χανιά, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

— Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

— Στο Αγρίνιο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

 Στον Πύργο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

 Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ., μπροστά στην παλιά νομαρχία.

 Στην Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται τόσο χειρόγραφα όσο και ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement) η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στη Συμφωνία, και έχει συγκεντρώσει ήδη χιλιάδες υπογραφές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 • ΟΧΙ στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις
 • ΟΧΙ στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και κυρίως ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Αυτό είναι και το περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που την Α’ Φάση εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σημερινή Β’ Φάση.

Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό και σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, εναντίον της επίσκεψης του Υπ.Εξ. των ΗΠΑ. Καλεί στη στήριξη των πολύμορφων δράσεων για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς.

Η«Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, στην Αθήνα, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ετοιμάζεται να κάνει «άπαξ και διά παντός» τη μισή και πάνω Ελλάδα δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

 • Ενισχύονται παραπέρα οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
 • Παγιώνεται η χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα.
 • Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας).
 • Εγκαθίσταται αμερικανοΝΑΤΟικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς σκοπούς (διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και επέκταση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι αβάσιμοι και ανιστόρητοι.

Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.

Αυτό είναι το νόημα των επανειλημμένων δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί «γεωπολιτικό μεντεσέ» και «κράτος πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ. Δηλαδή:

 • Στην «πρώτη γραμμή» των πολεμικών σχεδίων στον Περσικό και ενάντια στο λαό του Ιράν, όπως στην «πρώτη γραμμή» βρέθηκε η Σούδα όλα τα προηγούμενα χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη κ.ο.κ.
 • Στην «πρώτη γραμμή» των ΝΑΤΟικών σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
 • Στην «πρώτη γραμμή» των σχεδίων για να διατηρηθεί η Τουρκία στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, αναλαμβάνοντας το ρόλο «διαύλου», ανοίγοντας στα «γεμάτα» τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Εξίσου αβάσιμοι κι ανιστόρητοι είναι οι ισχυρισμοί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αλλωστε, η προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε Κύπρο και Αιγαίο προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν για τα τάχα «οφέλη» που θα έχει ο ελληνικός λαός, αυτή είναι η ουσία και δεν κρύβεται. Τα μόνα «ανταλλάγματα» είναι αυτά που προσδοκά η αστική τάξη για την αναβάθμισή της, ενώ για το λαό η «πληρωμή» είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα σχέδιά τους, με θύματα τους λαούς, κι αυτό σημαίνει νέοι πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους. Κερδισμένοι θα είναι εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων παραδίνουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

 • Να καταγγελθεί τώρα η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
 • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότεροι να πέσουν στη μάχη για την ενημέρωση, για την κινητοποίηση. Να γίνουν ακόμα περισσότερες οι ήδη χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις. Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων φορέων, σωματείων, συνδικάτων η επιτυχία των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, για τον β’ γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου».

Το μήνυμα να φτάσει παντού, να ακουστεί δυνατά: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

1/10/2019

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ