Ο Κινέζος πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μάρτη

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μάρτη έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη ανακοινώνεται την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης και η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα τη διπλωματική υποστήριξη προς τη Ρωσία.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών, θα συζητηθούν τοπικά ζητήματα και την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Θα υπογραφεί αριθμός σημαντικών διμερών εγγράφων», προστέθηκε από την ίδια πηγή.

Από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε χωρίς άλλη διευκρίνιση πως «έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μαρτίου».

Η Κίνα και η Ρωσία συνήψαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» τον Φλεβάρη του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία.

Οι δύο πλευρές έχουν έκτοτε συνεχίσει να υπογραμμίζουν την ισχύ των δεσμών τους. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί μετά την εισβολή και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)