Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις – Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Άσφαιρη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που προβλέπει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» (και αυτό μόνο για τους «παλιούς» – πριν το νόμο Κατρούγκαλου – συνταξιούχους, για όσο θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και θα «υπεραποδίδουν» οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ανατροπές), μεταφέρθηκαν χτες τα πανηγύρια και οι λαθροχειρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί «μη περικοπής των συντάξεων».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, που έχει προσδώσει στο άρθρο 1 του σχετικού νόμου πλέον τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων», την ίδια ώρα που έστηνε μία ακόμα προκλητική προπαγανδιστική παράσταση, απέρριπτε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία προβλέπει την αναδρομική κατάργηση όλων των διατάξεων, τροπολογιών, νόμων και αποφάσεων που οδήγησαν σε περικοπές συντάξεων μέχρι σήμερα, τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων χωρίς αυτές τις περικοπές και την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου, τον καθορισμό του κατώτερου ορίου της σύνταξης στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης και 14ης, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή ούτε την αποκατάσταση έστω των συντάξεων χηρείας.

Η κοροϊδία απογειώθηκε χτες όταν το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «χαρμόσυνη μέρα», «χιλιάδες συνταξούχων που σήμερα θα χαμογελούν» και πως «έρχεται η ώρα να ανταμειφθούν για τις θυσίες» τους. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει όλες τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη δραστική περικοπή των συντάξεων, διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους μείωσης των συντάξεων και συμπλήρωσε το «παζλ» με το νόμο Κατρούγκαλου, που στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και των αξιώσεων του ΣΕΒ ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού, για να μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα.

Η πρόκληση στο λαό συνεχίστηκε και με τον σκυλοκαβγά που στήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσιπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, για το ποιος μείωσε περισσότερο τις συντάξεις, ποιος επέβαλε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, ποιος είναι το «νέο» και ποιος το «παλιό», ενώ από τον τσακωμό δεν έλειψε και η συμφωνία των Πρεσπών, με σαφή την επιδίωξη να στήσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να εγκλωβίσουν στη λογική του «μικρότερου κακού».

Όσο κι αν προσπάθησαν όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίστηκαν όσον αφορά το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο και υπερψήφισαν, δηλαδή την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου δράσης των επιχειρήσεων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα, εκθείασαν όλοι μαζί την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους έως 25 ετών. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να εμφανίζει την τροπολογία ως ένα ακόμα μέτρο που τάχα «κάνει τη διαφορά» με τη ΝΔ, και αμέσως μετά το λόγο να παίρνει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, για να πει πόσο θετική είναι η τροπολογία, που «δίνει κίνητρα» στις επιχειρήσεις, ζητώντας το «θετικό αυτό μέτρο», της επιδότησης των επιχειρήσεων, να επεκταθεί και σε όσους εργαζόμενους είναι 55 ετών και άνω, πρόταση που βέβαια δεν απέρριψε η υπουργός.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ υπερψήφισε το άρθρο 1

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του καθώς επίσης και  την τροπολογία για την μείωση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς για νέους έως 25 ετών. Υπερψήφισε τις τροπολογίες για το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωση στο κρασί. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και τσακίζει τον λαό, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής (Δείτε πάνω βίντεο). 

Το μεσημέρι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβησαν στη συζήτηση στήνοντας έναν δικομματικό σκυλοκαβγά για το ποιος έκοψε τα περισσότερα στους συνταξιούχους, αλλά και ποιος μπορεί να τους εξασφαλίσει δύο – τρία ψίχουλα παραπάνω όλα κι όλα, θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έχασαν τα χρόνια της κρίσης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι συμφωνούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων με σκανδαλώδη προνόμια για στρατηγικές επενδύσεις. Συμφωνούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με την συμφωνία των Πρεσπών να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ενώ η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των αμερικανονατοικών σχεδίων μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση. Πρόσθεσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν με την αναπαλαίωση και τη θωράκιση του αστικού συστήματος με τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τα τρία μνημόνια, η ΝΔ έφερε το 2ο και νομιμοποίησε το 1ο μνημόνιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το 3ο και νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα, νομιμοποίησε όλες τις επιβαρύνσεις σε βάρος του λαού και του φόρτωσε και άλλα βάρη. Ειδικά για το ασφαλιστικό τόνισε πως οι αντιασφαλιστικοί νόμοι είναι παιδιά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησε μία προς μία τις μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με το νόμο Κατρούγκαλου μείωσε την κατώτατη σύνταξη κατά 300 ευρώ αφού από τα 716 ευρώ έπεσε στα 413 ευρώ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το νόμο του Πινοσέτ με τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που ενίσχυσε τη λογική της ανταποδοτικότητας και οδηγεί τους ασφαλισμένους στη συμπληρωματική ασφάλιση που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για την κατάργηση της νέας μείωσης στις συντάξεις επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι συμφωνήθηκε με αντιστάθμισμα το πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2022 διότι θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, περιορίσθηκαν τα «αντίμετρα» προς το λαό. Όπως είπε καταργείται η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και η επιδότηση των συνταξιούχων για φάρμακα. Ωστόσο, ανέφερε, δεν καταργείται η στήριξη στο κεφάλαιο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων και της φορολογίας των οικονομικών ελίτ μιας και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη από 15% έπεσε στο 10% όταν ο μισθωτός πληρώνει φόρο 22%.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιδότηση βιομηχάνων, τραπεζών, εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων για την απασχόληση φτηνών νέων εργαζομένων με τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τον όλεθρο για τους εργαζόμενους βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και ενεργοποιώντας το νόμο Βρούτση που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό. Για τον υποκατώτατο μισθό, που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Καθαρανασόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για υποσχετική, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές τυχόν κατάργησή του και εφόσον δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό.

Υπογράμμισε ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από 63 το 2014 έφτασαν τα 73 το 2016. Αναφέρθηκε ακόμα στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που δείχνει ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 3,1% από το 2008 έως το 2017.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία 35 σελίδων που κατέθεσε εκπρόθεσμα το υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας ότι έχει παραγίνει το κακό με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών.

Δευτερολογία του Χρ. Κατσώτη 

«Ότι πανηγυρίζετε που δεν θα κάνετε ακόμα μια περικοπή στις συντάξεις, αυτό μας ξεπερνά» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στη δευτερολογία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. (Δείτε πάνω βίντεο). 

Ο Χρ. Κατσώτης αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη σχολίασε πως με κάλπικους και στημένους καυγάδες επιχειρούν να κρύψουν την ενιαία στρατηγική τους, που είναι η στήριξη του βάρβαρου και σάπιου συστήματος που είναι το εμπόδιο για να έχει ο λαός τη ζωή που δικαιούται.

Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαλλάσσει την εργοδοσία και περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση μόνο για τα 360 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιστρέφει τίποτα από τις απώλειες των συνταξιούχων που φτάνουν το 50%, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι θα δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση στις 15 Δεκέμβρη με το συλαλλητήριό τους στην Αθήνα.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μείωσε την κατώτερη σύνταξη κατά 300 ευρώ διότι από 715 ευρώ, που ήταν μαζί με το ΕΚΑΣ, έπεσε στα 414 ευρώ. Θύμισε επίσης ότι για τις συντάξεις χηρείας υπάρχουν δικαιούχοι που δεν λαμβάνουν την σύνταξη λόγω ηλικιακών προϋποθέσεων.

Γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία 30 και πλέον σελίδων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και καταγγέλθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο.

Εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Με μόνιμη αναφορά σε υποθέσεις σκανδάλων και επωδό την «καθαρότητα» της σημερινής κυβέρνησης, ο Π. Καμμένος επιχείρησε να αποκρύψει την ταύτιση που έχει η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στη συμφωνία των Πρεσπών αναλώθηκε και η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του, στο υπουργείο Εργασίας υπερασπίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι ήταν καλύτεροι από το νόμο Κατρούγκαλου.  (Διαβάστε εδώ περισσότερα). 

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια από το υπουργείο οικονομικών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο τροπολογία για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων δημοσιολογικού, φορολογικού και διοικητικού ενδιαφέροντος» συνολικά 36 σελίδων, δηλαδή ολόκληρο νομοσχέδιο. Επίσης κατατέθηκαν δυο ακόμα τροπολογίες, η μία είναι για την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί και η άλλη για την ένταξη του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και στελέχη αυτών με μόνιμο προσωπικό.

Η πρωτολογία του Χρήστου Κατσώτη

Το πρωί ξεκινώντας η συζήτηση, εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης ο οποίος αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζόμενων. Ο Χρ. Κατσώτης, που είναι ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο, χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενέταξε τη ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων σε ένα νομοσχέδιο που στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ για την ιδιωτική ασφάλιση. Όπως ανακοίνωσε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει το άρθρο για τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο αυτό δεν προσφέρεται για πανηγύρια. «Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι με τα τρία μνημόνια έγιναν πάνω από 30 περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ. Όσοι συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου βγαίνουν στη σύνταξη με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη να φτάνει τα 480 ευρώ από 708 ευρώ που ήταν πριν από αυτόν. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου», είπε, καθώς ο νόμος-λαιμητόμος «ανέτρεψε ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης που είχαν προσδώσει οι σκληροί και αιματηροί αγώνες των εργαζομένων».

«Η Κοινωνική Ασφάλιση -όπως εμείς την πιστεύουμε- πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων και των εργαζόμενων», ανέφερε, αναλύοντας την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση, καθώς και τα άλλα κόμματα θα αποδεχτούν την τροπολογία μας, την έχουν απορρίψει ήδη από τις Επιτροπές», συμπλήρωσε, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 15 Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 18 του μήνα ενάντια στον προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, θα οδηγήσει σε απαλλαγή της εργοδοσίας από την εισφορά της στην Ασφάλιση. (Δείτε πάνω βίντεο).