ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ : Εγκλωβισμός, καταστολή και περιορισμός δικαιωμάτων με «σφραγίδα» ΕΕ

Ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ενσωμάτωση των Οδηγιών της ΕΕ από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τον εγκλωβισμό, την καταστολή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία (έγινε δεκτή), με την οποία νομιμοποιούνται έκτακτες δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Ανάμεσα στις έκτακτες δαπάνες συγκαταλέγονται αυτές που αφορούν την σίτιση και διαμονή προσφύγων.

Πολύ συνοπτικά, με τα κριτήρια, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι ρυθμίσεις του, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουν «εκτός» οι περισσότεροι που αιτούνται άσυλο, να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να φυλακίζονται προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, σε κάποια άλλη, υποτίθεται ασφαλή τρίτη χώρα, όπως π.χ. την Τουρκία, βάζοντας τις βάσεις για νέες τραγωδίες, για ακόμα μεγαλύτερη περιστολή δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αλλά και συνολικά του λαού.

Προσπερνώντας το βασικό αυτό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιδόθηκαν εκ νέου σε ένα σόου «άσφαιρων» αντιπαραθέσεων, εν μέσω των οποίων, ωστόσο, αμφότεροι έδιναν όρκους πίστης στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει μάλιστα και περήφανος που συνέβαλε στην επίτευξή της και που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τον Κυρ. Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι θα την εφαρμόσει και με το παραπάνω, ενώ όλοι τους «έβγαλαν λάδι» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, καλύπτοντας τις αιτίες της προσφυγιάς.

Κατά του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ήταν υπέρ του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Με τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος,  Δ. Κουτσούμπα, και των βουλευτών του αποκάλυψε τις συνέπειες και τους στόχους του νομοσχεδίου, κατέθεσε τις προτάσεις του Κόμματος και κάλεσε τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, τόσο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ζωής και τις πολλές ανάγκες τους, όσο και για τον οριστικό απεγκλωβισμό τους. Κάλεσε παράλληλα το λαό να μη δείξει καμία ανοχή, γιατί τα μέτρα αυτά, που ουσιαστικά εκμηδενίζουν και τα ελάχιστα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, είναι «καμπανάκι» συνολικά για τα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας Σωματείων έξω από τη Βουλή ενάντια στο ν/σ για το άσυλο

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο που βάζει νέα εμπόδια στο άσυλο για τους ξεριζωμένους, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτώβρη συνδικαλιστές από σωματεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Παράλληλα το πανό του ΠΑΜΕ έγραφε «Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άσυλο. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», ενώ το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έγραφε «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για το άσυλο. Καμιά συμμετοχή – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις».

Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»«Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο» και «ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε, όταν από την πλατεία Συντάγματος πέρασε η μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση, στο πλαίσιο του σημερινού πανελλαδικού φοιτητικού συλλαλητηρίου, με το σύνθημα, «Φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» να δονεί την ατμόσφαιρα. Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα και τα αιτήματα των αγωνιζόμενων φοιτητικών συλλόγων της χώρας.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης μίλησε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών- Καθαριστών Πειραιά και Νήσων, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «με τη σημερινή μας κινητοποίηση εδώ, την ώρα που μέσα στο κτίριο της Βουλής ψηφίζεται το απαράδεκτο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο για το άσυλο, θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σήμερα να βάλει ταφόπλακα στην παροχή ασύλου σε όλους τους κατατρεγμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Το νομοσχέδιο για το άσυλο στόχο έχει να ξεσκαρτάρει, να μετατρέψει τους πρόσφυγες σε οικονομικούς μετανάστες και να στείλει πίσω στις χώρες τους όλους εκείνους που με την πολιτική και τις επεμβάσεις τους ΕΕ – ΝΑΤΟ ξεσπίτωσαν, εκδίωξαν και εγκλώβισαν για μήνες στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες όπως στη Μόρια και αλλού.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης, αφού παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι και οι συνθήκες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι εναρμονισμένη με εκείνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ».

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα :

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρόλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων.

Βέβαια, δεν περιμέναμε και τίποτα πολύ διαφορετικό, αφού ενσωματώνει ξανά τις 3 βασικές Οδηγίες της ΕΕ που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συμπυκνώνουν τον συνεχή κατήφορο της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Κι όλα αυτά, την ώρα που τα ποτάμια των ξεριζωμένων, από τους δικούς τους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μεγαλώνουν.

Θυμίζουμε ότι ξεπέρασαν τα 71 εκατομμύρια οι απανταχού ξεριζωμένοι. Πρόκειται για τον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό, μετά από τα εκατομμύρια των προσφύγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαγκωνίζεστε για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική της ΕΕ

Ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο νομοθέτημα, με επιπτώσεις στη ζωή και τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων, και μόνιμων κατοίκων της χώρας μας και προσφύγων, έρχεται για ψήφιση με γρήγορες διαδικασίες, πρακτική που και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατά κόρον ακολουθήσει.

Σωστά, όλες οι Οργανώσεις που ασχολήθηκαν με το νομοσχέδιο κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τις διαδικασίες που ακολούθησε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για να φανεί δικαιωμένη για την πολιτική της.

Κι όμως… Τις 2 από τις 3 Οδηγίες της ΕΕ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφισε.

Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που οδήγησε στον διπλό εγκλωβισμό, στο να γίνει κόλαση η ζωή των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων.

Η ΝΔ, που έκανε κριτική στην Ευρωτουρκική Συμφωνία όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα λέει ότι εκείνη θα την τηρήσει πιστά και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός δεν το έκανε.

Μάλιστα η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένα ζητήματα της Συμφωνίας. Ομως, η Συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα ενός σύνθετου παζαριού της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης. Συμφωνία που εμπλέκει το Προσφυγικό στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ανταλλάγματα.

Οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση πάλι ένα τέτοιο παζάρι θα είναι, ενδεχομένως σήμερα ακόμη πιο περίπλοκο και επικίνδυνο.

Διαγκωνίζεστε για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ.

Όλα τα κόμματα εφαρμόζετε τον Κανονισμό του Δουβλίνου, γενικότερα το πλαίσιο για το άσυλο της ΕΕ, που θεωρεί τις χώρες της πρώτης γραμμής (όπως η Ελλάδα) αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Και το μόνο υποτίθεται «καλό» που έχει το Δουβλίνο, δηλαδή την οικογενειακή επανένωση – που θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέτρο που θα παίρνατε – δεν το διεκδικείτε ουσιαστικά, αφού απλώς το συζητάτε γενικώς μέσα στα όργανα της ΕΕ, τόσο εσείς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχετε κάνει τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» για ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κόμματα επίσης, συμφωνείτε στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο ορμητήριο για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, όπως έγινε με τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις βάσεις, Συμφωνία που πάλι είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εργάζεστε για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, αδιαφορώντας τόσο για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ελληνικού λαού, όσο και για τα νέα κύματα ξεριζωμένων προσφύγων που θα δημιουργηθούν.

Το έχουμε ξαναπεί: Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι αθώες του αίματος, ούτε των καραβανιών των απελπισμένων που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επαναφέρει τη ρητορική, για λαϊκή κατανάλωση και χάιδεμα αυτιών κυρίως, ότι τάχα «δε θα γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», ότι «θα σφραγίσει τα σύνορα» και άλλα σχετικά. Μια χαρά ξέφραγο αμπέλι όμως την έχετε κάνει, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και για το ΝΑΤΟ και για τις ΗΠΑ και τις βάσεις τους, για διάφορους καπιταλιστές επενδυτές, για τους Ευρωπαίους εταίρους σας, όλους δηλαδή όσοι πρωταρχικά και κύρια ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος των ξεριζωμένων.

Ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες επιλογές πρέπει να στρέψει την πάλη του ο ελληνικός λαός, απ’ αυτά κινδυνεύει και όχι από τα ταλαιπωρημένα και ξεριζωμένα από τις πατρίδες τους γυναικόπαιδα.

Αυξάνουν την καταστολή, εξοικειώνουν με τη βαρβαρότητα, που μεθαύριο θα την υποστεί και ο ίδιος ο ελληνικός λαός

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται ακριβώς σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, στη Συρία, μετά την τουρκική εισβολή, με τις ευλογίες βέβαια των ΗΠΑ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο μαζικά κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως και στην αύξηση των αφίξεων τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι περισσότερη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα τελικά, όπως αποδείχθηκε.

Τώρα η ΝΔ προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα, εξέλιξη που λίγο απέχει από το ξεκίνημα θαλάσσιων «εμπλοκών και επαναπροωθήσεων», στο όνομα της αποτροπής.

Από την άποψη αυτή, πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Κω, μετά τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες, με ένα μικρό παιδί νεκρό και έναν άντρα αγνοούμενο.

Η δεύτερη απάντηση της κυβέρνησης ήταν μία ολόκληρη εκστρατεία κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των ΜΜΕ, να πείσουν ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά μόνο για «παράνομους», για «νέα εισβολή» από «λαθρομετανάστες», όπως είπε κορυφαίος υπουργός, που «δεν δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία», όπως είπε κάποιος άλλος υπουργός. Τα ίδια που αναμασάνε διάφορα ακροδεξιά – φασιστικά μορφώματα χρόνια τώρα.

Όμως ο ελληνικός λαός γνωρίζει και από την ίδια του την πείρα πλέον, αφού τα έχει ζήσει στο πετσί του ο ίδιος, ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους, που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αραγε για τους χιλιάδες Ελληνες που έγιναν οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια, αλήθεια, για πέστε μας, ποιες είναι οι αιτίες, ποιοι ευθύνονται; Δεν είναι το σύστημα που υπηρετείτε και οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων;

Αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, διευκολύνοντας τη διαμόρφωση κριτηρίων, διαδικασιών και μηχανισμών ώστε οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο να κριθεί ότι δεν το δικαιούνται.

Να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια να φυλακίζονται, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, σε κάποια άλλη, υποτίθεται ασφαλή, τρίτη χώρα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, λέει η κυβέρνηση, θα δοθεί και ένα μήνυμα αυστηρότητας που θα αποτρέψει νέες αφίξεις.

Εμείς προειδοποιούμε ότι, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τέτοιου είδους μέτρα αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα, αυξάνουν μόνο τις «ταρίφες» των διακινητών, εξοικειώνουν το λαό με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα, που μεθαύριο θα την υποστεί και ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Προειδοποιούμε: Στο τέλος της ημέρας, θα έχει γεμίσει η χώρα φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, αφού δεν θα μπορείτε ούτε να τους απελάσετε. Εδώ, η Γερμανία μόλις το 1/3 των αποφάσεων απέλασης υλοποιεί. Και την ίδια στιγμή θα έχουν αυξηθεί τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά ένστικτα, όπως διαφαίνεται ήδη και από την υποκίνηση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές που η κυβέρνηση προόριζε για εγκατάσταση προσφύγων.

Στοχεύετε στο να απορρίπτονται μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου

Πιο συγκεκριμένα για όλα αυτά:

Σε εφαρμογή της θέσης ότι οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, προχωρείτε σε κατηγοριοποίηση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας με βάση την εθνικότητα, για να διαπιστωθεί αν έχουν το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ», που τόσο η ΕΕ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις το φιλοτεχνούν κατά το δοκούν και με βάση τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και παζάρια με τρίτες χώρες.

Με τη δημιουργία καταλόγου τάχα ασφαλών χωρών καταγωγής ή και ασφαλών δήθεν περιοχών καταγωγής, μάλιστα μέσα στην ίδια μη ασφαλή χώρα (πρόκειται για ένα ακόμη εφεύρημα της ΕΕ, που θεωρεί π.χ. ότι το να ζει κανείς λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ τον καθιστά ασφαλή), καθώς και «ασφαλών τρίτων χωρών» (κι αυτή άλλη μία έννοια – δημιούργημα της ΕΕ, που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), στοχεύετε στο να απορρίπτονται μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου, να απελαύνονται οι αιτούντες σε αυτές τις χώρες, χωρίς ουσιαστική εξατομικευμένη εξέταση, όπως απαιτείται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Με βάση τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η πιο ασφαλής τρίτη χώρα είναι η Τουρκία!

Και αυτά γίνονται και λέγονται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως «σάκο του μποξ» στη ζώνη που δημιούργησε με την επέμβασή της στη Συρία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έχει δηλώσει για την τουρκική κυβέρνηση ότι αυτοί είναι «που μεγαλοποίησαν το Προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων». Αρα, από πού προκύπτει να θεωρείται ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες;

Με μια σειρά ασφυκτικές προθεσμίες και αυστηρές διαδικασίες, ειδικά στις λεγόμενες ταχύρρυθμες και τις fast track διαδικασίες στα σύνορα, δυσκολεύετε ή και αποκλείετε την πρόσβαση των ανθρώπων στη διεθνή προστασία, τους κάνετε τη ζωή δύσκολη.

Επιπλέον, θα προκαλέσετε πρόσθετο διοικητικό βάρος στις αρμόδιες υπηρεσίες, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με λίγους υπαλλήλους συγκριτικά με τις μεγάλες ανάγκες, πολλοί εκ των οποίων είναι συμβασιούχοι, συχνά μένουν απλήρωτοι.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η πρόβλεψη να μπορούν να εκτελούν σοβαρές διαδικαστικές πράξεις, που θα κρίνουν την τύχη των αιτουμένων (όπως καταγραφή των αιτημάτων ασύλου, να παίρνουν συνεντεύξεις από τους αιτούντες κ.λπ.), η αστυνομία και ο στρατός, αρκεί να μη φορούν στολή και φέρουν διακριτικά. Πρέπει να το αποσύρετε άμεσα αυτό.

Οι διαδικασίες για το άσυλο έφυγαν από την αρμοδιότητα της αστυνομίας με νόμο του 2011. Τώρα έρχεστε να το επαναφέρετε, προσθέτοντας επιπλέον και το στρατό!

Υπάρχει ήδη πλήθος αυστηρών τιμωρητικών διατάξεων για όσους φέρνουν αντίρρηση στη μεταφορά τους σε συγκεκριμένη δομή, για όσους δεν συνεργάζονται με τις Αρχές ή και για την παραμικρή παραβίαση των κανονισμών λειτουργίας των δομών, ακόμα και με στέρηση του ασύλου, ακόμη κι αν το δικαιούνται σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια.

Ήδη υφίσταται γενικευμένη και παρατεταμένη χρήση του μέτρου της φυλάκισης των αιτούντων άσυλο, χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, ακόμη και οικογενειών, ασυνόδευτων παιδιών, ευάλωτων ατόμων, που έχει ήδη ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση Οδηγία της ΕΕ.

Τώρα, εσείς επιβάλλετε ακόμη πιο γενικευμένη χρήση του επαχθούς αυτού μέτρου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 36 μήνες.

Πρόθεσή σας είναι να απομακρύνετε τελείως τον ΟΗΕ από τις διαδικασίες για το άσυλο, όπως φάνηκε στο νομοσχέδιο που καταθέσατε στην αρμόδια Επιτροπή. Τελευταία στιγμή δεν το τολμήσατε.

Όμως εκδιώξατε τον ΟΗΕ από τις Επιτροπές Προσφυγών, που πλέον, από δευτεροβάθμιες διοικητικές επιτροπές, τις κάνετε ολοκληρωτικά δικαστικές, αφού και τα τρία μέλη θα είναι δικαστές, ρύθμιση με την οποία διαφωνεί και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.

Το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εσείς το αποτελειώνετε.

Εξάλλου, το δικαίωμα προσφυγής το διατηρήσατε μεν, αλλά το κάνετε εντελώς προσχηματικό, αφού διευρύνεται ο κατάλογος των περιπτώσεων για τις οποίες η προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ειδικά για την απέλαση, κάτι που προβλεπόταν ήδη από τη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ.

Συρρικνώνετε την έννοια του «ευάλωτου», αφαιρώντας το λεγόμενο μετατραυματικό στρες από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ευάλωτος, διατηρώντας το μόνο για όσους έχασαν γονείς και αδέρφια στο ναυάγιο.

Όμως η μείωση του αριθμού των λεγόμενων ευάλωτων, που επιδιώκετε, θα έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων ανθρώπων, αφού η ευαλωτότητα διευκόλυνε τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τελικά βέβαια από κει στον τόπο προορισμού τους.

Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πετάτε στο δρόμο χιλιάδες, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους

Διατηρείτε τον λεγόμενο γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή τον εγκλωβισμό σε συγκεκριμένη περιοχή, που προβλέπει άλλωστε και η Οδηγία της ΕΕ, την οποία ξαναενσωματώνετε.

Τον είχαμε καταγγείλει όταν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιώντας την άθλια κατάσταση στα νησιά, τώρα εσείς τον επεκτείνετε σε όλη την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνετε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά από έξι μήνες από την έγκριση του αιτήματος ασύλου θα πρέπει να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, γιατί τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτούν τις δομές αφορούν μόνο αιτούντες άσυλο.

Και εσείς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πετάτε στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, χωρίς να έχετε πάρει κανένα μέτρο τουλάχιστον εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση. Αντί να λύσετε το πρόβλημα:

  • Της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία
  • Της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τις απογευματινές τάξεις και για τις τάξεις υποδοχής των πρωινών σχολείων
  • Του εφοδιασμού με τα κατάλληλα βιβλία και εκπαιδευτικά βοηθήματα
  • Της δημιουργίας αξιοπρεπών τουλάχιστον συνθηκών διαβίωσης για τα παιδιά και την οικογένεια

Αντί για όλα αυτά, προβλέπετε την επιβολή κυρώσεων στους γονείς σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν τα παιδιά στην Εκπαίδευση.

Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε τις πολλαπλές δυσκολίες μιας προσφυγικής οικογένειας που ζει σε κέντρο κράτησης, σε σκηνή κ.λπ.

Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Στον τομέα της Υγείας, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΚΥΤ των νησιών, στις δομές φιλοξενίας και στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που βρίσκονται κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, χαρακτηρίζεται τραγική, με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, έλλειψη φαρμάκων και υλικών, προσωπικό εξαντλημένο, που επιπλέον είναι συμβασιούχοι και συχνά και αυτοί μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα έχουν ΑΜΚΑ ή αν θα έχουν την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ), μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα επαναφέρει το νομοσχέδιο.

Το ζήτημα είναι να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα ιατρεία των δομών, να παρέχονται όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, για το χρονικό διάστημα της παραμονής τους, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν ή δεν θα έχουν Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αφορά την υγεία και τη ζωή όλων. Και των προσφύγων, και κυρίως αφορά τη δημόσια υγεία.

Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών που οι γονείς τους δεν έχουν άδειες διαμονής και που σπεύσατε να τους εξαιρέσετε από τον ΑΜΚΑ, χωρίς να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο που θα καλύπτει πλήρως τις υγειονομικές τους ανάγκες.

Η Έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει την εξής αναφορά, την οποία προσυπογράφουμε:

«Τα παραπάνω σημεία», λέει, «ιδίως εάν ιδωθούν συνδυαστικά, δύνανται να οδηγήσουν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, τον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, τη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος σε διεθνή προστασία τελικώς επιστραφεί».

Καλούμε συνδικάτα και μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους

Το ΚΚΕ καταδικάζει τα απαράδεκτα γεγονότα σε βάρος προσφύγων, τα οποία καθοδηγούνται έντεχνα και ύπουλα από παλιά και νέα αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις.

Τα υπαρκτά ζητήματα στην κατανομή και διαχείριση της στέγασης πρέπει να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης, με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις ανάγκες κατανομής και τα προβλήματα των κατοίκων.

Εμείς καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πολλαπλασιάσουν την αλληλεγγύη τους για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα, αλλά και για να γίνει πράξη το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας να φτάσουν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε όταν μας κόβουν το ρεύμα και το νερό, όταν μπαίνουν στον πλειστηριασμό και κατάσχονται σπίτια ή περιουσιακά στοιχεία, όταν μας τσακίζουν η ανεργία, οι φόροι και τα ληστρικά χαράτσια.

Για να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Για να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα – φυλακές.

Για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.