Νέο χαράτσι στα νοικοκυριά μέσω της αύξησης των τελών διανομής

Πηγή: Eurokinissi


Τα χαράτσια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν τέλος για τα λαϊκά νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας ότι η πανάκριβη Ενέργεια δεν είναι «έκτακτο φαινόμενο» αλλά «κανονικότητα» στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» που υπηρετούν κυβέρνηση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Δεν φτάνει που εδώ και πολλούς μήνες ο μόνιμος βραχνάς είναι το πώς θα πληρωθεί το ρεύμα, τώρα αυξάνονται τα τέλη διανομής (μιας εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων) από την 1η Μάη 2023! Αυτό μάλιστα συμπίπτει με τη συγκυρία της απόφασης κυβέρνησης και Κομισιόν να «τελειώνουν» οι όποιες επιδοτήσεις που κατέληγαν να είναι «δωράκια» δισεκατομμυρίων στους ομίλους της Ενέργειας.

Ενώ την ίδια ώρα κανονικά επανέρχεται και η «ρήτρα αναπροσαρμογής», σύμφωνα και με την προκλητική όσο και αποκαλυπτική πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που λέει ότι αυτή «συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (…) με βάση τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό Δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», και το γεγονός ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» (νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018).

Ετσι, από τον Μάη, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ανοίγει ο δρόμος σε αύξηση των επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω της αύξησης των τελών διανομής, τα οποία εισπράττονται από τον Διαχειριστή Ελληνικoύ Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας! Μία ακόμα λοιπόν επίπτωση για τον λαό από την περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών θα έχει αύξηση 22%. Δηλαδή, το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα πάει στα 72,148 ευρώ μετά την απόφαση της ΡΑΕ. Με τις τρέχουσες τιμές πληρώνει 59,37 ευρώ.

Ακόμα, σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων, ένας μέσος καταναλωτής (με 25 kVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή αύξηση 77,5%! Πρόκειται για αύξηση 76 ευρώ τον χρόνο για το 2023, δηλαδή κάτι παραπάνω από 6 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΡΑΕ στην αιτιολογική έκθεση, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ έλαβε υπόψη τα εξής:

– Το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021.

– Την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου.

– Τον περιορισμό δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.

Η ΡΑΕ σημειώνει στην απόφασή της ότι «για τον υπολογισμό των χρεώσεων, θεωρώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν από 1.5.2023, ο Διαχειριστής του Δικτύου περιλαμβάνει προσαύξηση προκειμένου το Απαιτούμενο Έσοδο του 2023 να συλλεγεί εντός του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την υποανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου 2023 κατά το 1ο τετράμηνο, όταν και εφαρμόζονταν οι προηγούμενες χρεώσεις για την ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 (744 εκατ. ευρώ). Η προσαύξηση λόγω υποανάκτησης Α’ τετραμήνου 2023 εκτιμάται σε 15% περίπου, σε σχέση με τις μοναδιαίες χρεώσεις που υπολογίζονται θεωρώντας ανάκτηση ποσού ίση με το Απαιτούμενο Εσοδο 2023 σε 12 μήνες από την έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων».

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 6 Απρίλη