Νέα απεργία στις 29 -30 Απρίλη και 1η Μάη ενάντια στη μείωση των αποδοχών

Κοινή μοτοπορεία την 1η Μάη των διανομέων «Wolt» και «efood»

Νέα απεργία το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, με κοινή μοτοπορεία την Πρωτομαγιά με τους συναδέλφους τους από την «efood», αποφάσισαν οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt», σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απρίλη.

Οι πρόσφατες πολυήμερες κινητοποιήσεις ξέσπασαν με αφορμή τον νέο τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία, που οδηγεί σε μείωση των αποδοχών των διανομέων που εργάζονται με το καθεστώς του freelancer. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την οργή των εργαζομένων για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ έφερε στο προσκήνιο και τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης στις οποίες δουλεύουν εκατοντάδες διανομείς, κυρίως μετανάστες, μέσω εργολάβων, τους λεγόμενους διαχειριστές στόλου.

Στο φόντο των μαζικών κινητοποιήσεων, στη συνέλευση έγινε συζήτηση μέσα από την οποία πολλοί εργαζόμενοι στάθηκαν σε πλευρές της μάχης που δόθηκε, κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η συνέχεια του αγώνα, μετέφεραν τον προβληματισμό τους για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ενότητά τους παραμερίζοντας τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Εξέφρασαν την οργή τους για τη στάση της εταιρείας, που αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μειώνει συνεχώς την αποζημίωση των freelancer και αφήνει ελεύθερους τους διαχειριστές στόλου να οργιάζουν σε βάρος των υπαλλήλων τους, να επιβάλλουν δουλειά χωρίς δικαιώματα και συνθήκες τρομοκρατίας στους μετανάστες, καθώς επωφελείται από τη φθηνότερη εργασία τους. (Δείτε στο κεντρικό video αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Στεφανάκη, πρ. του Συνδικ. Επισιτ. Τουρισμ. Αττικής στην γ.σ).

Πηγή: Eurokinissi

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, θα προχωρήσει την Παρασκευή 7 Απρίλη, στη 1 μ.μ., σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

— Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.

— Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.

— Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής – εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.