
Δελτίο τύπου σχετικά με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτώβρη εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Τα σωματεία στο δελτιο τύπου αναφέρουν:
Στην Ε.Ε της ΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτώβρη, ομόφωνα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 10 Νοέμβρη στις 06:00 π.μ έως 12 Νοέμβρη στις 06:00 π.μ, με προοπτική κλιμάκωσης.
Η αντεργατική νομοθεσία (ν.4808/2021, ν.4714/2020 κ.ά), η ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανεργία, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, οι αντικαταστάσεις πληρωμάτων στα ποντοπόρα, τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα – πιστοποιητικά, είναι οι συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν σε βάρος των ναυτεργατών.
Αυτή την κατάσταση ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις στη συνεδρίαση της Ε.Ε και την ανάγκη οργάνωσης απεργιακού αγώνα που να συμβάλει στο συντονισμό δράσης με συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιδιώκουν να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας με εργάτες χωρίς δικαιώματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκε πρόταση από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για συμμετοχή στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στον Πειραιά στις 18:30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), πρόταση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την Ένωση Ναυτών να απέχει προκλητικά.
Χαιρετίζουμε την συνέχιση του απεργιακού αγώνα των λιμενεργατών της COSCO, του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που τιμάνε τον νεκρό συνάδελφο τους, θύμα της εργοδοτικής εγκληματικής ασυδοσίας, δίνοντας την μάχη για να έχουν συμβάσεις, συνθήκες εργασίας με ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καλούμε τους ναυτεργάτες, με αγωνιστική αισιοδοξία και με όπλο μας τις μαζικές απεργίες των εργατών της e-food, των λιμενεργατών, των εκπαιδευτικών, να οργανώσουμε και να περιφρουρήσουμε στους καταπέλτες των καραβιών την απεργιακή μάχη, διεκδικώντας το δικαίωμα για δουλειά, για ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Δείτε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου