Ναυτεργατικά σωματεία: 48ωρη απεργία από τις 10 Νοέμβρη

φωτογραφία αρχειου

Σε 48ωρη απεργία από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 10 Νοέμβρη ως τις 6 π.μ. της Παρασκευής 12 Νοέμβρη προχωρούν οι ναυτεργάτες.

Η διοίκηση της ΠΝΟ, κάτω από τα οξυμένα προβλήματα λόγω της επιθετικότητας των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, καθώς και κάτω από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών όπως εκφράζονται στα καράβια αλλά και τις δράσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 48ωρης απεργίας.

Ακόμη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και έγινε αποδεκτή η πρόταση των Σωματείων ΠΕΜΕΝ«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συμμετοχή των ναυτεργατών στα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη. Την πρόταση δεν ψήφισε γιατί απείχε από την ψηφοφορία η Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ).

Οι ναυτεργάτες απεργούν διεκδικώντας:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
  • Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων με ναυτεργάτες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Ανανέωση πτυχίων – διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
  • Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν. 4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.