
Με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό πραγματοποιήθηκε η έναρξη των κύκλων μαθημάτων του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί να λύσει το πρόβλημα το υπουργείο Ναυτιλίας άμεσα με προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες, για την έγκαιρη ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων. Να μην προκληθεί κανένα εμπόδιο στον επαγγελματικό σχεδιασμό.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Επιβεβαιώνεται η διαχρονική θέση της ΠΕΜΕΝ και των αποφάσεων των ΓΣ του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντίθετα η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι ωρομίσθιοι τόσο στη Ναυτική Εκπαίδευση, αλλά και στη Μετεκπαίδευση. Στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών 4 είναι μόνιμοι και 8 ωρομίσθιοι.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την παραίτηση ωρομίσθιου καθηγητή, αλλά και από τη μη ανανέωση της σύμβασης 4 ωρομίσθιων συνταξιούχων εκπαιδευτικών λόγω της εφαρμογής του άρθρου 53 του ν.4777/2021, γεγονός που είχε αναδείξει η ΠΕΜΕΝ στις 31-08-2022 μετά από επιστολή καθηγητών του ΚΕΣΕΝ/Μακεδονίας, επισημαίνοντας “η εξέλιξη αυτή λίγο πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, θα επιδεινώσει το οξυμένο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, όπου η πλειοψηφία τους είναι ωρομίσθιοι”.
Η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό προκάλεσε πρόβλημα και στη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου ERM, όπου αναβάλλεται η πραγματοποίηση των κύκλων μαθημάτων του.
Η κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και οι υπηρεσίες, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την πολιτική τους έχουν απαξιώσει και υποβαθμίσει τη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, για να βρίσκουν έδαφος τα τρωκτικά της ιδιωτικής, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τους ναυτεργάτες».