45 ΧΡΟΝΙΑ από την ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ :  Μεγάλη και μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Όχι στα σχέδια κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα», έγραφε το πανό του ΚΚΕ στην κεφαλή των μαζικών μπλοκ του Κόμματος και της ΚΝΕ, που έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης, που χαρακτηρίστηκε από τον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών, την έντονη παρουσία της νεολαίας και τον μεγάλο παλμό της. 

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στη Σταδίου και στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία. Τα συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, μαζί με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας, κατά την οποία συνεργεία του ΚΚΕ πλάι στα μπλοκ των διαδηλωτών έκαναν εξόρμηση διακινώντας τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά, λαϊκά δικαιώματα μένουν ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα. Και γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, για πάντα». 

VIDEO: Η πορεία του πολυτεχνείου στην Αθήνα

Για αρκετή ώρα ακούγονταν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που καταδίκαζαν τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ελληνική εμπλοκή:

  • «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί»,
  • «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη – φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»,
  • «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Παράλληλα ακούγονταν και τα συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ όπως:

  • «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»,
  • «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Η πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα από την οδό Σταδίου, κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία – σύμβολο του ιμπεριαλισμού και των εγκλημάτων του.

Αίσθηση προκάλεσε το μπλοκ των νέων στρατευμένων που πορεύτηκαν ένστολοι κρατώντας πανό της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που έγραφε «Έξω οι βάσεις του θανάτου».

Το γνωστό σκηνικό γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου…

Το γνωστό σκηνικό έχει στηθεί γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια από ομάδες ατόμων και τις δυνάμεις των ΜΑΤ που εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και χημικά. Επεισόδια σημειώθηκαν και μπροστά στο σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν μία ομάδα πέταξε πέτρες κατά αστυνομικών. Η Αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές για αυτά τα επεισόδια. Αντίστοιχο σκηνικό στήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.