Με ναυτικές ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν απαντά στη συνάντηση Τσάι – ΜακΚάρθι

Στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησε η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν, ως απάντηση στην «προκλητική», όπως αναφέρει, συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Η συνάντηση αυτή έγινε στην Καλιφόρνια την Τετάρτη, μια εβδομάδα αφότου η πρόεδρος Τσάι τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με βραβείο «ηγεσίας». Η Τσάι χαιρέτισε την «ισχυρή και μοναδική συνεργασία» των δύο χωρών, ενώ ο ΜακΚάρθι είπε ότι οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν πρέπει να συνεχιστούν.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει «αποφασιστική απάντηση» και έστειλε πολεμικά πλοία στα ύδατα γύρω από το νησί, τα οποία ξεκίνησαν ναυτικές ασκήσεις.

Σχολιάζοντας την κίνηση του Πεκίνου, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Κίνα δεν χρειάζεται να «αντιδράσει υπερβολικά» στη συνάντηση.

Η συνάντηση αυτή έρχεται να οξύνει παραπέρα την ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με επίκεντρο την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της.

Το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο επιχειρεί μία προσέγγιση με πολιτικές δυνάμεις του νησιού. Την περασμένη εβδομάδα είχε προσκαλέσει τον προκάτοχο της Τσάι, τον πρώην πρόεδρο Μα Γινγκ-τζέου, να επισκεφθεί την ηπειρωτική χώρα.

Ο Μα πήγε περιοδεία σε πέντε πόλεις, επισήμως, για να αποτίσει «φόρο τιμής» στους προγόνους του, ωστόσο το ταξίδι είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν επισκεπτόταν την Κίνα από την ίδρυσή της το 1949.

Μάλιστα, όταν προσγειώθηκε στη Ναντζίνγκ, ο Μα δήλωσε ότι «οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν είναι Κινέζοι. Και οι δύο είναι απόγονοι των Γιαν και των Κίτρινων Αυτοκρατόρων».

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, η οποία για δεκαετίες αναγνωρίζει τη θέση του Πεκίνου περί «Μίας Κίνας», δεν έχει επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, ωστόσο παραμένει σταθερός σύμμαχος της Ταϊπέι και εγγυάται ότι θα βοηθήσει το νησί να αμυνθεί σε ενδεχόμενη κινεζική επίθεση.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με τις ενέργειές τους τα τελευταία χρόνια υπονομεύουν το καθεστώς του νησιού, που συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν τα τελευταία 40 χρόνια.

(Πηγή: «CNN», «BBC»)