ΛΕΣΒΟΣ – ΧΙΟΣ – ΣΑΜΟΣ : Έφυγαν κακήν κακώς οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ – Συνεχείς κινητοποιήσεις ενάντια στα κέντρα-φυλακές της ΕΕ

Αναχώρησαν ντροπιασμένα στις 9 το πρωί από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν μεταβεί στο νησί από το βράδυ της Δευτέρας, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης.

Ο λαϊκός ξεσηκωμός που έζησε αυτές τις μέρες ο λεσβιακός λαός θύμιζε το «Go back» του 1944.

Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του στρατού που είχαν μεταφερθεί.

Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Το μαζικό παλλαϊκό ξεσηκωμό  των κατοίκων της Λέσβου που σαν αποτέλεσμα είχε την πρώτη μεγάλη νίκη: Την απελευθέρωση της περιοχής Καράβα – Καβακλή από τις δυνάμεις καταστολής και την αποχώρηση των εισβολέων που η ίδια έστειλε από το νησί, χαιρετίζει η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ. 

Στη Λέσβο: Νέα απεργία την Πέμπτη

Στη Λέσβο το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 27 Φλεβάρη, απαντώντας στη  βία και την καταστολή. Καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10.30 το πρωί. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Όπως καταγγέλλει το ΕΚ Λέσβου, ο πρόεδρός του Θοδωρής Ασλανίδης, ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Ντινενής το μέλος του σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρήστος Ζάνταληςδέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ στην Παγανή.

Να σημειωθεί ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός και η αταλάντευτη στάση του λαού ανάγκασε τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν από το μπλόκο που είχαν στήσει στην περιοχή Καράβα στο Μανταμάδο. Νωρίτερα με παρέμβασή της στον επικεφαλής των ΜΑΤ, η  βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα απαίτησε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

Το πρωί, στη θέση Διαβολόρεμα, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν νέα επίθεση στους κατοίκους της Λέσβου που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή όπου έχει επιταχθεί έκταση για τη δημιουργία κέντρου-φυλακής για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, από τη χρήση κροτίδων κρότου – λάμψης έπιασε φωτιά στο κοντινό δάσος της περιοχής.

Στην περιοχή μετέβησαν και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Τη νέα επίθεση κατήγγειλε η Μαρία Κομνηνάκα, επισημαίνοντας:  «Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε όλο τον ελληνικό λαό τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και σήμερα εδώ στο Διαβολόρεμα τα ΜΑΤ, που έχει στείλει, αντιμετωπίζουν τον αγωνιζόμενο λαό της Λέσβου σαν δυνάμεις κατοχής. Χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν το δάσος της περιοχής. Όλος ο λαός πρέπει να μάθει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το επικίνδυνο σχέδιό της για λογαριασμό της ΕΕ με ανείπωτη βαρβαρότητα. Όσο όμως αδίστακτη και αν γίνει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κάμψει τον ξεσηκωμό γιατί εδώ έχει να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο λαό».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα, τον περιφερειακό σύμβουλο Β. Αιγαίου Σταύρο Τάσσο και τον δημοτικό σύμβουλο Δυτικής Λέσβου Γιάννη Συκά βρέθηκαν και σήμερα από το πρωί κοντά στον ξεσηκωμένο λαό του νησιού.

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου με αιτήματα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά ενώ καταδικάστηκε η πολιτική καταστολής της κυβέρνησης που έστειλε ΜΑΤ κατά των νησιωτών (δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία στην πόλη).

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των νησιωτών κατά των φυλακών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, εξέφρασε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος που μίλησε στη συγκέντρωση (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της).

Αγωνιστικό χαιρετισμό στη μεγαλειώδη συγκέντρωση απηύθυνε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, στην ομιλία του καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυταρχισμό, τη βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία των κέντρων-φυλακών. Κάλεσε επίσης στην ενίσχυση των μπλόκων που θα γίνει το μεσημέρι στα σημεία που έχουν επιταχθεί, σε Καράβα και το Διαβολόρεμα (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).

Κινητοποίηση στη Σάμο

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου έγινε νωρίς το μεσημέρι, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο, απαντώντας στη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος κατοίκων, σωματείων και φορέων επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες – μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα. Εξάλλου, στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, καλώντας στην κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (εδώ ολόκληρη η ομιλία) και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Επίσης χαιρέτισαν ο Αλέκος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Ξεσηκωμός στη Χίο 

Χιλιάδες κόσμου στη συγκέντρωση που έγινε στη Χίο στην πλατεία Βουνακίου ενάντια στα κέντρα-φυλακές για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στην πολιτική καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να επιβάλει τα σχέδια της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου.

Ακολούθησε πορεία προς την Αστυνομική Διεύθυνση όπου καταγγέλθηκε η επιχείρηση καταστολής από τα ΜΑΤ.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου, που κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ, επισήμανε την ανάγκη της απόσυρσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία των κέντρων-φυλακών, ενώ επισήμανε τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Όπως είπε, εισβολή στα νησιά δεν κάνουν οι πρόσφυγες, αλλά τα ΜΑΤ που έκαναν απόβαση στα λιμάνια για να χτυπήσουν τους κατοίκους, ενώ ενδεικτικό της πολιτικής της κυβέρνησης είναι πως βρήκε πλοία για να μεταφέρουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά όχι για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Στο νησί βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Λαγκάδας με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα νησιά.

Συμπαράσταση από σωματεία

Την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν στο ψαχνό τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου προκειμένου να υπερασπίσει την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καταδικάζουν την επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ, με την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των νησιωτών, που υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα τους και προσθέτουν:

“Καταγγέλλουμε τις εφοπλιστικές εταιρείες που σε συνεργασία με την κυβέρνηση χρησιμοποιούν  τα καράβια, για μεταφορά των δυνάμεων καταστολής, για να επιβάλουν τη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε,  είναι αυτή η πολιτική που καταληστεύει, βομβαρδίζει και ξεριζώνει τους λαούς για την κερδοφορία  των μονοπωλίων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, που διεκδικούν τον απεγκλωβισμό τους  και τις οικογενειακές επανενώσεις τους σε χώρες της Ε.Ε. 

Καλούμε τους ναυτεργάτες,  να συμμετέχουν στη σημερινή έκτακτη συγκέντρωση – κινητοποίηση  που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και άλλοι σύλλογοι νησιωτών στις 18:00 στη Βουλή, να απαιτήσουμε:

  • Άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά
  • Να γίνουν αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης κατά του λαού της Μυτιλήνης και της Χίου. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο κήρυξε για την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την αποστολή ΜΑΤ σε Μυτιλήνη και Χίο για να επιβάλουν με τη βία την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης-φυλακών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. 

Η βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, ο ωμός κυβερνητικός αυταρχισμός στα νησιά της Λέσβου και της Χίου θα μας βρίσκουν απέναντί τους τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.

Την κατασταλτική αγριότητα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον λαό των νησιών  καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου, το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ). Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».

Τα αιτήματα των συγκεντρώσεων:
  • Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
  • Κλείσιμο όλων των hot spots ανοικτών και κλειστών – κανένα νέο hot spot.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.