ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ : «Νέο» σχήμα για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την παλιά αντιλαϊκή πολιτική

Σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, μία μέρα αφότου είχε μετακινηθεί στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Πρόκειται για προσαρμογές επιβεβλημένες απ’ τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, όσο και από τη γενικότερη προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού, που υπαγορεύουν διάταξη δυνάμεων ικανή να συσπειρώσει το κομματικό δυναμικό και να υπηρετήσει το βασικό πρόταγμα του Μαξίμου, που θέλει να εκπέμψει το μήνυμα της εισόδου σε μια υποτιθέμενη «νέα εποχή». Στην πραγματικότητα, βέβαια, παρά τα προπαγανδιστικά τερτίπια, το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται από παλιά, «ανακυκλωμένα» και νέα αλλά «δοκιμασμένα» στην αντιλαϊκή πολιτική στελέχη, καλείται να διαχειριστεί την αντιλαϊκή κλιμάκωση που είναι μπροστά.

«Περγαμηνές» στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε ό,τι αφορά τις πιο «ηχηρές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, απ’ αυτό απομακρύνθηκαν ο Π. Κουρουμπλής απ’ το υπουργείο Ναυτιλίας, ο Β. Αποστόλου απ’ το Αγροτικής Ανάπτυξης, η Λυδία Κονιόρδου απ’ το υπουργείο Πολιτισμού και ο Στ. Κοντονής απ’ το υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με μια σειρά από υφυπουργούς.

Η προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει «διεύρυνση» και «άνοιγμα» στις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» σηματοδοτήθηκε απ’ την υπουργοποίηση των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και Μ. Ζορμπά, όσο βέβαια και από την υπουργοποίηση της Κ. Παπακώστα, που νωρίτερα χτες είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο.

Ενδεικτικές πάντως της… ανανέωσης όσο και των υποτιθέμενων «τεράστιων διαφορών» του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι οι «περγαμηνές» που κουβαλάνε τα νέα κυβερνητικά στελέχη, αφού πρόκειται για «παλιές καραβάνες» στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν από κυβερνητικές και άλλες θέσεις στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ των προηγούμενων χρόνων.

Για παράδειγμα, η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διετέλεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου. Διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009-2010), αναπ. υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2010-2012) και βουλευτής Β’ Αθήνας (2007-2012). Διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής (2004-2007) και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006). Το 2012 και αφού υπηρέτησε από όλα αυτά τα πόστα την αντιλαϊκή πολιτική, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως πέραν των άλλων υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στην παρούσα κυβέρνηση, ενδεχομένως θα αποδειχτεί χρήσιμη και στις σχέσεις που οικοδομεί με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει διατελέσει στο Προεδρείο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων, στη Σοσιαλιστική Διεθνή και στην Πολιτική Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του πέντε φορές (από το 2004 ως το 2012). Το διάστημα 2009-2010 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έπειτα κατέβηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα, στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011, επανήλθε στην κυβέρνηση στη θέση του υφυπουργού Υγείας, θέση που κράτησε και στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, νέα υπουργός Πολιτισμού, επίσης έχει διατελέσει, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και ευρωβουλευτής (2000-2004).

Η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς επί σειρά ετών και μέχρι πρόσφατα ήταν στέλεχος της ΝΔ, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός Υγείας. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και το Σεπτέμβρη του 2015. Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής της είχε αναθέσει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ. Διετέλεσε Α’ αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος.

Με αυτά τα δοκιμασμένα στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εγκαινιάσει «νέα εποχή» …για το λαό.

KKE: Ένα κράμα δοκιμασμένων στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιο για τον ανασχηματισμό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το νέο κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, ένα κράμα παλιών και νέων, όλων δοκιμασμένων στην αντιλαϊκή πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο: Το “μεταμνημονιακό μνημόνιο” και τα μέτρα που αυτό φέρνει. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ούτε να αποπροσανατολίσει ούτε να εκτονώσει τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του λαού μας».

Ανακοινώσεις κομμάτων για τον ανασχηματισμό

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχολίασαν τα αστικά κόμματα.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι «ευτυχώς δεν αργεί ο μόνος πραγματικός ανασχηματισμός που χρειάζεται η χώρα. Οι εκλογές. Για να δείξουν οι πολίτες στον κ. Τσίπρα το δρόμο από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου».

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «κυβέρνηση απελπισίας και πανικού» και προσθέτει ότι «ως φαίνεται “το αντιδεξιό προφίλ της” μετά τους κ.κ. Καμμένο, Παπαγγελόπουλο ενισχύεται και με την κα Παπακώστα».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει πως «ο ανασχηματισμός απογοήτευσε ακόμη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ»και πως «τα ανοίγματα που έκανε είναι μηδαμινής αξίας χωρίς κανένα αντίκρυσμα».

Το Ποτάμι αναφέρει ότι είναι μια κυβέρνηση «παρωχημένης αριστεράς, ψεκασμένης ακροδεξιάς, με γαρνιτούρα λαϊκής δεξιάς και ολίγη από παλιούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε ο Γ. Δραγασάκης, στο υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του Π. Σκουρλέτη τοποθετήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης, με υφυπουργούς την Μαρίνα Χρυσοβελώνη και την Κατερίνα Νοτοπούλου ως Μακεδονίας – Θράκης.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετακινήθηκε η Ολγα Γεροβασίλη, με υφυπουργό τη νέα μεταγραφή Κατερίνα Παπακώστα.

Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Γ. Δραγασάκης, με αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας τον Στ. Πιτσιόρλα και υφυπουργό τον Στ. Γιαννακίδη.

Ο Νίκος Παππάς παραμένει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με υφυπουργό τον Λ. Κρέτσο.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Π. Καμμένος, με αναπληρωτή υπουργό ωστόσο τον τέως γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, και υφυπουργό την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει ο Κ. Γαβρόγλου, με αναπληρωτή Ερευνας και Καινοτομίας τον Κ. Φωτάκη και υφυπουργό την Μερόπη Τζούφη.

Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραμένει η Εφη Αχτσιόγλου, με αναπληρώτρια την Θεανώ Φωτίου, υφυπουργούς τον Α. Πετρόπουλο και τον Αθ. Ηλιόπουλο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς, με αναπληρωτή τον Γ. Κατρούγκαλο και υφυπουργούς τον Μ. Μπόλαρη και τον Τ. Κουίκ.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Μ. Καλογήρου, με αναπληρωτή τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο Ευκ. Τσακαλώτος, με αναπληρωτή τον Γ. Χουλιαράκη και υφυπουργό την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τίποτα δεν αλλάζει στο υπουργείο Υγείας, όπου παρέμεινε το δίδυμο Α. Ξανθού και Π. Πολάκη.

Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τοποθετήθηκε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η επίσης προερχόμενη απ’ το ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, με υφυπουργούς τον Γ. Βασιλειάδη και τον Κ. Στρατή.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει ο Γ. Σταθάκης, με αναπληρωτή τον Σ. Φάμελλο και υφυπουργό τον Γ. Δημαρά.

Στο Υποδομών και Μεταφορών ο Χρ. Σπίρτζης, με υφυπουργό τον Ν. Μαυραγάνη.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέμεινε ο Δ. Βίτσας.

Στο Ναυτιλίας τοποθετήθηκε ο Φ. Κουβέλης, με αναπληρωτή τον Ν. Σαντορινιό.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τοποθετήθηκε ο Στ. Αραχωβίτης, με υφυπουργούς τον Β. Κόκκαλη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στη θέση της παραμένει η Ελενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού.

Στη θέση τους παραμένουν και οι υπουργοί Επικρατείας, το επιτελείο του Μαξίμου, ο Αλ. Φλαμπουράρης αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, ο Χρ. Βερναρδάκης αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δ. Τζανακόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ο Δ. Λιάκος, ενώ νέος γγ της κυβέρνησης ορίστηκε ο Ακρ. Καϊδατζής.