
Πλήρη επιβεβαίωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην προώθηση των οποίων πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συσχετίζοντας ευθέως τη συμφωνία με το «ξαναζέσταμα» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για διχοτομική λύση εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή για επικύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και προτού ο Αλ. Τσίπρας επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Την «πάσα» έδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, που υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό τον συνεχάρη γιατί έλυσε «ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη που επέδειξες και την αποφασιστικότητα, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες» και παραπέρα, εξωραΐζοντας τη συμφωνία και το επικίνδυνο περιεχόμενό της, πρόσθεσε ότι «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία».
Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία, επαναλαμβάνοντας όλη την κυβερνητική προπαγάνδα για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις και προσθέτοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας δίνει «τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύει ότι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της, αυτή είναι που θέλει λύση, άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν. Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη και πιστεύω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»!
Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αναζητείται λύση «που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στο Διεθνές Δίκαιο», συμβατή «με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», εξήρε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για «την επικύρωση της Συνθήκης», συμπληρώνοντας πως «όταν επικρατεί η λογική, αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν και επιτυχείς καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούντο να υπάρχουν». Προεξόφλησε δε ότι «διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού» και έτσι διασφαλίζεται «η μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας» μιας και «ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία, δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως το όνομα είχε δοθεί από το ’92, και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Καλώς όρισες. Και όπως βλέπω στις συνομιλίες που εν συνεχεία θα έχουμε, για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους, για να επαναρχίσει ένας διάλογος με προοπτική αυτήν τη φορά για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».
- Εμπλοκή στο Αιγαίο
Μία εμπλοκή καταγράφηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν 12 τουρκικά μαχητικά, τα 4 οπλισμένα, που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: Με Κύπρο στα σχήματα ευρωατλαντικής κοπής
Συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, επισκέφτηκε την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Σ. Αγγελίδη, όπως και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.
Κατά τις διμερείς επαφές με τον ομόλογό του, ο Ευ. Αποστολάκης σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου για ενεργειακά αποθέματα, στην ΑΟΖ, διασφαλίζονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο», ότι «οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και στρατηγική ψυχραιμία στη βάση της διεθνούς νομιμότητας» και ότι «είναι αναγκαία η διατήρηση και επαύξηση της δημιουργηθείσας δυναμικής στα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος».
Σχήματα όλα που έχουν τις ευλογίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς εμπέδωση της ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων διαμετακόμισης.
Ο Ευ. Αποστολάκης μετέβη και στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου απευθυνόμενος στο προσωπικό είπε ότι «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενεργή στρατιωτική διπλωματία συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολύ επικίνδυνη η συσχέτιση της συμφωνίας των Πρεσπών με το Κυπριακό
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη:
«Οι δηλώσεις Τσίπρα από την Κύπρο, με τις οποίες συσχέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών με το Κυπριακό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, αφού στην ουσία παραπέμπουν ευθέως σε πιο ενεργή παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες τον κυπριακό λαό, καθώς δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώ και 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, να είναι παράγοντες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διαιωνίζεται, επίσης, το πρόβλημα και αναζητείται διχοτομική λύση».
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 31 Γενάρη 2019