ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: Απογειώνει την κοροϊδία και τις ψεύτικες προσδοκίες – Κουρνιαχτός για τις απαράδεκτες δηλώσεις Πολάκη

Την απογείωση της κοροϊδίας, μετά από την απογείωση της φοροληστείας προς τον λαό και το τσεκούρι σε κάθε λογής δαπάνες για τις ανάγκες του, που κατέγραψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σηματοδοτεί ο κουρνιαχτός που προσπαθεί από χτες να σηκώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τα θηριώδη πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα οποία ξανά τις προάλλες δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει πλάι στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, ως τάχα βάση για τη «σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η χτεσινή κυβερνητική παράσταση περιελάμβανε σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά, του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, με τις κυβερνητικές πηγές να λένε αμέσως μετά ότι η τελική εκτίμηση για τον «διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» αλλά και οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την …«αποκατάσταση αδικιών» προδιαγράφονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται το ζήτημα της «ρύθμισης των οφειλών» από επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να «προσέλθουν στο γκισέ», αφού, όπως καταγράφεται και στα σχετικά στοιχεία, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και της φοροληστείας, που βέβαια παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, και σε μια αποθέωση της λογικής τού «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», όσο και της αναδιανομής της φτώχειας που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως… κοινωνική πολιτική, οι κυβερνητικές διαρροές έλεγαν ξανά χτες ότι σχεδιάζονται τα παρακάτω:

— Η λεγόμενη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχος από το 22% στο 20%. Δεν έλεγαν βέβαια ότι το «αντίμετρο», αν τελικά εφαρμοστεί, θα έρθει να κουμπώσει με την προνομοθετημένη κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.

Ετσι, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα 8.500 ευρώ – αφορολόγητο μέχρι φέτος – από το 2020 με συντελεστή 22% θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ το χρόνο. «Εναλλακτικά», στην περίπτωση που εφαρμοστεί το «αντίμετρο» που διαφημίζει η κυβέρνηση με μείωση του συντελεστή από 22% στο 20%, η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάνει στα 450 ευρώ.

— Λόγος γίνεται ακόμα για κάποιες μειώσεις στο ΦΠΑ, ενδεχομένως με μετατάξεις εμπορευμάτων από τον υψηλό συντελεστή (24%) στο 13%.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, καθώς και σε μια σειρά από ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

— Στο κάλπικο παιχνίδι «παίζουν» και οι «διορθωτικές κινήσεις» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των προσεχών «αξιολογήσεων» θα εξεταστεί το ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

— Τέλος, ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, με την πρόταση για επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τυχόν επιπλέον οφειλής που βεβαιώνεται στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκπτωση ίσχυε μέχρι το 2015, για να καταργηθεί στη συνέχεια και να επανέλθει τώρα με τη μορφή του λεγόμενου «αντίμετρου».

 

Κουρνιαχτός και χτες για τις απαράδεκτες δηλώσεις Πολάκη

Με νέες δηλώσεις τροφοδότησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τον ψευτοκαβγά που ξέσπασε με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και ΑμεΑ Στ. Κυμπουρόπουλο για τη χρήση ευνοϊκών διατάξεων του νόμου προκειμένου να διοριστεί στο ΕΣΥ.

Κατά του Π. Πολάκη εκφράστηκαν εκ νέου χτες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τους Ν. Φίλη, Γ. Μπαλάφα, και ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός χαρακτήρισε «αχρείαστη» τη δήλωσή του, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, ο βουλευτής Χρ. Σιμορέλης κ.ά., ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε την παραπομπή του Π. Πολάκη, που είναι γιατρός, στο Πειθαρχικό. Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, υποδαύλισε τη σχετική συζήτηση λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας σήμερα ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης».

Ο κουρνιαχτός που σήκωσαν συνέχισε να κρύβει τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στην πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματα όλων σε Υγεία, Περίθαλψη, Πρόνοια, πολύ περισσότερο των ΑμεΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ρ/σ «News 24/7» (βλέπε σελ. 6-7), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η τοποθέτηση του κ. Πολάκη είναι απόλυτα καταδικαστέα, χωρίς περιστροφές, χωρίς ήξεις – αφήξεις. Είναι ταυτόχρονα και ανήθικη, θα πρόσθετα. Παράλληλα, το ίδιο καταδικαστέα και αήθης είναι και η στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος κάλυψε με απαράδεκτα επιχειρήματα – τρόπος του λέγειν δηλαδή επιχειρήματα – και πρακτική τον υπουργό του», σημειώνοντας ότι «είναι διαφορετικό πράγμα να κάνεις κριτική στον κ. Κυμπουρόπουλο, πολιτική κριτική για τις θέσεις του, για τις θέσεις του κόμματός του, της ΝΔ, όπως και να κάνεις κριτική για άλλον άνθρωπο που μπορεί να είναι ΑμεΑ ή όχι, να μιλάς για τις πολιτικές του θέσεις είτε είναι στον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος είτε σε όποιο άλλο κόμμα. Εδώ, για παράδειγμα, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα γι’ αυτά τα ζητήματα. Εμείς λέμε ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτήν τη στιγμή χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν αυτό το πενιχρό επίδομα, τη σύνταξη αναπηρίας, απ’ το σφαγείο των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας», ενώ αναφέρθηκε στην τεράστια ανεργία των ικανών προς εργασία βαριά ανάπηρων, στην κατάσταση στα ειδικά σχολεία κ.ο.κ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πρόταση Μητσοτάκη και την απάντηση του Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε ότι «είναι το γνωστό παιχνίδι, αντί να μπει το ζήτημα και η αντιπαράθεση στην ουσία (…) αλλά και να αναδειχθεί το πολιτικό πρόβλημα που αφορά συνολικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την κατάσταση των οποίων ευθύνονται και η σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».