Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα μέτρα κοροϊδία για πυρόπληκτους και αυθαίρετα για να κρύψουν τις ευθύνες τους

«Τα δήθεν μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα αυθαίρετα, που ψηφίστηκαν χτες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο κοροϊδία για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, αλλά και προσπάθεια να κρύψουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, αλλά και για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, που στρώνει το έδαφος στην αυθαίρετη δόμηση.»

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κοινοβουλευτικές διατάξεις για τα αυθαίρετα και τους πυρόπληκτους και προσθέτει:

«Τα κυβερνητικά μέτρα για τη δήθεν στήριξη των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, δεν επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Το ΚΚΕ απαιτεί 100% αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων, αλλά και έργα και υποδομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές. Τα απαιτεί και θα τα παλέψει μέσα από τα εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, μαζί με όλο αυτό τον κόσμο που έχει πληγεί και τώρα δίνει τη μάχη της επιβίωσης, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών».

Ημίμετρα από το υπουργείο Εργασίας

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ ποσού 648 ευρώ (45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας) «σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών». Η καταβολή εφάπαξ έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους πυρόπληκτους συνταξιούχους, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριες, επικουρικές και μερίσματα). Η καταβολή ποσού, επίσης ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων, σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι – υπερήλικες που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό λόγω των καταστροφών, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η καταβολή των εφάπαξ έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΕΚΑ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου για τις αυτόματες καταβολές και τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έγκαιρα. Για τις αιτήσεις που καθυστερήσουν η καταβολή θα γίνεται με τη διεκπεραίωσή τους.

Για τα προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα χορηγείται εφ’ όρου ζωής στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων ζει, η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς απαιτείται αίτηση στον ΟΠΕΚΑ εκείνου που έχει την επιμέλεια του παιδιού με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στους συζύγους θανόντων κατά τις πυρκαγιές ή στα πρόσωπα με τα οποία αυτοί είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στους πλησιέστερους συγγενείς τους προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας θα επικοινωνήσει με τους δικαιούχους.

ΚΚΕ: Ρυθμίσεις που δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα που προκάλεσε την καταστροφή

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κυβερνητική τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, με την οποία επισημαίνει:

«Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις της τροπολογίας, που με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν οι υπουργοί Σταθάκης – Σκουρλέτης – Φάμελλος στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνέντευξη Τύπου, δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα, που είναι η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, με την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και προηγουμένως με τις θανατηφόρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, εφαρμόζοντας ήδη ψηφισμένους νόμους και θεσμοθετημένους μηχανισμούς. “Ανακαλύπτουν” ξανά την αυθαίρετη δόμηση του παρελθόντος, που αντανακλούσε την πολιτική συμμαχιών της άρχουσας τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά σκόπιμα “ξεχνούν” το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.

Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα της νομιμοποίησης των “οικιστικών πυκνώσεων” εντός δασικών εκτάσεων, συνεχίζοντας τα ρουσφετολογικά παιχνίδια με τις περιοχές “εκτός σχεδίου” και την είσπραξη χαρατσιών ακινήτων, ενώ διατηρεί την απαρχαιωμένη, ανεπαρκή υποδομή των συγκεκριμένων περιοχών. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που κατάργησε ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάτω από τον όρο αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίζονται ενιαία διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: Η εργατική – λαϊκή οικογένεια που αντιμετώπισε με αυτόν τον τρόπο το πιεστικό πρόβλημα της στέγασής της, αλλά και οι “βίλες πάνω στο κύμα” των αστών και των ανώτερων μικροαστικών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο που με τα ειδικά χωροταξικά και την αλλαγή των χρήσεων γης, η εκάστοτε κυβέρνηση νομιμοποιεί “στρατηγικές” καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη – δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό.

Ακόμα και οι απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο, χωρίς όριο δαπάνης, για τις κατεδαφίσεις, μέσω του υπό σύσταση μητρώου “κατεδαφιστών”, αποτελούν ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, μέσω των περιφερειών.

Είναι ώρα ο λαός να εντείνει την καθημερινή του πάλη, αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, τη Μάνδρα, το Σαρωνικό και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για να υπάρξει υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε το ΚΚΕ σε ειδική ημερίδα.

Να πολιτικοποιήσει την πάλη του, με κοινωνική συμμαχία, ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία η γη, τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να τεθούν στο σκοπό της κάλυψης των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».

Συντηρείται η σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων

Για έναν αγνοούμενο και συνολικά 85 νεκρούς έκαναν λόγο χτες τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, συντηρώντας έτσι το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χτες ένας εγκαυματίας πήρε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» και άλλος ένας εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ 42 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης για τα σοβαρά προβλήματα των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής καλούν την Κυριακή 5 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης (Μαραθώνος 33, Νέα Μάκρη) το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, τα συνδικάτα της περιοχής και η ΟΓΕ.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους μέσα από το Στέκι καθώς και στους ίδιους τους πυρόπληκτους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει όσον αφορά την αλληλεγγύη, να γίνει συζήτηση γύρω από τη συνέχεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι και τα αιτήματά τους.

Το Στέκι δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την ανάγκη οργάνωσης έμπρακτης αλληλεγγύης σωματείων και φορέων στο λαό της Ανατολικής Αττικής που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Λειτουργεί ως επίκεντρο της σχετικής δραστηριότητας, συντονισμού της διανομής των ειδών που συγκεντρώνονται, αλλά και παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρώτες μέρες, κατά τις οποίες χρειάζονταν είδη πρώτης ανάγκης, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα καλούν τα σωματεία και τους φορείς που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312), προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν. Στην καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης θα συμβάλει και η συγκέντρωση που προγραμματίζεται την Κυριακή.

Φασιστικές προκλήσεις για τη Μακρόνησο

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή χτες, με αφορμή κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούσε την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο. Ο βουλευτής του φασιστικού μορφώματος Χρ. Παππάς είπε: «Βεβαίως να διατηρηθεί η Μακρόνησος ως εθνικό πάρκο, γιατί θα χρειαστεί» και αν είναι να κατεδαφιστούν αυθαίρετα, να «γίνει με κοινωνική εργασία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, τόνισε: «Μόλις πριν από λίγο ακούσαμε ότι οι βασανιστές επιστρέφουν. Οι απόγονοι των βασανιστών ετοιμάζονται να την ξανανοίξουν. Οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής έχουν το θράσος να ξερνάνε όλο το μίσος τους ενάντια σε ανθρώπους που αγωνίζονται για να φτιάξουν μία ζωή και έναν κόσμο καλύτερο».

Όσον αφορά την τροπολογία, σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει ο ιστορικός τόπος, ο τόπος του μαρτυρίου να προστατευτεί και να αναδειχθεί, να τον γνωρίσει η ελληνική νεολαία, η νέα γενιά και ασφαλώς θα πρέπει να κατεδαφιστούν όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί εκεί», ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό γιατί το άρθρο κάνει λόγο για «εκτέλεση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών. Για τα υπόλοιπα;», τονίζοντας πως «εμείς λέμε ότι αρκούν οι εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος για να καθαρίσει η Μακρόνησος από όλα τα αυθαίρετα».