
«Προετοιμασία εδάφους» για την επόμενη μέρα, με καλέσματα και «νουθεσίες» στο λαό να υποταχθεί στα ζητούμενα του κεφαλαίου και να δεχτεί να πληρώσει ξανά την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, βρήκε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το βράδυ σε διάγγελμά του για την πανδημία.
Την ώρα που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον «κερδισμένο» από τη στάση του λαού χρόνο ούτε καλά καλά για να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη, ο πρωθυπουργός μίλησε με θράσος για ένα «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» που «χτίζεται ήδη», φωτογραφίζοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του, καθώς όπως είπε «εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας». Παρέπεμψε μεταξύ άλλων στα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, αποσιωπώντας ότι χρυσοπληρώνονται στους κλινικάρχες, αλλά και στις διάφορες «προσφορές» των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το αστικό κράτος ως τάχα εγγυητή της «κοινής ευημερίας» λαού και κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως «το μεγαλύτερο κέρδος μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος. Προς την κυβέρνηση», σημείωσε ότι «το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του» και ότι τάχα μπορεί να γίνει «ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους» και πρόσθεσε πως «αυτή η παρακαταθήκη (…) δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας», ώστε ο λαός να πληρώσει και τη νέα κρίση του κεφαλαίου.
Εξάλλου, ανακοινώνοντας ορισμένα επικοινωνιακά ψίχουλα για τους μακροχρόνια ανέργους (βλέπε σχετικό θέμα), ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα στο λαό να είναι… μετριοπαθής στις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι δίνει μεν τώρα κάποια ψευτοεπιδόματα αλλά «θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» και ότι το «εθνικό κεφάλαιο» της αξιοπιστίας «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές»!
Στο ίδιο φόντο το καταγέλαστο, πρόσθεσε πως «θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», καλώντας ξανά το λαό να υποφέρει μαζί τάχα με τα αφεντικά του. Επιβεβαιώνοντας δε ότι τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία «ήρθαν για να μείνουν», ζήτησε «τα μέτρα της επικαιρότητας να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων» και σημείωσε πως «είναι στο χέρι μας η “ανάγκη του σήμερα” να θεμελιώσει την “αναγέννηση του αύριο”».
Συνεχίζοντας, σε μια αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά την κρίση η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».
Να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για σταδιακή άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Νωρίτερα χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ελέγχων των Αρχών – της Αστυνομίας και του Λιμενικού – τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Θέλουν «μάσκα σιωπής» στο λαό για όλα αυτά που του ετοιμάζουν
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το διάγγελμα Μητσοτάκη:
«Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει, πίσω από την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.
Σήμερα, με επικοινωνιακά λόγια συμπάθειας για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, προσπαθεί να χτίσει το αφήγημα της επόμενης μέρας, που στον πυρήνα του έχει την επιβολή στο λαό μιας “μάσκας σιωπής” για όλα αυτά που του ετοιμάζουν.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τα μπαλώματα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ:
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής»
- Από τους υπαλλήλους των ΟΤΑ μέχρι τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα νοσοκομεία, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από τη «μαγική εικόνα» που προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση.
Στάλθηκαν στη χαβούζα χωρίς προστασία!
Έτσι, εκτός από τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, που τα σωματεία τους καλούν αύριο σε πανελλαδική δράση, και στους δήμους πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς, παρά το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, όπως αυτοί στην καθαριότητα.
Για παράδειγμα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δήμου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, 10 εργαζόμενοι καθαριότητας είχαν σταλεί να καθαρίσουν μία μικρή χωματερή χωρίς κανένα μέσο προστασίας (μάσκες, φόρμα εργασίας μίας χρήσης)!
Παραμένει ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στο μεταξύ, εκτεθειμένοι παραμένουν οι οδηγοί και όσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τη δουλειά τους, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, που καλεί την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των εταιρειών «να σταματήσουν την επικίνδυνη πολιτική τους απέναντι σε εργαζόμενους και επιβάτες».
Η ΔΑΣ διεκδικεί πύκνωση δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής σε όλες τις γραμμές όπου είναι απαραίτητο, απομόνωση του χώρου του οδηγού, μείωση ωραρίου και περισσότερα διαλείμματα στη βάρδια. Όσον αφορά τον απαραίτητο έλεγχο του αριθμού των επιβατών, ώστε να τηρούνται οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζει ότι αυτός πρέπει να γίνεται «από αρμόδιους υπαλλήλους των εταιρειών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ» και εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε πιθανή προσπάθεια αστυνόμευσης σε οχήματα και στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
«Ηθική και υπευθυνότητα» …πάνω απ’ όλα
Και ενώ παραμένουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες των υγειονομικών για πλημμελή μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία. Έτσι, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και την κοινοπραξία των εταιρειών «Invite ΑΕ» και «ISS», που ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο σε ό,τι αφορά την παροχή των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Προκλητικές οι δηλώσεις Τσίπρα
Στο μεταξύ, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη – αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να έχουν “τη στήριξη όλων μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη” είναι προκλητική. Είχε πολλές ευκαιρίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει το “Αττικό”, αλλά δεν το έκανε. Ακόμα όμως και μέχρι πριν λίγες μέρες, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθονταν τόσο πολύ στο… σπίτι τους που ούτε ένας από αυτούς δεν ήρθε στις πύλες των νοσοκομείων στις οποίες οι υγειονομικοί πάλευαν απαιτώντας ενίσχυση σε μέσα ατομικής προστασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Τα λόγια “συμπάθειας” για γιατρούς και νοσηλευτές και τα “κροκοδείλια δάκρυα” για τα προβλήματα δεν λένε τίποτα. Οι πράξεις και οι πολιτικές επιλογές μετράνε, και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνέχεια των προηγούμενων με μειωμένους προϋπολογισμούς, νοσοκομεία με συμβασιούχους και εργολάβους, ράντζα και κλειστές κλίνες ΜΕΘ».
Επικοινωνιακά «τρικ» με τους ανέργους
Επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από το κράτος ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας παίζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στο χτεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επιδοτηθούν με το επίδομα ενός μήνα ανεργίας (400 ευρώ) 155.000 μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ομάδα εκείνη των ανέργων που πέρασε στη μακροχρόνια ανεργία (συμπλήρωσε τουλάχιστον 12 μήνες ανεργίας) τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον Απρίλη του 2019 και μετά.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, περίπου 900.000, από οποιαδήποτε στήριξη και μάλιστα σε μια περίοδο που οι άνεργοι, όπως και όλος ο λαός, είναι σε καραντίνα και αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά. Όπως βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα ούτε η «ανακύκλωση» των ανέργων με τα διάφορα προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και που κάθε μέρα διαφημίζει η κυβέρνηση. Επιπλέον, τα 400 ευρώ σε ανθρώπους που ήδη εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει την εργασία τους και δεν έχουν εισόδημα, μόνο προστασία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.
Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επικαιρότητα το αίτημα του ΠΑΜΕ για επιδότηση όλων των μακροχρόνιων ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αίτημα που διατύπωσε και χτες με νέα του παρέμβαση, με αφορμή τη μη καταβολή στους επιδοτούμενους ανέργους για τους οποίους είχε δοθεί δίμηνη παράταση.
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 14/4/2020