ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Με φιέστες και παχιά λόγια απαντά στα αιτήματα για άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ενισχύει «με εντατικούς ρυθμούς» το σύστημα Υγείας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ένα σχεδόν μήνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα των υγειονομικών, σωματείων και φορέων για άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με υλικά και εξοπλισμό, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 565 στις 910, την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες – πόσο μάλλον σήμερα – για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χρειάζονται πάνω από 3.000. Στο νούμερο αυτό η κυβέρνηση συνυπολογίζει τις κλίνες ΜΕΘ που «μισθώνει» από τον ιδιωτικό τομέα, διπλασιάζοντας μάλιστα τη σχετική «αποζημίωση» στους κλινικάρχες, αντί να προχωρά σε άμεση επίταξη και των 350 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού και ότι 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί, κρύβοντας και τα κενά που είναι πολλαπλάσια και ότι πρόκειται για προσωπικό που για άλλη μια φορά προσλαμβάνεται με ημερομηνία λήξης.

Απέναντι στην απαίτηση για άμεση επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας και υποχρεωτική ένταξη και των ιδιωτών γιατρών σε ενιαίο σχεδιασμό στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να… «συνεργάζονται» με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Στη γνωστή λογική του «ανακατέματος της τράπουλας» των μεγάλων ελλείψεων, χωρίς καμία κίνηση ενίσχυσης, μίλησε επίσης για «ανασχεδιασμό» της σμπαραλιασμένης από την πολιτική της εμπορευματοποίησης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσαρμογή Κέντρων Υγείας σε μεγάλες πόλεις που θα λειτουργούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Όσο και αν μίλησε για άλλα Κέντρα Υγείας που θα εξυπηρετούν χρονίως πάσχοντες και έκτακτα περιστατικά, η αλήθεια είναι ότι οι προβλεπόμενες μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη οδηγούν σε «μπαλώματα» που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σπεύδει με αφορμή και την πανδημία να προωθήσει παραπέρα αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να γίνουν… γιατροί του εαυτού τους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει χτες πως τις επόμενες μέρες μπαίνει σε εφαρμογή πλατφόρμα «τηλεσυμβουλευτικής» για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό.

Να σημειωθεί πως απέναντι στις μεγάλες ελλείψεις που καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε πάλι να στήσει χτες νέα φιέστα, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι παρών στην παράδοση υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υποστηρίζοντας πως τάχα «η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, στο λαό ο λογαριασμός

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ιδιαίτερα σημαντική και στο φόντο των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είτε μέσα από ένα νέο ευρωενωσιακό ομόλογο είτε μέσα από κάποιον άλλον μηχανισμό που θα φορτωθεί, όπως και να έχει, στις πλάτες των λαών, με σκοπό τα κράτη – μέλη να δανειστούν με «λογικό κόστος», όπως είπε, για να θωρακίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Διαβεβαίωσε, πάντως, τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «μέσα στη χρονιά που διανύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά (…) Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα αποκλειστικά και μόνο από κοινοτικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να προχωρήσουμε σε απρόσκοπτη χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών».

Στον ανταγωνισμό, δε, με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει περισσότερο το κεφάλαιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση «θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Έσπευσε, αξιοποιώντας την άσφαιρη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, να πει ότι το πακέτο μέτρων που αντιτείνει, μπορεί να δημιουργήσει «μεγάλα προβλήματα» και «ελλείμματα που θα οδηγήσουν σε νέα περιπέτεια», κρύβοντας βέβαια ότι σε όποια τους εκδοχή, με αυξημένα ελλείμματα ή χωρίς, τα μέτρα για τη θωράκιση του κεφαλαίου θα τα πληρώσει ο λαός.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει «όρθιο» το κεφάλαιο πάνω στις πλάτες του λαού

Προτάσεις – «πλειοδοσία» με την κυβέρνηση για τη θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας κατέθεσε εκ νέου χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προσαρμόζοντας στις σημερινές συνθήκες το παραμύθι του «δίκαιου διαμοιρασμού» των βαρών ανάμεσα σε κεφάλαιο και εργαζόμενους, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο για τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας» ώστε «να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους» όπως είπε, καλώντας την να αξιοποιήσει «το πλεονέκτημα, το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», από τη φοροληστεία του λαού και τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, όπως και τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ, μετατρέποντάς τα σε «ένα εμπροσθοβαρές πακέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ύψους 26 δισ. για το επόμενο 6μηνο, χωρίς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας».

Στο γνωστό ρόλο της …συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί όπως λέει «σε ό,τι αφορά τα πακέτα της ρευστότητας και των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σχετικά με το ύψος των μέτρων που έχει λάβει, παρέχοντας μηδενική διασφάλιση για το αύριο των επιχειρήσεων». Την καλεί να παζαρέψει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά παζάρια στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και να προχωρήσει σε σειρά μέτρων με βασικούς άξονες τη «στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών», τη «χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων» και τη «διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει με φιλεργατικό μανδύα τις προτάσεις του για την έμμεση και άμεση επιδότηση των μισθών με αντίστοιχη απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει «το πρώτο σαφές σήμα που πρέπει να εκπέμψει το κράτος είναι ότι θα καλύψει με δημόσιους πόρους το εισόδημα των εργαζομένων που δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις λόγω δραματικής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας», επικαλούμενος μάλιστα και το πρόσφατο σχετικό πρόγραμμα της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμα και εθνικοποιήσεις αν απαιτηθούν, καλώντας την να είναι σε ετοιμότητα να διασώσει «στρατηγικής σημασίας μεγάλες επιχειρήσεις που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι νομίζω προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Και σε αυτή τη λογική πρέπει να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο».

«Γενναιόδωρος» και για το τουριστικό κεφάλαιο

Στο μεταξύ, τα «γενναία μέτρα» στήριξης του τουριστικού κεφαλαίου που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν το Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσο και τους προέδρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του ΣΕΤΚΕ και της FedHATTA.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με μέτρα όπως άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, «αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ο.κ.

Την ώρα μάλιστα που η επίθεση των μεγαλοξενοδόχων στους εργαζόμενους στον κλάδο καλά κρατεί, με απολύσεις, αναγκαστικές άδειες, αρνητικές μεταβολές στους όρους απασχόλησης, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, μειώσεις αποδοχών κ.λπ., απέναντι σε «μόνιμους» εργαζόμενους και κυρίως σε όσους απασχολούνται με «ευέλικτη» εργασία και εποχικά, ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο δεν βρήκε να πει λέξη, αλλά ζήτησε αντί για επαναπρόσληψη των 25.000 εποχικών εργαζομένων, όπως ζητούν τα σωματεία, αυτοί να ενταχθούν στο βοήθημα του ΟΑΕΔ και γενικώς κι αορίστως «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», την ώρα που οι ίδιοι νομοθέτησαν τον ουσιαστικό «ενταφιασμό» των ΣΣΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:

Φιμώνουν τους υγειονομικούς για να συγκαλυφθούν οι ελλείψεις

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 7/4/2020