ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ : Επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα με όχημα τον κορονοϊό

Μέτρα που ικανοποιούν πλήρως τις αντεργατικές απαιτήσεις της εργοδοσίας και δεν απαντούν σε κανένα αίτημα των εργαζομένων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τον κορονοϊό. Κριτήριο των μέτρων είναι η διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών, η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων και η μετακύλιση στους εργαζόμενους των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Έτσι, καμιά από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και την παροχή πρόσθετης άδειας με αποδοχές και Ασφάλιση στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να απέχουν από την εργασία λόγω του κορονοϊού.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση:

— Αναστέλλει την υποχρέωση του εργοδότη «να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων». Αντί να γνωστοποιούνται σε καθημερινή βάση, οι αλλαγές θα γνωστοποιούνται «κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας». Έτσι, αν και το υπουργείο αναφέρει ότι «δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις» για τους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι η εργοδοτική ασυδοσία θα χτυπήσει «κόκκινο»…

— Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υλοποιήσουν πάγιους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι εργοδότες μπορούν «να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας)», γεγονός που οδηγεί στην επιδείνωση των όρων εργασίας, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών»…

— Για επιχειρήσεις που με κρατική εντολή διακόψουν τη δραστηριότητά τους για περισσότερες από 10 μέρες αναστέλλεται έως τις 30/6 «η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020». Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει ωστόσο για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω συμβαδίζουν απόλυτα με τις αξιώσεις που διατύπωσαν πριν από λίγες μέρες με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ, «προτρέποντας» τις επιχειρήσεις «να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας».

ΚΚΕΑπό τα μέτρα για την Υγεία του λαού δεν μπορούν να εξαιρούνται οι εκκλησιαστικές λειτουργίες

Σε σχόλιό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον κορονοϊό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτόν το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι – κατά τ’ άλλα σεβαστές – εκκλησιαστικές λειτουργίες».

Να σημειωθεί ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, ισχυρίζεται ότι για «τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών», αντιθέτως είναι «φάρμακο αθανασίας». Η απόφασή της καταλήγει μάλιστα με την παρότρυνση «οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Άδεια με αποδοχές σε εργαζόμενους που νοσούν ή αναγκαστικά απέχουν από τη δουλειά λόγω κορονοϊού

Να εξασφαλισθούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν ή αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του νέου κορονοϊού ζητάει το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης επανακατέθεσε ως Επίκαιρη τη σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορονοϊού προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών. Πρόκειται για έκτακτα μέτρα που αποσκοπούν αφ’ ενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφ’ ετέρου ασθενείς που μπορούν, να αντιμετωπιστούν με “κατ’ οίκον νοσηλεία”.

Όπως είναι κατανοητό, για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους λόγω των προληπτικών μέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας να υπονομεύεται στην εφαρμογή του αφού δεν διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».

ΕΥΡΚΟΙΝΩΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ:
Άμεσα μέτρα προστασίας από την επιδημία κορονοϊού

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την επιδημία κορονοϊού παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της υπεύθυνης στάσης απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία κορονοϊού ανήκει και η αποκάλυψη των τραγικών συνεπειών της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία ως “κόστος” και ατομική ευθύνη, ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους μέσω της εμπορευματοποίησης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη συμπέσει η όξυνση της γρίπης με το νέο κορονοϊό μαρτυρά τη γύμνια σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές. Αυτά δεν καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, τα μπαλώματα προσλήψεων με ολιγόμηνες συμβάσεις που εξαγγέλθηκαν.

Επείγουσα ανάγκη είναι οι μόνιμες προσλήψεις, το άνοιγμα όλων των κλινών και υποδομών, δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια. Με κρατική απόφαση δεσμευτική για τους εργοδότες να υπάρχουν πλήρεις αποδοχές, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα για όσους εργαζόμενους καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Ο έγκαιρος σχεδιασμός πρόληψης, έρευνας, διάγνωσης, επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας συγκρούεται αντικειμενικά με τους νόμους του κέρδους, του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».

 Αναβολή εκδηλώσεων του ΚΚΕ

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κορονοϊού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ ανακοίνωσε την αναβολή όλων των μαζικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέχρι το Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβάλλονται οι εκδηλώσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21:

  1. Η προγραμματισμένη για τις 28 Μάρτη Ημερίδα της ΚΕ, με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η συγκρότηση του αστικού κράτους στην Ελλάδα».
  2. Η προγραμματισμένη για τις 30 Μάρτη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Οι νέες ημερομηνίες πραγματοποίησής τους θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

 ΠΟΥ: “Αληθινή η απειλή μιας πανδημίας” λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας