ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ για ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ : Σταθερά στη χρεοκοπημένη πολιτική του εγκλωβισμού

ΚΚΕ: Ακόμη και τώρα, που η πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς, η κυβέρνηση μένει προσκολλημένη σε αυτήν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στάση της Γερμανίας και των άλλων κρατών της ΕΕ, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν.

  • Για «βελτίωση» της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας μίλησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ, με ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα και ενίσχυση των μέτρων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες
  • Το ΝΑΤΟ στηρίζει πλήρως την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και ξεπλένει το ρόλο της στο Προσφυγικό, μιλώντας για «κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις»
  • Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για την παρουσία και δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στον Έβρο, στη Λέσβο και αλλού

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Προσηλωμένη» στην πολιτική της ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Αποκαλυπτικά τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ

Πλήρως «δεσμευμένος» στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ιμπεριαλιστικής ένωσης και δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και συνολικά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια στην περιοχή, στις πλάτες των λαών και των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφανίστηκε και χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε με αφορμή το ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 21).

Επιβεβαιώνοντας ότι «κοινό ζητούμενο» είναι η «προσαρμογή» της άθλιας Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα» προς τη μεριά της Τουρκίας υπό το φως και των εξελίξεων στη Συρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο Μεταναστευτικό «εισερχόμαστε σε μία νέα φάση». Σχολιάζοντας τη χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες είπε ότι «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας. Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, μία Δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση όσων μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να δεχτεί πίσω «με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος».

Παράλληλα, κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο «να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Οπως π.χ. κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με τη Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών από την περιοχή του. Τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα». Κάλεσμα που, όπως και η αντίστοιχη πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επί ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις, αφού βάζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «επιδιαιτητές» στα σύνορα, σε μια περίοδο μάλιστα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνδιαχείρισης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ταυτόχρονα, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα πάντοτε – και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με την καγκελάριο – αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης για να το κάνει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει – και αυτό νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται πια – υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών…».

Σημείωσε ακόμη: «Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να γίνονται πλέον όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά και από την ενδοχώρα της πατρίδας μου».

Νωρίτερα, εξάλλου, δηλώνοντας έτοιμος, με ορισμένα ανταλλάγματα, η Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του «δεσμοφύλακα» των κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, παρέπεμψε στα λεγόμενα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη στις Καστανιές, ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης», λέγοντας ότι τα λόγια αυτά αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση «πυξίδα» και ότι «η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (…) Οχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, γιατί και εμείς προστατεύουμε ένα από τα πιο σοβαρά ευρωπαϊκά κεκτημένα, την ακεραιότητα των εξωτερικών μας συνόρων».

Ευχαριστώντας τη γερμανική κυβέρνηση που δέχτηκε τη μετεγκατάσταση ορισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα έρθουν ξανά στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αρμόδια επίτροπος «για να συνδιαμορφώσουμε ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Σε νέο επίπεδο» θέλει την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η Γερμανία

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία εργάζεται «με όλη της τη δύναμη» με σκοπό «η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να φτάσει σε νέο επίπεδο» ούτως ώστε «να οργανωθούν, να ελεγχθούν και να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», ξεκαθαρίζοντας πως «το 2020 δεν είναι 2015».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει «μεγάλη ευθύνη» για όλη την Ευρώπη και «αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη» για να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της φυλακής της ΕΕ και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δράση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προσθέτοντας πως «παρ’ όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος της Τουρκίας, η οποία δέχτηκε 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση όταν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην “πλάτη” των προσφύγων», στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες «σε αδιέξοδο».

Ενδεικτικές στο μεταξύ για το πώς το Προσφυγικό αξιοποιείται για να ξεδιπλωθεί συνολικά η στρατηγική των ιμπεριαλιστών στην περιοχή ήταν η επισήμανση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες συμφωνίες όπως π.χ. με τις χώρες της Αφρικής καθώς και οι αναφορές της στην «καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης», πρόσχημα το οποίο αξιοποιεί η Γερμανία για την αύξηση των επενδύσεων σε Αφρική, Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων για αγορές, εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους, που είναι ακριβώς η αιτία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Προσκολλημένη η κυβέρνηση στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ για το Προσφυγικό:

«Ακόμη και τώρα, που η πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει προσκολλημένη σε αυτήν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στάση της Γερμανίας και των άλλων κρατών της ΕΕ.

Ακολουθεί την πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων: Ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα, δήθεν αλληλεγγύη με ευρώ, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή και τελικά συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ:
Σε πλήρη εξέλιξη το άθλιο ιμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες των λαών

Μια ακόμα «πανηγυρική» επιβεβαίωση ότι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα, δίνοντας μεταξύ άλλων και «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, πρόσφεραν οι χτεσινές συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με τους επικεφαλής των δυο ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Η μετάβαση Ερντογάν στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έγινε αφού νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή – μετά και την «εύθραυστη» εκεχειρία με τη Ρωσία για τη Συρία – η Άγκυρα είχε ζητήσει ανοιχτά (όπως και σε τηλεφωνική επαφή Ερντογάν – Μέρκελ) «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε χτες τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Μισέλ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μια ομάδα διαλόγου με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής και της τουρκικής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα εξετάσουν τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό (του 2016) και θα εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις, σε όλα τα κεφάλαια. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών που θα συνεχιστούν τις επόμενες βδομάδες, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με το Μεταναστευτικό αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που αφορούν τους πρόσφυγες – και χορηγούνται στην Τουρκία – και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία. Εξήγησε ακόμα ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση και για τη βελτίωση της κατάστασης στον Εβρο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά στήριξη χρειάζεται και η Τουρκία. Χαρακτήρισε κι αυτή εποικοδομητικό τον χτεσινό διάλογο που – συνέχισε – οδήγησε σε χαρτογράφηση της κατάστασης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία του 2016 παραμένει επίκαιρη και οι δύο πλευρές θα δουν τώρα τι λείπει και πώς θα την εφαρμόσουν. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την εφαρμογή της Συμφωνίας αν το ίδιο κάνει και η Τουρκία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε …υπερβολική βία και συνέστησε στις αρχές …αναλογικές πράξεις, μοιράζοντας συστάσεις για προστασία των συνόρων αλλά και του δικαιώματος στην αίτηση για άσυλο.

Ο Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πάντως, φτάνοντας στις Βρυξέλλες είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης – Τουρκίας».

Με ΝΑΤΟικές πλάτες η τουρκική εισβολή στη Συρία και οι προκλήσεις στον Έβρο

Αποκαλυπτικές όμως ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που υποδεχόμενος χτες τον Τούρκο ηγέτη επανέλαβε με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι ο σύμμαχός (μας) που έχει περισσότερο επηρεαστεί από την αναταραχή και τη βία στη Συρία. Κανένας άλλος σύμμαχός μας δεν έχει υποφέρει (τόσο πολύ) από τρομοκρατικές επιθέσεις. Και κανένας άλλος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες…».

Ξεκαθάρισε δε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με ένα εύρος διαφορετικών μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει αμυντικά πυραυλικά συστήματα, συμβάλλοντας στην προστασία της Τουρκίας απέναντι σε απειλές από τη Συρία. Στηρίζουμε ακόμα την Τουρκία με (στρατιωτική) εναέρια και ναυτική παρουσία». Ακόμα, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, «το ΝΑΤΟ επένδυσε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία. Περιλαμβανομένων σημαντικών υποδομών όπως ναυτικές βάσεις και εγκαταστάσεις ραντάρ. Ολα αυτά δείχνουν την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ απέναντι στην ασφάλεια της Τουρκίας…».

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αναγνώρισε ξανά ότι «η Τουρκία κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο», καλώντας την να προσαρμόσει κι αυτή την τακτική της, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναλάβει το δικό της ρόλο στην εξεύρεση μιας πιο μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτήν την κρίση». Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι παρακολούθησε «με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο τις τελευταίες μέρες», κάνοντας πάλι λόγο για «κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις» και καλωσορίζοντας «το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια κατεύθυνση (για να κινηθούμε) εμπρός».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν μίλησε για «κρίσιμη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει σαφή αλληλεγγύη προς τους συμμάχους του» και επιτιθέμενος ξανά στην Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες, είπε ότι «είναι παράλογο και ακατανόητο για μία σύμμαχο και γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία για το μεταναστευτικό κύμα. Ξεκαθάρισε στον κ. γγ ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) να εκμεταλλευτεί αυτό το ζήτημα ή την ΕΕ για οφέλη που δεν αξίζει».

ΕΒΡΟΣ – ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:
«Βούτυρο στο ψωμί» φασιστικών ομάδων η πολιτική του εγκλωβισμού που υπηρετεί η κυβέρνηση

“Βούτυρο στο ψωμί» ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, η δράση των οποίων τις τελευταίες μέρες εκδηλώνεται ακόμα και με τραμπουκισμούς και εγκληματικές επιθέσεις, αλείφει η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που υπηρετούν η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Οι φωτογραφίες ναζιστών στον Έβρο «αλά μπρατσέτα» με γνωστούς ακροδεξιούς της περιοχής, οι εγκληματικοί εμπρησμοί σε δομές προσφύγων στη Λέσβο και οι επιθέσεις σε δρόμους στη Σάμο και τη Χίο είναι ορισμένα από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, με τα θρασύδειλα φασιστοειδή να στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες. Κάνουν δηλαδή ότι περνάει από το χέρι τους για να συγκαλύπτονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση στα σύνορα, να αθωώνονται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να διευκολύνονται οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Την εμφάνισή του στη περιοχή του Έβρου, όπως και άλλα φασιστοειδή που βρήκαν ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους, έκανε ο υπόδικος φασίστας ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και τώρα έχει συγκροτήσει άλλο ακροδεξιό μόρφωμα. Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες στις οποίες συμμετέχει στις «περιπολίες» με οπλισμένους άνδρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.

Στις μαζώξεις των φασιστοειδών φαίνονται να συμμετέχουν και μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος «Identity Movement» (κίνημα ταυτότητας). Αυστριακοί και Γερμανοί φασίστες ανέβασαν φωτογραφίες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από περιοχή κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κρατώντας σημαίες της οργάνωσής τους, της Αυστρίας και μια ελληνική και δηλώνοντας «αλληλεγγύη» στους «συνοριοφύλακες» με πανό που έγραφε – απευθυνόμενο προς τους μετανάστες – «Με κανέναν τρόπο δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας».

Οργανωμένη από ντόπιους συνεργάτες τους αποδεικνύεται και η επίσκεψη των Γερμανών ναζιστών στη Λέσβο τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με ανάρτηση που είδε τη δημοσιότητα, σε μυστική ομάδα του facebook με την επωνυμία «Λέσβος SOS», όπου ακροδεξιοί, χρυσαυγίτες και άλλοι συντονίζουν τη δράση τους στο νησί, ηγετικό στέλεχος όλων αυτών, μόλις μία μέρα πριν από την επίσκεψη των ναζί της οργάνωσης «Generation Identitaire» («Γενιά της ταυτότητας»), ψάχνει για μεταφραστή και εφιστά την προσοχή των μελών ώστε να μην τους μπερδέψουν με μέλη ΜΚΟ, για να μην τους επιτεθούν!

Τελικά, όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για τρία προβεβλημένα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης, που αποχώρησαν από το νησί όταν δέχτηκαν επίθεση στο κέντρο της πόλης, εκτοξεύοντας απειλές για «νέα Καλάβρυτα» στους Μυτιληνιούς. Στη Μυτιλήνη παραμένουν ακόμα τρεις Γερμανοί, που λειτουργούν υπό δημοσιογραφικό μανδύα, στήνοντας προβοκάτσιες και διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε το ρατσιστικό παραλήρημα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΝΟΔΕ Νομού Ηλείας (τελικά διαγράφηκε από τη ΝΔ), Διαμαντή Καρασούλα, ο οποίος σχολιάζοντας την είδηση για τη νέα πυρκαγιά σε προσφυγική δομή της Λέσβου έκανε λόγο για «one happy night», ειρωνευόμενος το όνομα της δομής, ενώ σε χρήστη του facebook που τον επέπληξε για την αθλιότητά του απάντησε απτόητος: «Οχι και καταστροφή. Αυτό είναι πιο ειδυλλιακό από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη».

Στη Σάμο, θύμα εμπρησμού έπεσε ένα αυτοκίνητο Σκανδιναβής εθελόντριας που εργάζεται στον καταυλισμό, ενώ προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες και στο νοσοκομείο του νησιού. Στην Κω, άγνωστοι επιτέθηκαν και έσπασαν βαν της ΜΚΟ «Μετάδραση», το οποίο οι δράστες προσπάθησαν να κάψουν με καπνογόνο.

Φωτιά με «οσμή» προβοκάτσιας στη Λέσβο

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η φωτιά, με έντονη την «οσμή» ακροδεξιάς δράσης και προβοκάτσιας, που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στη δομή εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η δομή στο Καρά Τεπέ δεν λειτουργούσε τις τελευταίες δυο βδομάδες, οπότε η φωτιά δεν μπορεί να προήλθε από συσκευές που είχαν αφεθεί αναμμένες ή από άλλες χρήσεις.

Θυμίζουμε πως σε εμπρησμό φαίνεται να οφείλεται και η πυρκαγιά που έκανε στάχτη τη δομή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την ονομασία «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς την περασμένη βδομάδα, αφού γίνεται λόγος για μια «περίεργη» συγκέντρωση φιαλών υγραερίου μακριά από τα τρία κοντέινερ της δομής.

Επίσκεψη στην αποτεφρωμένη δομή εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ και στην Πυροσβεστική πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και ζήτησε απαντήσεις στο αν υπάρχει κάποιο πόρισμα για τη φωτιά. Η Μ. Κομνηνάκα εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι, σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στο νησί, φανερώνεται η ύπαρξη σχεδίου ακροδεξιών ομάδων το οποίο ενδεχομένως ενισχύθηκε με την παρουσία μελών του γερμανικού ναζιστικού κόμματος.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Αγία Παρασκευή και την Κυριακή το πρωί στην Αγιάσο, με τον «Ριζοσπάστη» και την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος για το Προσφυγικό. Οι κάτοικοι, με τους οποίους συζήτησε η Μαρία Κομνηνάκα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει την περιοχή Καβακλί, για τη δημιουργία μιας τεράστιας κλειστής φυλακής που θα εγκλώβιζε πρόσφυγες και μετανάστες και την αποστολή των ΜΑΤ για να το πετύχει.

Υποκρισία και αποπροσανατολισμός

Είναι κρίσιμο, σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται σε σχέση με τις εξελίξεις στον Έβρο και τα νησιά, ο λαός μας να διακρίνει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος, ποιον έχει απέναντί του. Σίγουρα αυτός δεν είναι οι χιλιάδες ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι, που αξιοποιούνται στα διάφορα ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμούς ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.

Δεν πρόκειται απλώς για μια «ανθρωπιστική» διαπίστωση, είναι μια θέση που συμβαδίζει με την αντικειμενική πραγματικότητα. Έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, αυτόν στον οποίο πρέπει να στοχεύσει η λαϊκή εναντίωση.

Όποιος εναντιώνεται πραγματικά στην επικίνδυνη κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά, δεν μπορεί να θέλει η χώρα του να συμβάλει στο να μεγαλώνουν τα κύματα προσφυγιάς και ξεριζωμένων. Δεν είναι μόνο ότι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που οργανώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη ευθύνονται για τα κύματα της προσφυγιάς. Είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συμμετέχει ενεργά, προσεχώς δε ακόμα ενεργότερα μετά τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, στη στήριξη αυτών των επεμβάσεων. Δίνει υποδομές, βάσεις, στρατιωτικό προσωπικό – αλήθεια τι έγινε με τους «Πάτριοτ» στη Σ. Αραβία; – για να γίνονται πραγματικότητα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με αντάλλαγμα τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Όποιος εναντιώνεται πραγματικά, δεν μπορεί να χάνει απ’ τα μάτια του την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ.

Από τη μια η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για απόπειρα «εισβολής» της Τουρκίας στον Έβρο, δίνοντας πολεμικό τόνο στις επιχειρήσεις, και από την άλλη συντάσσεται με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που θέλει πάση θυσία την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, κρατάει ανοιχτούς διαύλους για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως επιτάσσουν το αμερικανοΝΑΤΟικό συμφέρον και τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια. Καλεί τη Frontex και το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των συνόρων, βάζοντας το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Από τη μια υποθάλπει εθνικιστικές κορόνες, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, και από την άλλη αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επέμβαση στη Συρία, την προσβολή δηλαδή της κυριαρχίας και των συνόρων μιας άλλης χώρας, που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη μια εξαντλεί τον τσαμπουκά της στους κατατρεγμένους και από την άλλη στηρίζει τη συνέχιση της πολιτικής του διπλού εγκλωβισμού εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπει τα ελληνικά νησιά σε φυλακές – κάτεργα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζει το στόχο ανανέωσης της πολιτικής αυτής με μια νέα Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, την ίδια ώρα μάλιστα που η Γερμανία εκφράζει ανοιχτά τη στήριξή της στα τουρκικά σχέδια για ζώνη κατοχής στη Βόρεια Συρία.

Δεν μπορεί να δίνει άφεση αμαρτιών στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που με το ένα χέρι δίνει τη συναίνεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης και με το άλλο σηκώνει τον κίνδυνο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς, τη στιγμή που δεν αμφισβητεί σε τίποτα ούτε την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, ούτε την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που άλλωστε υπηρέτησε πιστά και ο ίδιος ως κυβέρνηση. Όμως σε αυτό το έδαφος δεν είναι που αναπτύσσονται ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία; Αυτή η πολιτική δεν είναι που τα θρέφει και τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν;

Απέναντι στις εξελίξεις, ο λαός πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του. Να μην παρασυρθεί από την υποκρισία και από τον αποπροσανατολισμό τόσο της κυβέρνησης ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδεχτεί τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του και στις πλάτες προσφύγων και μεταναστών.

Διέξοδος για το λαό είναι η πάλη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Είναι ο αγώνας για να καταργηθούν η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Είναι η διεκδίκηση αιτημάτων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και διευκόλυνση της γρήγορης μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Είναι το δυνάμωμα της αλληλεγγύης με τους ξεριζωμένους και ο κοινός αγώνας με τους άλλους λαούς της περιοχής, ενάντια στο σύστημα που γεννάει πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 10/3/2020