ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ : Ένα απέραντο παζάρι στο «έδαφος» της στρατηγικής τους σύμπλευσης

Σε προσκήνιο και παρασκήνιο και πάντα πάνω στο έδαφος της στρατηγικής σύμπλευσης όλων σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης, συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, και εξίσου αδιάφορα και εχθρικά για το λαό, χτες από τα επιτελεία του Μαξίμου διαρρεόταν πως το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό του εταίρο αναμένεται να συμβεί σήμερα το απόγευμα, επισήμως, κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Αμυνας, κάτι που, σύμφωνα με όσα είπε και προχτές στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, θα δρομολογήσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το σενάριο αυτό φερόταν να ενισχύει και η στάση του Π. Καμμένου, ο οποίος χτες κατά τη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ), φέρεται να είπε προς τους αρχηγούς των Επιτελείων ότι «είναι το τελευταίο ΣΑΜ όπου προΐσταμαι».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ, με τον Π. Καμμένο, κατά πληροφορίες, να προσανατολίζεται να ζητήσει αρνητική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας και θέμα κομματικής πειθαρχίας, και «κατά συνείδηση» αν μπει θέμα πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λέγεται ότι τον ακολουθούν μόνο οι Θ. Κατσίκης και Μ. Κόλλια – Τσαρουχά.

Κύκλοι του Μαξίμου πάντως εξέφραζαν ξανά τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη Βουλή, προσθέτοντας στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Κατερίνα Παπακώστα, αν όχι όλους, τους περισσότερους βουλευτές των ΑΝΕΛ, και ορισμένους ακόμα π.χ. απ’ το Ποτάμι και τους λεγόμενους «ανεξάρτητους» βουλευτές. Χτες μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας φήμες ότι ο πρωθυπουργός παζάρεψε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, τη θετική του ψήφο, με αντάλλαγμα μια θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, φήμες που η ΔΗΜΑΡ διέψευσε κατηγορηματικά. Στο μεταξύ, στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο βουλευτής τους στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, παρέπεμπαν σε συζήτηση που θα γίνει στην ΚΟ τους «εν ευθέτω χρόνω».

Η άποψή μας : Κοινή βάση…

Οι προχτεσινοί ψευτοκαβγάδες στη Βουλή ανάμεσα στα αστικά κόμματα, σχετικά με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» που δίνει το αμερικανικό στρατιωτικό μονοπώλιο της «Λόκχιντ Μάρτιν» για την αναβάθμιση των «F-16», δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ταύτιση όλων στην ουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών συνολικά, όσο και αυτών που υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία.

Κάθε άλλο μάλιστα, αφού οι ομιλητές όλων των υπόλοιπων κομμάτων πλην ΚΚΕ πραγματικά έδωσαν τα ρέστα τους στις τοποθετήσεις τους για το ποιος είναι ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, ποιος υπερασπίστηκε από κυβερνητικές θέσεις πιο σθεναρά τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και την εμπλοκή σε αυτούς της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ο.κ.

Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, αφού το κοινό υπόβαθρο όλων τους βρίσκεται στο στόχο της αστικής τάξης για τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της, στόχος που περνάει και μέσα από τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και στον οποίο βέβαια «διαπρέπει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κλέβοντας την μπουκιά των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων.

Ο στόχος αυτός, μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται και από τα όσα προβλέπονται στη συγκεκριμένη τροπολογία και σε δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις που «εξειδικεύουν» τα όσα συζητάνε οι κυβερνήσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, δεν αφορά μόνο την παραχώρηση δεκάδων βάσεων ανά την Ελλάδα, για εφόρμηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, ούτε μόνο τον επικίνδυνο ρόλο «εμπροσθοφυλακής» που αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της επιθετικής διάταξης της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή.

Πλάι σε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, όσο και την πρόσφατη έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Ελλάδας, ξεχωρίζει και ο σχεδιασμός για τη μετατροπή της χώρας σε επισκευαστική βάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για την επισκευή και συντήρηση αεροπλάνων και πλοίων των φονιάδων που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

Το επιβεβαίωσε εξάλλου χτες και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας απαντώντας στους βουλευτές του ΚΚΕ ότι έχουν δίκιο, αφού στόχος είναι να γίνει η ΕΑΒ μια μεγάλη επισκευαστική βάση, με την υποδομή για να μπορεί να αναβαθμίζει τα «F-16» όλης της περιοχής.

Στον ίδιο αυτό σχεδιασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εντάσσονται οι υποδομές που η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο αμερικανικό μονοπώλιο της «ONEX» στη Σύρο, με σχεδιασμό ακριβώς να αποτελέσει μια «μικρή Σούδα», αναλαμβάνοντας εξειδικευμένες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες αλλά και τη δημιουργία στρατιωτικών «πρότζεκτ» των ΗΠΑ, τα παζάρια για την παραχώρηση στον ίδιο όμιλο και για τους ίδιους σκοπούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα σχέδια για την παραπέρα αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί τη μόνη βάση στην περιοχή που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο, αλλά και να πραγματοποιήσει τεχνικές εργασίες στα ραντάρ τέτοιων πλοίων.

Πρόκειται για σχεδιασμό που βάζει ένα ακόμα «λιθαράκι» στην επικίνδυνη εμπλοκή που μετατρέπει όλη τη χώρα και τις υποδομές της σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η «μεγάλη εικόνα», μάλιστα, εμφανίζει ακόμα πιο μπλεγμένο το κουβάρι αφού οι αντιθέσεις εκφράζονται και εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, όπως δείχνει μεταξύ άλλων και η προσπάθεια της ΕΕ για την ανάπτυξη των δικών της «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και της PESCO («Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας»). Προσπάθεια στην οποία επίσης η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερους ρόλους (συμμετέχει σχεδόν στα μισά από τα ευρωενωσιακά αυτά στρατιωτικά «πρότζεκτ») και που περνάει μέσα από την αντίστοιχη αξιοποίηση υποδομών, την προσπάθεια για «ενοποίηση» υπό ευρωενωσιακή ομπρέλα της πολεμικής βιομηχανίας, που βέβαια σκοντάφτει αλλά και ταΐζει παραπέρα τους ανταγωνισμούς.

Παρά την κυβερνητική προσπάθεια οι εξελίξεις αυτές να παρουσιαστούν περίπου ως λόγος για πανηγύρια, π.χ. στην περίπτωση των αντισταθμιστικών με το γνωστό «τυράκι» ότι έτσι τάχα θα έρθουν δουλειές στην ΕΑΒ που μαραζώνει με την ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι σχεδιασμοί αυτοί μόνο ανησυχία μπορούν να γεννάνε στο λαό. Υποδομές και υπηρεσίες στην «ποδιά» των επιχειρηματικών ομίλων και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σημαίνουν νέους μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 11 Γενάρη 2019