ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες!

Την ώρα που άνθρωποι ξεψυχούν μόνοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη για να σώσουν το λαό αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό μηχανισμό, δίνει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που θα δώσουν «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρει απόφαση του υπουργείου Υγείας (23/3/2020), βάσει του σχετικού ΦΕΚ (13/3/2020, αρ. φ. 848).

Η συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, για κάθε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 75 – 85 ευρώ (χρεώνοντας στους ασθενείς πολλαπλάσιες τιμές), ενώ μεγάλες αποζημιώσεις θα δίνονται και για τις μεταφορές κατ’ οίκον αυτοληψίας δείγματος και φυσικά «δεν θα εφαρμόζεται clawback και rebate»…

Στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας…

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση των κλινικαρχών να βγάλουν λεφτά με ουρά, προσαρμόζοντας τις μπίζνες τους στην πανδημία.

Σχολιάζοντας την άθλια συμφωνία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο περί… «τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές κλινικές» και αναφέρει ότι «το ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μικρό κομμάτι (…) κλινών των ΜΕΘ μας», κάνοντας γαργάρα όλα τα παραπάνω.

  • Κριτική για… τη «μοιρασιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθώντας τους προκατόχους του διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, εστιάζει την κριτική του στο πόσο… δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»! Καταγγέλλοντας ότι δίνονται «επιλεκτικά “δωράκια” σε κάποιους», ο βουλευτής του Π. Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!

ΚΚΕ: Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές μονάδες μαζί με το προσωπικό τους

Με κριτήριο τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύ μεγάλες ανάγκες που θα υπάρξουν για κλίνες ΜΕΘ, το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσεί ή εκτίθεται στον κορονοϊό, το ΚΚΕ καλεί από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας:

  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται νοσηλεία – στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

Η ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ:

Καμία ουσιαστική δέσμευση για την πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Οι υπουργοί Υγείας αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί “επιχειρησιακής ετοιμότητας” του δημόσιου συστήματος Υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. “Ξέχασαν” ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική “θωράκιση” του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε η Εκτελεστική της Γραμματεία, την Τρίτη 24 Μάρτη, με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη.

Παράλληλα, όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «η κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα Υγείας “οχυρό ζωής”. Έχει ευθύνη να το κάνει τώρα! Πριν να είναι πολύ αργά!».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι υπουργοί Υγείας αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί “επιχειρησιακής ετοιμότητας” του δημόσιου συστήματος υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. “Ξέχασαν” ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική “θωράκιση” του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καμία δέσμευση:

Για την επίταξη ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Για την επίταξη ΤΩΡΑ των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Για την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Για διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Καμία δέσμευση:

Για τον διορισμό ΤΩΡΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.

Για τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Καμία απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Έχει σοβαρές ευθύνες Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν “ενοίκιο” πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Όταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.

Έχει ευθύνη Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της Υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία.

Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα Υγείας “οχυρό ζωής”. Έχει ευθύνη να το κάνει τώρα! Πριν να είναι πολύ αργά!».