ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ : Ενίσχυση καταστολής, εγκλωβισμού και εμπλοκής ΝΑΤΟ – ΕΕ στο Αιγαίο

ΚΚΕ: Τα μέτρα της ΝΔ πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνουν την αντιδραστική πολιτική και διαιωνίζουν την απαράδεκτη κατάσταση για πρόσφυγες και νησιώτες.

  • Η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό.
  • Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον διπλό εγκλωβισμό, καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να κλείσουν όλα τα hot spots, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό.
  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως «ευαγγέλιο» την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 Ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Μιλώντας χτες στον «Alpha 9,89», ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι πλέον θα προταχτεί η εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ και στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Ο υπουργός έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «η απώθηση δεν είναι κομμάτι του διεθνούς δικαίου και δεν είναι κομμάτι των μέτρων τα οποία η Ελλάδα υλοποιεί», ωστόσο για το ρόλο του ΠΝ ξεκαθάρισε ότι αφορά «τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κλήση του Τούρκου πρέσβη στο ΥΠΕΞ και απαντώντας σε ερώτημα για «τις κάνουλες» που «ο Ερντογάν άνοιξε πάλι για να μας πιέσει», ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «απόλυτη βεβαιότητα σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να έχουμε». Να σημειωθεί ότι μιλώντας για την αύξηση των προσφυγικών ροών, είπε ότι «γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του ’12, δηλαδή 500 και άτομα στη Μυτιλήνη και 700 σχεδόν συνολικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο γι’ αυτήν την πολιτική

Ευκαιρία να ωραιοποιήσει τη δική του πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που ωστόσο κλιμακώνουν μια πολιτική που η δική του κυβέρνηση χάραξε στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και της κατάπτυστης συμφωνίας της με την Τουρκία, που οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων στα ελληνικά νησιά. Προσπερνώντας αυτή την κατάσταση, για την οποία φέρει την ευθύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα κεραμίδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζουν τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ το Σάββατο.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Ψυχογιός, ανέφερε σε δήλωσή του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό μάς δημιουργούν εύλογα αυξημένη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα. Είναι σαφές ότι η ΝΔ το αντιμετωπίζει κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως θέμα εθνικής άμυνας, γι’ αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Παραπέρα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε μια μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο και τις πολιτικές ένταξης», την οποία αντιπαρέθεσε σε αυτή της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε «αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων».

 

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων στα νησιά

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 647 στη Λέσβο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι εκρηκτική, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει την κλιμάκωση του αυταρχισμού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο! Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μία εικόνα «αποσυμφόρησης» με αφορμή τη μεταφορά ενός αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, που είναι το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε χώρους ακατάλληλους να φιλοξενήσουν αυτόν τον αριθμό ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να ζουν στη Μόρια σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού, που είναι για 3.000 άτομα, και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Και στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!

Ετσι, λοιπόν, σε εξέλιξη βρισκόταν χτες από τα ξημερώματα επιχείρηση μεταφοράς 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η αναχώρηση και η άφιξη με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» 635 ατόμων με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει σήμερα και η μεταφορά των υπόλοιπων. Να σημειωθεί ότι 1.000 άτομα θα πάνε στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας. Στη δομή της Νέας Καβάλας διαμένουν ήδη σε κοντέινερ 924 πρόσφυγες (επισήμως η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και από τον περασμένο Μάη μένουν σε σκηνές 450) και μετανάστες 25 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Η κυβέρνηση, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανθρώπινη αντιμετώπιση της κατάστασης, προχωρά σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, διαιωνίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς. Υλοποιεί την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και εμμένει στα άθλια hot spots κρατώντας εγκλωβισμένος χιλιάδες ανθρώπους, ενώ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με τη μεταφορά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό και αναμένεται να αντικατασταθούν άμεσα με τις συνεχείς αφίξεις. Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν λύνει το πρόβλημα, τη στιγμή που χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο χώρος δεν έχει καν διοίκηση και τη διαχείριση έχει αναλάβει ΜΚΟ, συγκεκριμένα το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Ο χώρος τροφοδοτείται με ρεύμα από δύο γεννήτριες που λειτουργούν από το 2016, η μία, μάλιστα, πριν από δύο μήνες είχε υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα όλη η δομή να ηλεκτροδοτείται για κάποιο χρονικό διάστημα για δύο μόλις ώρες… Μάλιστα, σε μια γενικόλογη αναφορά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι «η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών Υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα».

Υποψήφια για την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων είναι επίσης και η νέα δομή των Σερρών, που δημιουργείται σε παρακείμενη έκταση της υπάρχουσας δομής, όπου φιλοξενούνται ήδη 500 πρόσφυγες.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εξέφρασε χτες την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Επίσης και το ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Αμνηστίας» εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τη σχετική ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, ότι θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης προσφυγών.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 3/9/2019