Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρότεινε «πράσινη» στήριξη των εφοπλιστών και των τουριστικών ομίλων

O ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Έχοντας το μυαλό στους εφοπλιστές και στους τουριστικούς ομίλους μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σύντομη παρέμβασή του στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που γίνεται στη Γλασκόβη.

Ιεραρχώντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με τους εφοπλιστές λέγοντας ότι «ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών» και συνέχισε με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό υποστηρίζοντας πως «η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».

Η αποκαλούμενη «πράσινη μετάβαση» είναι με το αζημίωτο καθώς προβλέπονται γενναίες χρηματοδοτήσεις για τις «πράσινες μπίζνες» που σχεδιάζοντας στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και την αγωνία όσων προσδοκούν να καρπωθούν τις πράσινες επιδοτήσεις μην τυχόν ο σχεδιασμός βγει εκτός πορείας λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως «η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης». 

Αν και το φυσικό αέριο είναι πανάκριβο και εισαγόμενοεπανέλαβε πως «η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023». 

Επιπλέον ανέφερε πως ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας καθώς «η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.»

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι «σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας» και ότι «αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία “Untrodden Mountains” (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει τη γύμνια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας από φυσικά φαινόμενα πίσω από το κλίμα λέγοντας στην Ελλάδα «έχουμε ήδη βιώσει τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης».