ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που γνωστοποίησε την επιλογή του ονόματος με τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Οκτώβρη του 2018, γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά.

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι έχει τις προϋποθέσεις «να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών» και ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ενωτική, υπερκομματική προοδευτική» επιλογή.

Υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη επιλογή «η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει» και πως μπορεί «να αποτυπώσει τη συναίνεση που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες». Δήλωσε πως σέβεται τον Προκόπη Παυλόπουλο και ότι η Αικ. Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο».

Επί της ουσίας, με τον “ενωτικό” λόγο του ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά να συνταχθεί ο λαός πίσω από την επιδίωξη της αστικής τάξης αφενός μεν να επιταχυνθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που εξυπηρετούν τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων και αφετέρου δε να μετατραπεί η χώρα προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή με την προσδοκία να πάρει μέρος στο ενεργειακό παζάρι που είναι σε εξέλιξη που προκαλεί την όξυνση των ανταγωνισμών ισχυρών κρατών.

Tο μεσημέρι o Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αικ. Σακελλαροπούλου αναφέρει ότι  «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα» και πως «σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα». Επίσης γνωστοποίησε ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της απέχει πλέον από την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων της.

Το ΚΚΕ για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνει αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το ίδιο θα κάνει και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΒΟΥΛΗ: Στις 22 Γενάρη η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Γενάρη, το πρωί, θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές. Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία.

Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας, αυτή θα γίνει το Σάββατο 1 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180. Εάν χρειαστεί νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών. Εάν δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία, τότε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, άρα να διασφαλιστεί η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος στην οποία ομνύουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την K. Σακελλαροπούλου

Θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι «στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς».

Ανέφερε ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία» και πως «η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή». Θύμισε ότι «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να διατελέσει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανευθυνότητα, λέγοντας πως «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα».

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της υποψηφιότητας της Κ. Σακελλαροπούλου

Υπέρ της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το ΚΙΝΑΛ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεδρίασαν από κοινού σήμερα.

Σε δήλωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως «η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «θα έχει τη στήριξή μας».

Δεν στηρίζει η Ελληνική Λύση

Δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Αικ. Σακαλλαροπούλου η Ελληνική Λύση. Ανακοίνωσε πως «αναγκάζεται λόγω των “πεπραγμένων” της κας Σακελλαροπούλου αλλά και άλλων προαπαιτουμένων που δεν υφίστανται να αρνηθεί την “αριστεροφοβική” πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Την Μάγδα Φύσσα προτείνει ο Βαρουφάκης

Την Μάγδα Φύσσα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Βαρουφάκης. Σε δήλωσή του αναφέρει πως  «το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από την Μάγδα Φύσσα – την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει». Ζητά και από άλλα κόμματα να στηριχθεί αυτή η πρόταση καθώς «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα».

Απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών συναισθημάτων του λαού

Επιμένει στην απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών συναισθημάτων του λαού το ΜΕΡΑ25 με την πρόταση του επικεφαλής του Γ. Βαρουφάκη, να είναι η Μάγδα Φύσσα υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σαν σύμβολο – όπως είπε – ενότητας απέναντι στη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.

Μια πρόταση που στην ουσία αποτελεί προσβολή στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα και των υπόλοιπων θυμάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφού έκανε προσπάθεια να εντάξει τη μάνα του δολοφονημένου στα δικά του επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια.

Βεβαίως, λίγη ώρα αργότερα, ο Γ. Βαρουφάκης και το κόμμα του πήραν απάντηση από την ίδια τη Μ. Φύσσα, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση Βαρουφάκη και ότι πληροφορήθηκε γι’ αυτήν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση, αφενός γιατί έχει αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου επειδή δεν ασχολείται με την πολιτική.

Σε νεότερη ανακοίνωση το ΜΕΡΑ25 αναφέρει πως «το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας». Επιμένοντας, επί της ουσίας, στην απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας.