
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ :
Παλιά και ανεπαρκή «μπαλώματα» μπροστά στις νέες οξυμένες ανάγκες
Κοροϊδία αποδεικνύονται οι μεγαλεπήβολες κυβερνητικές δηλώσεις περί έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, με επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ, η οποία δεν φτάνει ούτε για να καλυφθεί η φετινή μείωση (κατά 41 εκατ. ευρώ) της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας, που προστέθηκε στις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την «ατομική ευθύνη» στην προστασία από τον κορονοϊο, για να κρύψει τις ελλείψεις και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της, καθώς τόσο τα μέτρα της ατομικής προστασίας, όσο και οι κατευθύνσεις που δίνουν οι επιστήμονες προσκρούουν τελικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα της Υγείας.
«Άνθρακες» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης
Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση του συστήματος της Υγείας η κυβέρνηση εξήγγειλε ως «έκτακτα μέτρα»:
- 2.000 προσλήψεις προσωπικού για δύο χρόνια.
Ακόμη και σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ζωή του λαού, η κυβέρνηση κοπιάρει παλιές εξαγγελίες (μετεκλογικός φάκελος του υπουργείου Υγείας – Ιούλης 2019), τότε για να καλύψει υποτίθεται τις τρέχουσες ανάγκες, τώρα για τις …έκτακτες! Κάνει γαργάρα ακόμα και την προεκλογική της «δέσμευση» για προσλήψεις 2.500 μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων (950 γιατροί και λοιπό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές). Το 2018 και το 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επομένως ούτε καν αντικαταστάθηκαν οι 3.500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν την ίδια περίοδο. Σήμερα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000, ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα. Δηλαδή σχεδόν το 40% – 50% των οργανικών θέσεων είναι κενά, με αποτέλεσμα (σε συνθήκες «κανονικότητας») τη σωματική και πνευματική εξουθένωση των υπηρετούντων υγειονομικών, τις συνθήκες «πολέμου» που επικρατούν σε κάθε εφημερία, τις πολύωρες αναμονές, τα αποδυναμωμένα Επείγοντα και άλλα τμήματα – κλινικές όλων των νοσοκομείων, τα πολύμηνα ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κ.ο.κ.
- Ακύρωση όλων των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός των «έκτακτων που δεν δύναται να αναβληθούν». Διάθεση 10 κρεβατιών από κάθε νοσοκομείο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού, αναστέλλοντας τη λειτουργία κλινικών.
Στην πολιτική όπου κυριαρχεί η αντίληψη του «κόστους – οφέλους», ποιο είναι το κριτήριο του έκτακτου και επείγοντος; Οι ασθενείς που περίμεναν για μήνες στη λίστα αναμονής των χειρουργείων τι θα γίνουν; Καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται. Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης πρέπει να ικανοποιηθούν με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
- Ορισμός επιπλέον εργαστηρίων ανίχνευσης και ταυτοποίησης του κορονοϊού σε ΠΓΝ Πατρών, «Αττικόν» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Τα διαπιστευμένα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού δεν επαρκούν σε εξοπλισμό και προσωπικό, όσο εξελίσσεται η πανδημία. Η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει όλα τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να προβεί στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Στην Ικαρία, δείγματα δύο ασθενών με πιθανά συμπτώματα κορονοϊού παραμένουν από την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο του νησιού, γιατί οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να τα μεταφέρουν στην Αθήνα. Αντίστοιχες καταγγελίες για καθυστέρηση αποστολής δειγμάτων υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όσο για τις μεγαλοστομίες περί «πάταξης φαινομένων αισχροκέρδειας», σκοντάφτουν στην αισχροκέρδεια που παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος για την ταυτοποίηση με τον κορονοϊό φτάνει μέχρι και τα 350 ευρώ. Το κράτος οφείλει να αποζημιώνει όσους αναγκάζονται λόγω των ελλείψεων να καταφεύγουν στα εργαστήρια ιδιωτικών ομίλων.
- Μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ διατηρεί κλειστά νοσοκομεία και δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ.), και τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν, πρέπει να ανοίξουν τώρα και να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση μισοκλείνει τρύπες, ανοίγει άλλες, «διαρρέει» ότι θα ανοίξουν κάποια απ’ αυτά, με προσωπικό και εξοπλισμό «δανεικό» από νοσοκομεία που μετρούν αναρίθμητες ελλείψεις.
Χαρακτηριστικά, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, εν κρυπτώ και με τη διαδικασία της επίταξης μεταφέρθηκε άρον άρον ο εξοπλισμός της ΜΕΘ σε άλλη μονάδα Υγείας της χώρας. Το γεγονός καταγγέλλει η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ, η οποία χτες προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι το 25% του συνόλου των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ είναι κλειστά εδώ και 15 χρόνια. Πάνω από 100 κρεβάτια είναι κλειστά, αλλά ακόμα κι αν ανοίξουν όλα δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο για τις έκτακτες. Σήμερα αντιστοιχούν μόλις 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό μικρότερο και από την Ιταλία. Απαιτούνται τουλάχιστον 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.
- Εγκαινιάστηκε ο 4ψήφιος αριθμός του ΕΟΔΥ, 1135, ως γραμμή ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Ασθενείς, ακόμη και γιατροί που χρειάζονται οδηγίες από τον Οργανισμό πρέπει να περιμένουν για ώρες στην αναμονή, μέχρι να πέσει η γραμμή, και τις περισσότερες φορές χωρίς να έχουν καταφέρει να μιλήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, και εκεί οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι και αδύνατο να ανταποκριθούν όσο η νόσος «τρέχει». Η ΟΕΝΓΕ προτείνει τη δημιουργία ξεχωριστής γραμμής για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:
Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατοκύριακου 14-15/3/2020