ΚΚΕ: Μαζικές, μαχητικές συγκεντρώσεις ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τον εθνικισμό

Το δικό τους «Όχι» στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, αλλά και το δικό τους «Ναι» στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Γενάρη, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι, στις συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ:

Το σύνθημα που υψώθηκε το πρωί στον Βράχο της Ακρόπολης πήρε τη θέση του το απόγευμα στο πάρκο Ελευθερίας. Λίγα μέτρα μόνο μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, των ενορχηστρωτών μιας συμφωνίας που φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών».

Στη συγκέντρωση της Αθήνας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και αμέσως μετά  ξεκίνησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πρεσβεία, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έχει αναλάβει, κάλεσαν το λαό να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση «του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας με αγώνα διαρκείας» να οργανώσει τον αγώνα του απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο δηλητήριο του εθνικισμού. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. «Η κυβέρνηση λέει: Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας», σχολίαζαν οι πικέτες που κρατούσαν οι νεολαίοι και πρόσθεταν: «Ο λαός ξέρει: ΝΑΤΟ σημαίνει προσφυγιά – πολέμοι».

Άλλες πικέτες υπενθύμισαν τον απολογισμό της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια: 5.000 νεκροί, 12.500 τραυματίες εκ των οποίων 2.700 παιδιά, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου, του Βαγγέλη Χριστοφόρου, καθηγητή του ΕΜΠ και του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. (Αναλυτικά παρακάτω).

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

https://youtu.be/O_DXpI9onRk

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 

Ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τον εθνικισμό διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου όσο και στη μεγάλη και μαχητική πορεία που ακολούθησε με προορισμό το αμερικανικό προξενείο, λαός και νεολαία βροντοφώναξαν «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών»«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και έδειξαν την προοπτική σαλπίζοντας «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα».

Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ και έγραψαν με σπρέι στο πεζοδρόμιο «Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. ΚΚΕ». Η πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα αντίστασης, ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν λύνει ένα εκκρεμές για χρόνια ιστορικό πρόβλημα. Αντίθετα, το οξύνει, το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο για τους λαούς.