ΚΚΕ Ερώτηση για την εκρηκτική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία στην ΑΕΝ Ασπροπύργου

Ερώτηση για τον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου κατέθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Τη Δευτέρα 05/10/20 ξεκίνησε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις ΑΕΝ. Μετά από ένα μήνα, κατά τον οποίο δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των σπουδαστών για τον τρόπο διεξαγωγής του εξαμήνου, αποφασίστηκε -με τρόπο που γεννά πολλά ερωτηματικά- η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) των σπουδαστών στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 30/9, στις 10.30 το συμβούλιο εισηγήθηκε τη δια ζώσης εκπαίδευση και μετά από δύο ώρες συγκαλέστηκε εκ νέου συμβούλιο, που άλλαξε την αρχική απόφαση και εισηγήθηκε τελικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Όπως αιτιολόγησε η ίδια η διοίκηση, το μέτρο αυτό αφορά αποκλειστικά την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό – διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολής, που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δια ζώσης.

Το να διεξαχθεί το εξάμηνο από απόσταση είναι όχι μόνο απαράδεκτο, αλλά και προμελετημένο. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι δηλώσεις του ίδιου του υπ. Ναυτιλίας το καλοκαίρι, που αναφέρουν: “Ήδη κάναμε ένα βήμα, θεσμοθετήσαμε την τηλεκπαίδευση. Αυτό θα μας λύσει και πολλά προβλήματα. Δηλαδή πολλές φορές ακούτε να μιλάμε για έλλειψη εκπαιδευτικών και εξειδικευμένων συνεργατών. Με την τηλεκπαίδευση αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τηλεκπαίδευση”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι σπουδαστές από την υποχρηματοδότηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.

– Κάθε χρόνο οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό οδηγούν τη σχολή στο να υπολειτουργεί για μεγάλο διάστημα, αφού το 80% των καθηγητών είναι ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τα μαθήματα αρχές Νοέμβρη.

– Δεν έχει ανακαινισθεί, ούτε επισκευαστεί καμία αίθουσα και εργαστήριο, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κoρονοϊού.

– Οι ανάγκες για καθαριότητα για όλη τη σχολή καλύπτονται μόνο από δύο καθαρίστριες.

– Σταμάτησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων Α16, Γ16 με αποτέλεσμα τις ώρες αιχμής, ακόμα και την περίοδο της εξεταστικής, να υπάρχει συνωστισμός.

– Η έλλειψη μέτρων από την κυβέρνηση στήριξης των αναγκών στη σχολή και τη ζωή των σπουδαστών οδηγούν 1 στους 2 σπουδαστές κάθε χρόνο να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, με τις επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19 να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις σπουδές, όσο και συνολικά τις ζωές των σπουδαστών, όχι μόνο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ουσιαστική διεξαγωγή και αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα μέρα με τη μέρα το αντικείμενο σπουδών υποβαθμίζεται. Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στις ήδη ελλιπείς γνώσεις που λαμβάνουν οι σπουδαστές, στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που συναντούν κατά τη ναυτολόγησή τους, αφού ακόμα και το ξεπερασμένο, από τα επίπεδα ανάπτυξης της επιστήμης, πρόγραμμα σπουδών (δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και 20 χρόνια) μέσω της τηλεκπαίδευσης διδάσκεται ημιτελώς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια απαραίτητα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί στην ΑΕΝ Ασπροπύργου και πως απαντά συγκεκριμένα στα αιτήματα του σπουδαστικού συλλόγου:

• Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σπουδαστών για δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων.

• Εδώ και τώρα να προσληφθεί μόνιμο εκπαιδευτικό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

• Να κοπεί άμεσα κονδύλι με ευθύνη του υπουργείου και να ανακαινιστούν όλες οι αίθουσες, τα εργαστήρια και όλες οι υποδομές της σχολής για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας.

• Να δημιουργηθούν το πολύ 15μελή τμήματα για την αποφυγή συγχρωτισμού, αξιοποιώντας αίθουσες δήμων, της περιφέρειας και του κράτους.

• Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα (απολυμάνσεις αιθουσών κλπ.) και τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά για όλους τους σπουδαστές δωρεάν).

• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ευθύνη του υπουργείου με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες της καθαριότητας.

• Επαναφορά των λεωφορείων Α16, Γ16 και πύκνωση των δρομολογίων προς αποφυγή συνωστισμού.

• Ξεχωριστή μέριμνα για τους σπουδαστές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης. Με ευθύνη της διοίκησης να υπάρξει καταγραφή σπουδαστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή ζουν με ευπαθείς ομάδες (π.χ. γονείς). Να δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (ίντερνετ, υπολογιστής κλπ) και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία».