ΚΚΕ: Ερώτηση για τη μετάθεση ναύτη μετά τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή φρεγάτας σε ΝΑΤΟική αποστολή – Πλαταίνει η αλληλεγγύη

Τελευταία ενημέρωση 20/11/2018.

Ερώτηση για τη μετάθεση ναύτη κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΛιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Πρόσφατα έγινε γνωστό από δημοσιεύματα ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και η φρεγάτα “ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ” συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές όπως η επιχείρηση “SEA GUARDIAN”, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για το γεγονός αυτό ναύτης που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην προαναφερόμενη φρεγάτα, ζήτησε με αναφορά του τη μη συμμετοχή της φρεγάτας, αλλά και γενικότερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές.

Η τοποθέτηση για τα παραπάνω αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα, αλλά συμβολή στο να γίνουν πράξη ιδανικά και αξίες του αγωνιζόμενου λαού.

Διατύπωσε ένα παλλαϊκό αίτημα να μη συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, τονίζοντας “τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

Η κυβέρνηση όμως επέλεξε με συνοπτικές διαδικασίες να μεταθέσει το ναύτη σε άλλο πλοίο για ευνόητους λόγους.

Είναι ανησυχητικά επίσης και ορισμένα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, όπου ορισμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιδιώκουν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στρατευμένων στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η ναζιστική Χρυσή Αυγή, οι υμνητές της χούντας και του Χίτλερ, κατέθεσε Ερώτηση, ζητώντας να παρθούν μέτρα, σε βάρος των φαντάρων που συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο δικαίωμα των στρατευμένων να εκφράζουν την εναντίωσή τους στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή των πλοίων και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επιχειρήσεις, καθώς και την εναντίωσή τους στη χούντα που υμνεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή;».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ναύτη Στ. Παπαδάκη

Κάλεσμα σε κάθε φοιτητή να στηρίξει τη δίκαιη αντίδραση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φυσικού ΕΚΠΑΜηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων ΜηχανικώνΑρχιτεκτόνων ΜηχανικώνΠολιτικών ΜηχανικώνΘεατρικών Σπουδών ΠάτραςΠολιτικών ΕπιστημώνΜΜΕΨυχολογίαςΙστορικού  – ΑρχαιολογικούΦιλολογικούΦυσικού ΑΠΘΦαρμακευτικήςΑρχιτεκτονικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΘεσσαλονίκηςΒιολογικού, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φοιτητικών Εστιών Χανίων εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο ναύτη.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

«Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τη δίκαιη διαμαρτυρία του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη ενάντια στη συμμετοχή της φρεγάτας “Ναυαρίνον” που υπηρετούσε, στη ΝΑΤΟική αποστολή “SeaGuardian”.

Η συγκεκριμένη εμπλοκή ελληνικού πλοίου στις αποστολές των ΝΑΤΟικών σχεδίων δεν είναι τυχαία. Έρχεται ως συνέχεια της αυξανόμενης εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνες αποστολές, πρόβες πολέμου, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την προστασία του λαού μας, αλλά για το πώς θα εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Καλούμε κάθε φοιτητή να στηρίξει τη δίκαιη αντίδραση του ναύτη. Να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που από την μία πρωτοστατεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια και εμπλέκει το λαό και τη νεολαία όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνα μονοπάτια, από την άλλη τρομοκρατεί όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον καταδικάζει το ΝΑΤΟ, όπως έκανε και με τον συγκεκριμένο φαντάρο, που έπειτα από τη δήλωσή του, τον απέπεμψε σε άλλο καράβι.

Οι φοιτητές δεν μένουμε θεατές! Μπαίνουμε μπροστά για τα δικές μας σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης – ΝΑΤΟ – επιχειρηματικών ομίλων. Στηρίζουμε τον φαντάρο διεκδικώντας μαχητικά και μαζικά τα αιτήματά μας:

  • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας. Καμία έρευνα για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Καμία αλλαγή συνόρων.
  • Να σταματήσουν οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Να απομονωθούν οι φασίστες εγκληματίες παντού».
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Με επιστολές στον “Ριζοσπάστη”, στρατευμένοι χαιρετίζουν τη στάση του συναδέλφου τους Στ. Παπαδάκη, να καταγγείλει τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» σε ΝΑΤΟικές αποστολές.

Στρατιώτης (ΠΖ) Μπουντόλος Σωκράτης:

«Χαιρετίζω και στηρίζω την παλικαρίσια στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, να βγει σε αναφορά στη φρεγάτα “Ναβαρίνον” και να καταγγείλει τη συμμετοχή του πλοίου που υπηρετεί σε αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Αυτές οι αποστολές δεν έχουν καμιά σχέση με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας. Προετοιμάζουν τον μηχανοκίνητο όλεθρο του ΝΑΤΟ για τις κόντρες ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές που οξύνονται. Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Είναι το σιδερένιο χέρι των ιμπεριαλιστών που σπέρνει θάνατο και δυστυχία. Ο ναύτης Παπαδάκης δεν είναι μόνος του, η στάση του ταυτίζεται με την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, παραδειγματίζει. Κανένας φαντάρος, ναύτης ή σμηνίτης έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου».

Στρατιώτης (ΤΧ) Ιωσηφίδης Κωνσταντίνος:

«Η συμμετοχή της φρεγάτας “Ναβαρίνον” στη ΝΑΤΟική αποστολή “Sea Guardian” αποτελεί το νέο επεισόδιο στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας. Η παλικαρίσια στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, που εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετεί τη θητεία του, καθώς και οι δεκάδες αντιδράσεις νέων στρατευμένων, εργαζομένων, συλλόγων και σωματείων, είναι η μόνη πατριωτική στάση που εκφράζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Το μέλλον και τα όνειρα της νεολαίας δεν χωράνε στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας, δεν πρέπει να δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι στα νέα εγκλήματα που προετοιμάζονται στην περιοχή μας και δεν έχουν καμία σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για τα οποία κληθήκαμε να υπηρετήσουμε. Οι νέοι στρατευμένοι δεν έχουμε καμία απολύτως δουλειά έξω από τα σύνορα».

Στρατιώτης (ΠΖ) Παυλίδης Αλέξιος:

«Ως Ελληνας στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό, οφείλω να δηλώσω τη στήριξή μου στον ναύτη Σπύρο Παπαδάκη, που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του στη ΝΑΤΟική άσκηση της φρεγάτας που υπηρετεί. Κανένας Ελληνας στρατιωτικός, πόσο μάλλον στρατιώτης, δεν έχει καμιά δουλειά να βρίσκεται εκτός συνόρων της πατρίδας μας για να εξυπηρετήσει τα δολοφονικά σχέδια των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, για τα αποκλειστικά συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν. Η μόνη μας δουλειά είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Εξω οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα. Καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ασκήσεις και επεμβάσεις».

Σμηνίτης Σωτήρης Δημητρόπουλος:

«Χαιρετίζω τη στάση του συνάδελφου Σταύρου Παπαδάκη, ναύτη στο ΠΝ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της φρεγάτας “Ναβαρίνον” σε ΝΑΤΟική άσκηση έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα συνθήματα των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, εργατικών συνδικάτων, φοιτητών που βροντοφώναξαν “έξω από το ΝΑΤΟ”, όπως ακούστηκαν τη μέρα μνήμης του Πολυτεχνείου, αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα. Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, που καθημερινά συντελείται, μόνο δεινά έχει να φέρει για τον λαό, καθώς το ΝΑΤΟ είναι το γεράκι του πολέμου, παλαιότερα στα Βαλκάνια και σήμερα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει να είναι η προάσπιση των ελληνικών συνόρων και όχι η συμμετοχή τους σε ασκήσεις και αποστολές έξω από αυτά».

Σμηνίτης Τσιτούρας Πέτρος, 120 ΠΕΑ Καλαμάτα:

«Χαιρετίζω τη στάση του συναδέλφου μας Σταύρου Παπαδάκη. Ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στις αιμοδιψείς αποστολές του ΝΑΤΟ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πως οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά και δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Στηρίζω τον αγώνα του συναδέλφου. Οχι σε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που μόνο σκοπό έχουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου».

Στρατιώτες από την 32η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού – Λάρισα:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ναύτη Στ. Παπαδάκη, που πρόσφατα δήλωσε τη διαμαρτυρία του για τη συμμετοχή της φρεγάτας “Ναβαρίνον” στη ΝΑΤΟική άσκηση “Sea Guardian”. Το ΝΑΤΟ δεν παρέχει ασφάλεια στον ελληνικό λαό, παρέχει ασφάλεια σε επενδύσεις, εξορύξεις πετρελαίου, σε δρόμους μεταφοράς Ενέργειας. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και δεν λογαριάζουν λαούς και ανθρώπινες ζωές. Δηλώνουμε: Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αποστολές. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να επιστρέψει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται εκτός συνόρων».