ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ :  Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για τους πυρόπληκτους – Προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών

 • Πολλαπλασιάζεται η στήριξη στους πληγέντες από σωματεία, φορείς του λαϊκού κινήματος, εργατικά – λαϊκά στρώματα απ’ όλη τη χώρα με σημείο αναφοράς το Στέκι Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.
 • Σημαντική πρωτοβουλία η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκρότησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και από το περασμένο Σάββατο συνδράμει τις προσπάθειες των πυρόπληκτων να συνεφέρουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατοικίες τους.
 • Επείγοντα χαρακτήρα αποκτούν τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων που αναδεικνύει το ΠΑΜΕ: Προστασία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που έχασαν δουλειές, έκλεισαν επιχειρήσεις, διαγραφές των χρεών από δάνεια, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη κ.ά.
 • Άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα τις φονικές πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Συνεχίζεται η προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών

Η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική συνεχίζεται. Επιχειρήματα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων πρωτοφανούς έκτασης» και των αυθαίρετων κτισμάτων που «προκάλεσαν την αδυναμία διαφυγής», βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επιπλέον, είναι προφανής η απόπειρα να «φωτογραφηθούν» ως υπεύθυνοι ορισμένοι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα λειτουργήσουν ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για να βγει λάδι η επικίνδυνη για το λαό πολιτική.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιχειρεί να εστιάσει και να οξύνει την αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα της «ανικανότητας» και της «ανυπαρξίας συντονισμού» και «κυβερνητικής αναισθησίας». Για την ουσία βεβαίως είναι αδύνατο να αντιπαρατεθεί καθώς και οι δικές της ευθύνες και άλλων αστικών κομμάτων είναι το ίδιο εγκληματικές αφού υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια πολιτική, που στο όνομα της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την προστασία της ζωής του λαού από φυσικές καταστροφές.

Αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και τους αγνοούμενους

Επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών δεν υπάρχει. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς που προκύπτουν από στοιχεία επίσημων φορέων έχει φτάσει τους 92. Υπάρχουν μόνο κάποιες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής που μάλλον προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση.

Ακόμα και σήμερα μια συγκεκριμένη λίστα αγνοουμένων δεν υπάρχει. Χτες βρέθηκε άλλη μία σορός στη θάλασσα, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ οι αρχές να έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται για θύμα της φονικής πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μέχρι χτες το βράδυ 43 εγκαυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Στο μεταξύ, χτες ο δήμαρχος Ραφήνας με δήλωσή του εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 120.

Τώρα μιλούν για μπουλντόζες και κατεδαφίσεις

Το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός πήγε στο Μάτι μακριά από κάμερες για να μην κατηγορηθεί για επικοινωνιακούς χειρισμούς…

Επανέφερε, εξάλλου, το κυβερνητικό αφήγημα μιλώντας ξανά για «φωτιά πρωτοφανούς έντασης που ακολούθησε μια άλλη φωτιά, αυτή της Δυτικής Αττικής». Απέρριψε το ενδεχόμενο παραιτήσεων κυβερνητικών ή άλλων στελεχών, λέγοντας ότι η «αποτίμηση» θα γίνει όταν παρέλθουν η κρίση και η τωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ανασχηματισμός είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση. Προανήγγειλε, πάντως, «αναδιοργάνωση» και «αναβάθμιση» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που λίγο νωρίτερα, σε δική του ενημέρωση στο υπουργείο, επίσης τάχθηκε υπέρ κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο Μάτι, απευθύνοντας και αυτός έκκληση για «πολιτική συναίνεση» μεταξύ των κομμάτων στο ζήτημα αυτό.

Η όλη υπόθεση, βέβαια, έδωσε τροφή για συνέχιση του δικομματικού καβγά πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν. Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε «σαν τον κλέφτη το Μάτι και μάλιστα σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον».

Μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται έκτακτο επίδομα 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, για τις κατοικίες και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ποσά που δεν είναι αρκετά για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο. Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, δηλαδή για έναν μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει αρκετές περιουσίες στα νύχια του τραπεζικού κεφαλαίου.    

 «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ 

Ζητά την άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις φονικές πυρκαγιές

Να προγραμματιστεί άμεσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ώστε να γίνει συζήτηση και να αποφασιστούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων προστασίας και πυρόσβεσης κατά την αντιπυρική περίοδο και για τη θωράκιση από πλημμυρικά φαινόμενα, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Το αίτημα υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης.    

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Στο Στέκι Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων και φορέων της περιοχής, στη Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 33, Αγία Μαρίνα), έχουν σπεύσει τις τελευταίες μέρες δεκάδες άτομα για να αναζητήσουν, αλλά και για να προσφέρουν βοήθεια. Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα χαιρετίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καταστροφής και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε με κάθε τρόπο και μέσο. Στο Στέκι συγκεντρώνονται όλα τα είδη πρώτης ανάγκης από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συντονίζεται η διανομή τους και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

«Η πρώτη φάση της αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τα πράγματα άμεσης ανάγκης που ζητήθηκαν. Τώρα περνάμε σε νέα φάση, που τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί κάθε σωματείο που θέλει να προσφέρει να έρχεται σε επαφή με τα τηλέφωνα της επιτροπής (6977120661, 6984928944, 6986659312) προκειμένου να ενημερώνεται για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Με αφετηρία το Στέκι, τα σωματεία προχωρούν καθημερινά σε περιοδείες στην περιοχή. Σε αυτές καταγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνονται για τις ανάγκες που προκύπτουν, ενώ συνεργεία οικοδόμων και ηλεκτρολόγων προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα, τα σωματεία σχεδιάζουν τα βήματά τους στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης για μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων.

Επιτροπή Αλληλεγγύης από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στις οικογένειες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που έχει προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης, η οποία θα συνδράμει τις προσπάθειες των πυρόπληκτων να συνεφέρουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατοικίες τους. Ήδη η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν η επιτροπή συνέβαλε σε εργασίες σε εργατικές – λαϊκές κατοικίες, ενώ η σχετική δραστηριότητα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν την πρωτοβουλία αυτή με τη συμμετοχή τους.

Είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την Πέμπτη 26 Ιούλη, στο Στέκι Αλληλεγγύης στη Νέα Μάκρη, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η βοήθεια αυτή συγκεντρώθηκε από τις γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων της Αττικής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές της Αττικής, και καλεί κάθε Ενωση να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τους πυροπαθείς.

Οικονομική ενίσχυση 1.000 δολαρίων στο ΠΑΜΕ, για να στηρίξει την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων της περιοχής στους πληγέντες, απέστειλε η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων αυτής της φονικής πύρινης λαίλαπας και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες, ενώ παράλληλα καταδικάζει τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και τις προηγούμενες, για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού χωροταξίας, υποδομών, σχεδιασμού και συντονισμού πυρασφάλειας, υπηρεσιών.

 Αιτήματα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Αμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους απαιτεί το ΠΑΜΕ, παράλληλα με την οργάνωση της αλληλεγγύης.

Στα άμεσα αιτήματα που διεκδικεί, περιλαμβάνονται τα εξής: Καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, διεκδικεί:

 • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
 • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
 • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, με κριτήριο τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

— Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων.

— Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

— Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Επιλογές από τον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 31 Ιούλη 2018