ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, 7 ΙΟΥΛΗ

ΙΣΧΥΡΟ  ΚΚΕΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Ναυτεργάτες όλων των κλάδων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Είμαστε στη τελική ευθεία της μάχης των βουλευτικών εκλογών και το πραγματικό δίλημμα είναι ένα:

Αν θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που είναι σταθερά δίπλα σας, μπροστά στα δύσκολα, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του κλάδου των ναυτεργατών

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Οι ναυτεργάτες δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες και περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους μακριά από τις οικογένειες τους. Μοχθούν, κινδυνεύουν και είναι περιτριγυρισμένοι από ένα σωρό οξυμένα προβλήματα. Από το δικό τους κόπο πλουτίζουν οι εφοπλιστές, βγάζουν δισεκατομ. ευρώ, πολλαπλασιάζουν τις περιουσίες τους και απολαμβάνουν χλιδή.

Αυτό το κριτήριο, η κοινωνική θέση των ναυτεργατών δείχνει το δρόμο ώστε η δική τους πολιτική επιλογή να αντιστοιχεί στα δικά τους συμφέροντα που δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών και την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο όλα τα χρόνια.

Οι κυβερνήσεις τους μείωσαν δεκάδες φορές τις οργανικές συνθέσεις και μείωσαν δραματικά τον αριθμό των πληρωμάτων. Αυτές διέγραψαν τα χρέη των ναυτιλιακών εταιρειών, χρησιμοποίησαν και χρεοκόπησαν το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά  ταμεία των ναυτεργατών.

Με δική τους ευθύνη εκατοντάδες ναυτεργάτες πετάχθηκαν στο δρόμο, στην ανεργία χωρίς καν ένα επίδομα, θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα δύο θανατηφόρα μνημόνια για να φορτώσουν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έντονη αγανάκτηση, πολλοί συνάδελφοι στράφηκαν στις εκλογές του 2015 στο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτοντας στην παγίδα των ψεύτικων συνθημάτων και προσδοκιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε προσδοκίες, ακολούθησε το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπηρέτησε κι αυτή το μεγάλο κεφάλαιο, λήστεψε το λαό για να συγκεντρώσει τα ματω-μένα πλεονάσματα για να ταΐσει τους επιχειρη-  ματίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο θανατηφόρο μνημόνιο και εφάρμοσε πολύ σκληρά αντεργατικά μέτρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ και αύξησε την ήδη αβάσταχτη φορολογία των ναυτεργατών, την ώρα που μαζί όλα τα κόμματα του κεφαλαίου ψήφισαν για την διεύρυνση των εφοπλιστικών προνομίων φτάνοντας μέχρι του σημείου να υπογράφουν τη “εθελοντική φορολογική εισφορά των εφοπλιστών”. Ελάχιστα ποσά! άλλοθι για τις 55 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, μεγάλο σκάνδαλο!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, να καθηλώνει και να μειώνει τους μισθούς, κάνοντας πλάτες στους εφοπλιστές. Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλλε το νόμο Κατρούγκαλου και μείωσε τις συντάξεις ακόμα και κατά 50% έφτασε μέχρι του σημείου να καταργήσει ακόμα και το ΕΚΑΣ.

Ο καθένας ναυτεργάτης ανεξάρτητα τι ψήφιζε μέχρι τώρα επιβάλλεται να δει την πραγματική εικόνα, να δει ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πρώτη στη διεθνή κατάταξη και οι έλληνες εφοπλιστές σύγχρονοι “κροίσοι”, με τεράστια κέρδη, πλούτοι, περιουσίες, από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, που έκτισαν με τη δουλειά τους τη ναυτιλία.

Συγκλονιστικά στοιχεία! Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2019 οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν 86 πλοία αξίας 1,1 δισ. δολάρια !

Έχουν στα χέρια τους περισσότερα απο 5.000 πλοία, αλλά η ανεργία παραμένει, τα  ναυτεργατικά προβλήματα οξύνονται. Κι αυτό είναι χαρακτη-ριστικό παράδειγμα που αποκαλύπτει πόσο άδικη, ταξική είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” που προβάλλει ο κ. Τσίπρας και η “βιώσιμη ανάπτυξη” του κ. Μητσοτάκη.

Όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, εμπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Το ΚΚΕ συγκρούεται με αυτή την άθλια κατάσταση και υπερασπίζεται αποφασιστικά τους ναυτεργάτες, τους νέους συναδέλφους.

Το ΚΚΕ παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε όλα  όσα χάσαμε, αλλά και  για την ικανοποίηση των αναγκών μας με  σύγχρονα δικαιώματα.

Διεκδικεί την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή και εφαρμογή ικα-νοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, 13 και 14 σύνταξη.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση του     ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολογίας των ναυτεργατών, των λαϊκών οικογενειών. Επιμένει στην αύξηση του αριθμού του πληρώματος σε κάθε πλοίο, για προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες, κατά της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Με συνεχής παρεμβάσεις απαίτησε την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της  ασφάλειας, της υγείας  και της ζωής των ναυτεργατών ενάντια στα εργατικά ατυχήματα. Απαιτεί αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία, συ-γκρούστηκε με τα διαλυτικά σχέδια στον Οίκο Ναύτου.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το στρατιωτικό καθεστώς στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, την χρόνια υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Διεκδικεί εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των σχολών και του ΚΕΣΕΝ,  απαιτώντας την εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, διαβίωσης και στέγασης, προσαρμογή της διδακτέας ύλης στα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συγκρούεται με την ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που πληρώνουν ακριβά οι ναυτεργάτες.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να διδασκόμαστε από τους αγώνες των ναυτεργατών που αναπτύχθηκαν παρά τα εμπόδια που βάζει ο κυβερνη-τικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ.

Όλοι μας πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα από τις απεργοσπαστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, να καταδικάσουμε την καταστολή, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ και κάθε λογής ροπαλοφόρων και να εκτιμήσουμε ότι στο πλευρό των ναυτεργατών ήταν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα αγωνιστικά συνδικάτα, που στήριξαν τους αγώνες και συνέβαλλαν στην ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης.

Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, για την κατάργηση του αντεργατικού  – αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία Ν. 2687/1953, 27/1975 και για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις Βασιλικό Διάταγμα  15/20.5.1920, των Ν. 281/1914, 2151/1920,  Ν.Δ. 4361/1964, 85/1973, 330/75, 5/1975,  4512/2018 κ.ά., που εξακολουθούν να ισχύουν και αξιοποιούνται για τη στήριξη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, του μηχανισμού των εφοπλιστών στη ΠΝΟ, με τους οποίους διαμορφώνονται πλαστοί συσχετισμοί δύναμης και αποστέλλονται νόθοι αντιπρόσωποι στα Συνέδρια της ΠΝΟ και της ΓΣΣΕ, αναπαράγοντας σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν το νομοθετικό πλαίσιο που απάλλαξε τους εφοπλιστές από τη φορολογία, τους έδωσε αμέτρητα προνόμια και καμαρώνουν μαζί τους για την τεράστια κερδοφορία, για τον πλούτο που συγκέντρωσαν.

Με δύο λόγια, η πλούσια πείρα των ναυτεργατών πρέπει και μπορεί να εκφραστεί με ψήφο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στα αντιναυτεργατικά τους σχέδια, με αγωνιστική ψήφο στο ΚΚΕ στις εκλογές στις 7 Ιούλη.

Τα συμφέροντα των ναυτεργατών απαιτούν την ένταση της πάλης για το γκρέμισμα και την απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής” που στήριξε κάθε αντεργατικό μέτρο, είναι το μαντρόσκυλο των εφοπλιστών, του κεφαλαίου. Οι συνάδελφοι με την πείρα τους να μην επιτρέψουν να στεριώ-σουν αντιδραστικά μορφώματα “πλασιέ” μεγάλων συμφερόντων όπως η “Ελληνική Λύση”, του Βελόπουλου.

Να μη διασκορπιστεί η ψήφος σε κόμματα “μιάς χρήσης” που λειτουργούν ως ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια, παίρνουν την ψήφο των εργαζομένων και την πετάνε στον κουβά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να μην τσιμπήσουν στα χαλασμένα δολώματα του Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ 25) που άνοιξε το δρόμο για τα μνημόνια, αποκαλούσε τα μνημονιακά μέτρα ως θετικά και καλλιεργεί το μύθο ότι η ΕΕ και οι τραπε-ζίτες θα σώσουν τους εργαζόμενους.

Όλοι με την ψήφο μας να δώσουμε το αγωνιστικό παρόν για ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές στις 7 Ιούλη.  

Γιατί τη επαύριο των εκλογών όποια κυβέρνηση καθίσει στην καρέκλα θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, θα συνεχίσει να χτυπά τα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Γιατί την επαύριο των εκλογών οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ, πρωταγωνιστή στην πάλη για την παρεμπόδιση αντεργατικών μέτρων, για τη διεκδί-κηση των απωλειών και των κλεμμένων.

Γιατί στις 8 Ιούλη οι ναυτεργάτες οι άνθρωποι της δουλειάς χρειάζονται ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που θα βλέπει μπροστά, θα προετοιμάζει τους εργαζόμενους για την αντεπίθεση και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της ναυτιλίας, με το λαό στην εξουσία, στη διακυβέρνηση του τόπου.

Για ναυτιλία που κουμάντο θα κάνουν οι παραγωγοί του πλούτου και όχι οι εκμεταλλευτές της δουλειάς τους. Ναυτιλία με ασφαλή και σύγχρονα πλοία στην υπηρεσία των εργαζομένων και όχι των εφοπλιστών, ακτοπλοΐα που θα εξασφαλίζει σχεδιασμένα την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, με φτηνό εισιτήριο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Όλα έχουν δοκιμαστεί. Τα “αντιδεξιά” συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη ΝΔ. Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δεξιάς και η συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο, η ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ.

Η τεχνητή δικομματική – διπολική πόλωση, οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Τσίπρα και του  Μητσοτάκη και η παγίδα του “μικρότερου κακού” χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εγκλωβισμού των εργαζομένων και το κακό γίνεται συνεχώς πιο μεγάλο.

Η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ανάστησε, της έδωσε συγχωροχάρτι. Ο φαύλος κύκλος της δικομματικής εναλλαγής φέρνει συνεχώς νέα βάσανα στους ναυτεργάτες και τις οικογένειες τους.

Μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση με νέες δυνάμεις, νέους ψηφοφόρους. Οι ναυτεργάτες που αισθάνονται προοδευτικοί, αριστεροί, οι συνάδελφοι που προβληματίστη-καν αλλά δεν έκαναν το βήμα, να το ξανασκεφτούν αυτοί που ψήφισαν άλλα κόμματα και κατανοούν ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Μαζί στην κάλπη και στην καθημερινή πάλη για να δυναμώσει το ναυτεργατικό κίνημα. Στις εκλογές 7 Ιούλη τίθεται επιτακτικά πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, για να έχει ο λαός, να έχουν οι ναυτεργάτες δυνατό στήριγμα, στη βουλή και στους αγώνες, για να οργανωθεί η αντίσταση, η διεκδίκηση, η αντεπίθεση.

Τώρα όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Μς αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ

ΙΟΥΝΗΣ 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019:
Tο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚKE (ΦΩΤΟ)
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕσε όλη τη χώρα (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Οι ναυτεργάτες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Γιώργος Μαρίνος, Ασυρματιστής, υποψήφιος στο νομό Εύβοιας
Γιάννης Μανουσογιανάκης, Μηχανοδηγός, πρώην πρόεδρος ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ υποψήφιος στην Α’ Πειραιά
Θανάσης Ευαγγελάκης, Α’ Μηχανικός, πρόεδρος ΠΕΜΕΝ, υποψήφιος στη Β’ Πειραιά
ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά
 1. Διγενή Σεμίνα, δημοσιογράφος, συνεργαζόμενη
 2. Καρπής Νίκος, αντιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος
 3. Μανουσογιαννάκης Γιάννης, συνταξιούχος ναυτεργάτης, πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
 4. Μαρούπας Βαγγέλης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της Τ.Ε. Πειραιά
 5. Μόφορης Γρηγόρης, αυτοαπασχολούμενος, μηχανικός αυτοκινήτων
 6. Ξεκαλάκης Δημήτρης, κοινωνιολόγος, μέλος προσωρινής διοίκησης συλλόγου “Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό”
 7. Παντελάκη Ελπίδα, Γενική Γραμματέας ΕΕΔΥΕ
 8. Χατζηδάκη Ευτυχία, απόφοιτος Φιλοσοφικής, μέλος ΚΣ της ΚΝΕ
 Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά
 1. Αγγελινιάδη Σωτηρία, νηπιαγωγός, περιφερειακή σύμβουλος
 2. Αμπατιέλος Νίκος, γραμματέας του ΚΣ της ΚNE
 3. Ευαγγελάκης Θανάσης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ
 4. Μανιάτης Θανάσης, πανεπιστημιακός
 5. Μανωλάκου Διαμάντω, γεωπόνος, βουλευτής
 6. Μαστρολέων Δέσποινα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ
 7. Μπενετάτος Στέλιος, καθηγητής, πρώην δήμαρχος Νίκαιας
 8. Μπουρνάς Δημήτρης, ναυτιλιακός υπάλληλος
 9. Παπαοικονόμου Στέλλα, δικηγόρος
 10. Παπουτσιδάκη Ελευθερία, οδοντίατρος, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Οδοντιάτρων Πειραιά
 11. Πουλικόγιαννης Σωτήρης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΜ