ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ : Σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο των μέτρων προστασίας εργαζομένων και ασθενών

Σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας εργαζομένων και ασθενών σε ιδιωτικές δομές Υγείας της Αττικής προκαλούν τα κρούσματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δύο τέτοιες δομές της Αττικής, με συνέπεια δύο νεκρούς και δεκάδες προσβεβλημένους από τον κορονοϊό.

Αρχικά εντοπίστηκε κρούσμα σε δομή στο Ελληνικό, που κατέληξε σε θάνατο. Όπως προέκυψε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά, στη δομή (Ψυχιατρική Κλινική «Κασταλία») φιλοξενούνται 300 τρόφιμοι και απασχολούνται 170 εργαζόμενοι. Στο χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, για δειγματοληψία σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Τα πρώτα 92 τεστ, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έχουν βγει αρνητικά, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπολοίπων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά νοσοκομειακή κλινική («Ταξιάρχαι») στο Περιστέρι, όπου επίσης καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 28 κρούσματα (13 σε τροφίμους – ασθενείς, 11 σε εργαζόμενους και άλλα 4 στο περιβάλλον των ασθενών). Η δομή έχει τεθεί σε καραντίνα και μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να ληφθούν άλλα 45 δείγματα.

Μιλώντας για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Σ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «απρόσεκτες συμπεριφορές υγειονομικών (…) συμπεριφορές που οδηγούν σε αναζωπυρώσεις», ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε πειθαρχικούς και ποινικούς ελέγχους για την απόδοση ευθυνών στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν τηρήθηκαν, όπως θα έπρεπε, τα μέτρα.

Αργότερα χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι για τα κρούσματα στις δύο ιδιωτικές κλινικές έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ούτε η επίκληση της ευθύνης των υγειονομικών, όμως, ούτε οι εισαγγελικές παρεμβάσεις μπορούν να συγκαλύψουν τον τουλάχιστον ανεπαρκή κρατικό έλεγχο για την εφαρμογή έστω και αυτών των μέτρων που έχουν συσταθεί στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, όπου η εργοδοσία εμφανίζεται να δρα ανεξέλεγκτα, όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε από την πρώτη στιγμή και οι καταγγελίες εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται επίσης ο επείγοντας χαρακτήρας του αιτήματος του ΚΚΕ, όλες οι δομές Υγείας του ιδιωτικού τομέα να επιταχθούν και να τεθούν σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.

Το κλαδικό σωματείο είχε προειδοποιήσει

Με αφορμή τα κρούσματα στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στην Αττική υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει το μεγάλο ζήτημα με τα ελλιπέστατα μέτρα προστασίας στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας. Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες συνολικά της εργοδοσίας.

Οσοι εργαζόμαστε στην ιδιωτική Υγεία γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχει πλήρης και τακτική ενημέρωση, ούτε καν για τον τρόπο χρήσης των μέσων προστασίας. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι τα προμηθεύονται μόνοι τους. Δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια σε γραμματείες που εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Δεν ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ οι εργαζόμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ελέγχονται οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, ή τακτικοί επισκέπτες. Πίσω από την περιγραφή της κατάστασης κρύβονται η συνολική αυθαιρεσία της εργοδοσίας και η τραγική έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας έκανε ήδη παρέμβαση στην κλινική στο Περιστέρι. Καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Σωματείο, για πραγματικά μέτρα προστασίας, για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

  • Από τον Ριζοσπάστη της Παρασκευής 24/4/2020