Η πρόταση του ΚΚΕ απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κρύβουν τις εγκληματικές ευθύνες τους πίσω από μέτρα – κοροϊδία για τους πυρόπληκτους

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα αυθαίρετα, που ψήφισαν κυβέρνηση – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι κοροϊδία για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και προσπάθεια να κρύψουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, αλλά και για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, που στρώνει το έδαφος στην αυθαίρετη δόμηση.

Κάθε άλλο παρά «συμπτωματική» ήταν η υπερψήφιση την Τετάρτη 1/8, στη Βουλή από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ των τροπολογιών για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και τα αυθαίρετα.

Ο συγχρονισμός αυτός των αστικών κομμάτων επιβεβαιώνει ότι οι πυρόπληκτοι, συνολικά ο λαός δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις υποσχέσεις τους για «αντιμετώπιση της κατάστασης» και τα παχιά λόγια ότι «δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

Με μέτρα – κοροϊδία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυρόπληκτων, να διασκεδάσει τη δίκαιη αγανάκτησή τους και ταυτόχρονα να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη φονική καταστροφή.

Το ίδιο επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας μαζί με την κυβέρνηση στη Βουλή τα ψίχουλα για τις αποζημιώσεις και την τροπολογία για τα αυθαίρετα, που αφήνει κυριολεκτικά στο απυρόβλητο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.

Είναι κι αυτό μια απόδειξη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στα μεγάλα και σπουδαία για το κεφάλαιο, ενώ κατά τ’ άλλα «τσακώνονται» για ζητήματα διαχείρισης της πυρκαγιάς και για την «ανικανότητα» των στελεχών της κυβέρνησης.

Η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν πίσω από τη συμφωνία τους σε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο τις συνέπειες και πολύ περισσότερο τις πραγματικές αιτίες της πολύνεκρης καταστροφής.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Οι αποζημιώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες, αλλά πολύ περισσότερο «φωτογραφίζουν» ότι τώρα ξεκινά ένας τεράστιος Γολγοθάς για όσους έμειναν πίσω να βλέπουν τα συντρίμμια που προκάλεσε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς;

 • Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως κονδύλι για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής;
 • Τα 5.000 ευρώ που δίνουν για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο;
 • Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, τους οποίους οδηγούν στην αγκαλιά των τραπεζών;
 • Τα μέτρα που αφορούν σε …προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για καμένα (!) αυτοκίνητα, ή εκείνα που προβλέπουν προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για έναν χρόνο, ενώ μιλάμε για καμένα σπίτια;
Θράσος…

Την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στους πυρόπληκτους της Ελλάδας διαφημίζει με συνεντεύξεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος «ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων», Χρ. Στυλιανίδης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό του συστήματος «RESCUE» (ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας), που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνδρομή με μέσα πυρόσβεσης από κράτη – μέλη της ΕΕ σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών.

Η αντιλαϊκή ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη πάνε να βγάλουν την ουρά τους απέξω για τις τεράστιες ελλείψεις στην πυρόσβεση και τη δασοπροστασία, ενώ ρίχνουν σκόπιμα το βάρος της δήθεν «αλληλεγγύης» στην καταστολή και όχι στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Και μάλιστα μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, όπως στην περίπτωση της Σουηδίας πριν από λίγες μέρες, ή της Ελλάδας την περασμένη βδομάδα.

Ετσι, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «δημοσιονομικής προσαρμογής», στρατηγική της ΕΕ είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, άρα και αυτών που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας. Αυτό όμως σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να εμφανίζονται ως αρωγοί τάχα και συμπαραστάτες του λαού στα δύσκολα!

Τέτοιο είναι το θράσος τους.

…και υποκρισία

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, θυμίζουμε την καταγγελία που έκανε μόλις τον περασμένο Ιούνη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την …ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε η ΕΕ τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, εγκρίνοντας έναν χρόνο μετά το σεισμό μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι τεράστιες καταστροφές στην περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών δεν κρίθηκαν μείζονες, με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών».

Αλλά «ακόμη και αυτά τα ψίχουλα δεν κατευθύνονται στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών του νησιού που έχασαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, αφού όπως επανειλημμένα έχει απαντήσει η Επιτροπή σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, “το Ταμείο δεν αποζημιώνει ζημιές ιδιωτών”.

Οι αποζημιώσεις, με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστες στην επιδιόρθωση κατοικιών».

Μιλάμε δηλαδή για το …απαύγασμα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στο ρημαγμένο λαό.

Μπουλντόζες

Εικόνες γνώριμες από παλιά επέστρεψαν την Πέμπτη 2/8, στις οθόνες της τηλεόρασης, με τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν έναν αυθαίρετο μαντρότοιχο στη Χαλκιδική, που εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα, ως δείγμα της «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης «να κάνει όσα δεν έκαναν οι άλλοι επί 40 χρόνια», όπως έλεγε τις προάλλες στη Βουλή ο Π. Σκουρλέτης.

Για την ιστορία, πάντως, να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης που να μην έχει στη συλλογή του μια φωτογραφία με τον ίδιο να ποζάρει δίπλα σε κάποια μπουλντόζα που γκρεμίζει αυθαίρετα, έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή, ή επειδή δημιουργήθηκε κάποιος ντόρος γύρω από την αυθαίρετη δόμηση.

Το ίδιο σόου επαναλαμβάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μιας και η τροπολογία που ψήφισε στις 1/8, ενσωματώνει προηγούμενες ρυθμίσεις και σε καμιά περίπτωση δεν χτυπάει στην καρδιά του το πρόβλημα, που κατά βάση εδράζεται στην εμπορευματοποίηση της γης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται στη διακυβέρνηση 3,5 χρόνια και όλο αυτό το χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν έκανε κάτι στην αντίθετη κατεύθυνση αλλά προχώρησε το 2017 και σε μαζική νομιμοποίηση. Συνεχίζοντας δηλαδή την πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ευνόησαν την αυθαίρετη δόμηση αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός για την εργατική κατοικία και αναψυχή, με αποτέλεσμα αυτά να λύνονται με βάση την κερδοσκοπία στη γη με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων είναι ο ορισμός των θράσους και της υποκρισίας από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που τις ψήφισαν.

Όχι επειδή δεν υπάρχουν κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει πρωτόκολλα κατεδάφισης για βίλες στις περιοχές που κάηκαν εδώ και τρία χρόνια. Και όχι μόνο δεν έχει πειράξει ούτε τούβλο απ’ αυτές, αλλά με την τροπολογία της τσουβαλιάζει το αυθαίρετο του μεροκαματιάρη, για το οποίο εισπράττει ΕΝΦΙΑ, με τις βίλες ή τα κτίρια μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τον αιγιαλό ή τον έχουν καταργήσει.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών” Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Να θυμίσουμε επίσης ότι κυβέρνηση και ΝΔ έχουν ψηφίσει μαζί το νόμο του 2017, έναν από τους πολλούς που νομιμοποιούν την αυθαίρετη δόμηση, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν παλιότερες δηλώσεις του νυν υπουργού Χρ. Σπίρτζη, που ως τότε πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, και μάλιστα στο Μάτι!

Καταλαβαίνει κανείς, επομένως, ότι εκτός από τις μπουλντόζες, πήραν μπροστά και οι μηχανές της εξαπάτησης από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα αυθαίρετα.

Η ευθύνη για την αυθαίρετη δόμηση, και τους αυθαίρετους οικισμούς βρίσκεται λοιπόν πρώτα απ’ όλα στο αστικό κράτος, στις κυβερνήσεις και τη σημερινή κυβέρνηση, που διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της γης, αλλαγής χρήσης της κ.λπ.

Άλλωστε, το κράτος έχει φροντίσει να τακτοποιεί τα αυθαίρετα πάντα με το αζημίωτο. Δηλαδή, όταν το κράτος είναι να εισπράξει, τότε τα αυθαίρετα είναι καλά. Αλλά όταν είναι να προστατευθεί αυτός ο κόσμος, τότε είναι ατομική υπόθεση και η ευθύνη δική τους…

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αποκτούν ξεχωριστή σημασία για τους πυρόπληκτους και το λαό τα μέτρα που διεκδικεί το ΚΚΕ για την ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων, συνολικά για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, υιοθετώντας και τα αιτήματα των συνδικάτων και των φορέων της περιοχής που κάηκε. Τα αιτήματα αυτά και τις διεκδικήσεις κατέθεσε το ΚΚΕ και με τη μορφή Ερώτησης προς την κυβέρνηση, δίνοντας ένα ακόμα όπλο στους πυρόπληκτους και το λαό της περιοχής να διεκδικήσουν προστασία και αποκατάσταση με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

ΚΚΕ: Απαιτεί άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού

«Όπλο» στα χέρια των πυρόπληκτων, των λαϊκών στρωμάτων της Ανατολικής Αττικής, συνολικά του λαού, για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης, αποκατάστασης και προστασίας, μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και συμβολή στην πάλη που διεξάγουν προς αυτήν την κατεύθυνση συνδικάτα και φορείς της περιοχής, με κέντρο οργάνωσης και συντονισμού το Στέκι Αλληλεγγύης, αποτελούν οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΚΚΕ για τους πληγέντες, όπως καταγράφονται και στην Ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη 31 Ιούλη το Κόμμα στη Βουλή.

Το ΚΚΕ σημειώνει στην Ερώτηση ότι το έγκλημα «έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό».

Προσθέτει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην αρχή ότι “τα έκανε όλα καλά” και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους που “αυθαιρέτησαν”, έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση αυτής της εμπρηστικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα – αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή – έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων για τη λαϊκή στέγη και την αναψυχή, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι «ήταν συνεχείς οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη, για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθησύχαζε με διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα», ενώ αποδείχτηκε το τελείως αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους πληγέντες, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι αυτά «δεν επαρκούν στο ελάχιστο προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές, π.χ. Μάνδρα, που ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα».

Τέλος, σημειώνεται με έμφαση ότι «πρέπει άμεσα να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιο μακρόχρονες επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, συνολικά στην υγεία και την προστασία της ζωής των κατοίκων».

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τα αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για:

 1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
 4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
 5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
 6. Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

 • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την κύρια και για την εξοχική κατοικία.
 • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

— Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

— Άμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων

Επί 12 ολόκληρες μέρες, πολλές από αυτές σε 24ωρη βάση, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, να δώσουν όποια βοήθεια μπορούσαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Τα συνεργεία που συγκρότησαν οι Κομματικές Οργανώσεις, έμειναν στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά, στην Κινέτα όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ όλες αυτές τις μέρες, αρκετά από τα μέλη του Κόμματος δεν έχουν δει ακόμα τα σπίτια τους και βρίσκονται πλάι στο λαό που παλεύει να σταθεί στα πόδια του, τώρα που τα μέτρα αποκατάστασης της κυβέρνησης φανερώνουν ότι ακολουθούν πολύ δύσκολες μέρες.

Το ΚΚΕ, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μία μέρα μετά, το Κόμμα με νέα ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Τη βδομάδα που πέρασε, με Ερώτηση στη Βουλή ζήτησε να παρθούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, για να μπορέσουν οι πληγέντες και οι οικογένειές τους να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από το «πεντοχίλιαρο» της κυβέρνησης.

Εκτός από τις περιοδείες που έγιναν τις πρώτες μέρες μετά τη φωτιά με κλιμάκια που επισκέφτηκαν επί ώρες τον τόπο της καταστροφής και την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Ραφήνα, περιοδείες γίνονται όλες αυτές τις μέρες σε Πυροσβεστικά Κλιμάκια και περιοχές όλης της χώρας. Σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Χαλκιδική, Θεσσαλία, Αχαΐα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ βρίσκονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και σημεία που ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος. Επισημαίνουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και των πλημμυρών.

Είναι ώρα ο λαός να εντείνει την καθημερινή του πάλη, αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, τη Μάνδρα, το Σαρωνικό και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για να υπάρξει υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές.

Ειδική έκδοση του ΚΚΕ, με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία»

Κυκλοφόρησε, την Παρασκευή 27 Ιούλη, από τη «Σύγχρονη Εποχή», η ειδική έκδοση του ΚΚΕ με τα υλικά της εκδήλωσης της Κεντρικής του Επιτροπής για την «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία».

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη ημερίδα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, στις 10 Μάη του 2018, που σημαδεύτηκε φέτος με τον πλέον τραγικό τρόπο από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται η εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και οι ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών.