Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ : Στη Βουλή το κατάπτυστο κείμενο που καθιστά τη χώρα «μαγνήτη» κινδύνων

Σαν τον «κλέφτη» η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει παραμονές Χριστουγέννων στη Βουλή (αρχικά στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων) προς κύρωση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Βασικά, τη νέα διμερή στρατιωτική συμφωνία που ενισχύει το «αποτύπωμα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα», όπως αρέσκονται να λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, που καθιστά τη χώρα ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων και το λαό «στόχο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Πρωτόκολλο επικυρώνει τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/19 από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών και προσαρμόζει την προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία, του 1990, και συνεπακόλουθα την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους, στα σύγχρονα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Τι προβλέπει το κατάπτυστο κείμενο

Το κείμενο προβλέπει καταρχήν επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου», όπου Ναυτική Βάση Σούδας είναι, όπως διευκρινίζεται στην Αιτιολογική Εκθεση που συνοδεύει το Πρωτόκολλο, ο Ναύσταθμος Κρήτης.

Παραπέρα, επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

(iii) Άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Ως γνωστόν, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και στο Στεφανοβίκειο επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των Αμερικανών. Το τρίτο σημείο δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να φτάσουν την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αφού ανοίγει δρόμο στους κυβερνώντες, τωρινούς ή επόμενους, να παραχωρήσουν στους Αμερικανούς και όποια άλλη εγκατάσταση και υποδομή ζητήσουν.

Επιτρέπονται τα πάντα

Άλλωστε και στις υφιστάμενες προς το παρόν «διευκολύνσεις» οι Αμερικανοί έχουν λυμένα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν, να διακινήσουν ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει, ακόμα και πυρηνικά, να εμπλακούν σε ζητήματα που άπτονται ακόμα και της λεγόμενης Πολιτικής Προστασίας. Π.χ. για τη Σούδα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπεται να διεξάγει (…)

— Επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμό αεροσκαφών, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων.

— Άλλες αποστολές και δραστηριότητες που τα Μέρη ή οι ορισμένοι εκπρόσωποί της μπορούν αμοιβαία να καθορίσουν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Τα ίδια προβλέπονται για Λάρισα και Στεφανοβίκειο, όπως και για κάθε άλλη βάση που θα τους παραχωρηθεί στο μέλλον. Άλλωστε, διόλου τυχαία, ενώ αναφέρουν ονομαστικά δύο βάσεις στην ξηρά, περιτριγυρισμένες από τον θεσσαλικό κάμπο, ανάμεσα στα άλλα, επιτρέπουν εκεί και τον «ανεφοδιασμό πλοίων» όπως και την «προσωρινή συντήρηση οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών», προδιαγράφοντας τη μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

«Ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση» σε Αλεξανδρούπολη και «άλλες τοποθεσίες»

Εξάλλου, δίνουν οι ίδιοι έναν μπούσουλα του πώς θα μεθοδεύονται τα παραπάνω, με πρότυπο το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που οι Αμερικανοί, μαζί με αυτόν της Θεσσαλονίκης αλλά και του Βόλου, έχουν αξιοποιήσει για διεκπεραίωση μάχιμων τμημάτων τους, ελικοπτέρων και τροχοφόρων, προς και από ό,τι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

«(α) Σε συνέπεια προς τους σκοπούς της Συμφωνίας αυτής και κατανοώντας ότι η χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνεχής, ή αποκλειστική, χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) σε περιοχές εντός των τοποθετήσεων που καθορίζονται κατωτέρω, και όπως περαιτέρω προσδιορίζονται σε εκτελεστικές συμφωνίες ή διευθετήσεις.

(i) Λιμένας Αλεξανδρούπολης.

(ii) Άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες.

(β) Το καθεστώς αυτό αφορά σε προγραμματισμένες και έκτακτες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης όπως αμοιβαία θα καθορισθεί. Η προγραμματισμένη πρόσβαση θα πραγματοποιείται σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές των Μερών. Η έκτακτη πρόσβαση θα παρέχεται κατόπιν ειδοποίησης 48 ωρών». Στην τσίτα, δηλαδή, και χωρίς πολλά λόγια, όποτε απαιτηθεί κάτι από τους Αμερικανούς.

Για τα παραπάνω, εκπρόσωποι των «Μερών» ορίζονται για την Ελλάδα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και για τις ΗΠΑ το υπουργείο Άμυνας.

Θα τους πληρώσουμε κι από πάνω

Αξίζει ίσως να καταγραφεί και η οικονομική πτυχή της υπόθεσης, καθώς την ίδια ώρα που για το λαό οι περικοπές είναι μόνιμες και ταυτόχρονα προτάσεις νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ απορρίπτονται αβλεπί με τη δικαιολογία ότι προκαλούν «ζημία» στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποδέχεται κάθε είδους χασούρα που θα προκύψει για το δημόσιο κορβανά από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, προς χάρη της …αγαστής συνεργασίας των δύο μερών.

Γράφει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο:

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του κυρούμενου Πρωτοκόλλου, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια δημοσίων εσόδων από τη (…) απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων, κατ’ εφαρμογή της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ των Μερών (άρθρα 11-15 του ν.3108/2003)».

Το επιβεβαιώνει και Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, φέρουσα τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών, Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Δένδια, αντίστοιχα.

Οι κυβερνητικοί παραπέμπουν στην αρχική Συμφωνία («Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ»), του 1990, θυμίζοντας ότι «προβλέπει απαλλαγές σχετικά με φόρους, δασμούς και τέλη προμηθειών, εξοπλισμού και εφοδίων των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελληνική Επικράτεια, απαλλαγή από ΦΠΑ από την παροχή υπηρεσιών στις δυνάμεις και στο προσωπικό των δυνάμεων των ΗΠΑ».

«Ομοίως προβλέπεται η απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγειώσεως, λιμενικών τελών, τελών ναυσιπλοΐας, πλην των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αγαθά και υπηρεσίες οι οποίες εζητήθησαν και ελήφθησαν». Ακόμα, ότι «προβλέπονται απαλλαγές εργολάβων και υπεργολάβων, που φέρουν την ιθαγένεια των ΗΠΑ από φόρο εισοδήματος σε σχέση με κέρδη από έργα και εργασίες με την παραπάνω ιδιότητα, όπως και η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος επί μισθών και αμοιβών των προσώπων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και προσλαμβάνονται από τους ως άνω εργολάβους και υπεργολάβους οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα (…) Επίσης, απαλλάσσονται, με την ίδια διάταξη (άρθρο 13 παρ. 3) από δασμούς ο εξοπλισμός, εφόδια και άλλα εισαγόμενα αγαθά για την κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση και λειτουργία των Ευκολιών».

Οτι εισάγονται και διατηρούνται στην Ελλάδα απαλλαγμένα από φόρους, δασμούς, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις ακόμα και τα προσωπικά είδη και τα είδη οικοσκευής τους, ενώ ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές εκδίδουν χωρίς επιβάρυνση ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα και ρυμουλκούμενα, της δύναμης, των μελών της δύναμης, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων…

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Ο λαός να καταδικάσει μαζικά την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις:

«Ο λαός να καταδικάσει μαζικά την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που, παραμονές Χριστουγέννων, κατέθεσε στη Βουλή τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβρη με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, στα πλαίσια του “Στρατηγικού Διαλόγου” που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με την εγκληματική αυτή Συμφωνία:

  • Επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Ενισχύονται οι πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ευρύτερη περιοχή.
  • Εντάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οι βάσεις, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πρέπει να πέσουν στο κενό οι ψευτο-ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, για να δικαιολογηθεί αυτή η επικίνδυνη πολιτική. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία και την ασφάλεια της χώρας. Αντίθετα, την μετατρέπουν σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η Ελλάδα γίνεται “μαγνήτης” πιθανών επιθέσεων, όπως προειδοποιούν οι δηλώσεις των ρωσικών και ιρανικών επιτελείων που έχουν τονίσει πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Η επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα περιπλέκει παραπέρα την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και είναι προκλητικά τα κυβερνητικά κόλπα πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα προστατεύσουν τη χώρα από την τουρκική επιθετικότητα.

Η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη και με αυτήν την ιδιότητα κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ “γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια” τα ελληνικά σύνορα, θεωρούν το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και προετοιμάζουν μαζί με την ΕΕ σχέδια διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης ελληνικών θαλάσσιων περιοχών καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό – λαϊκό κίνημα σε άμεση κινητοποίηση:

  • Για να καταδικαστεί μαζικά, να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλοι στον αγώνα! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 28-29/12/2019