Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ : Ανάπτυξη της πόλης είναι οι άνθρωποί της και η ικανοποίηση των αναγκών τους

Σε debate του «portnet.gr» συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δημότη και αποτέλεσμα δεν θα έχει. Επικαλέστηκε την εμπειρία που υπάρχει από την ιδιωτικοποίηση στην ηλεκτροφώτιση, με αποτέλεσμα να είναι ακριβά τα τέλη και κακές οι υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης στις άθλιες σχέσεις των εργαζομένων, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, όπου οι μεγαλοαστοί έχουν όλα τα μέσα και προνόμια, ενώ για συνταξιούχους, μισθωτούς, νεολαία, ανέργους είναι πολυτέλεια να έχουν βασικά πράγματα, όπως είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι μνημονιακοί νόμοι της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την αβεβαιότητα στο μεροκάματο και αυτά εφαρμόζει και η δημοτική αρχή με μισθούς 470 ευρώ.

Ερωτηθείσα για το λιμάνι του Πειραιά, επισήμανε ότι αποτελεί πηγή πλούτου, αλλά σήμερα το εκμεταλλεύονται το κινεζικό μονοπώλιο και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Υπενθύμισε ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το 2005 και αναφέρθηκε στη στάση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αλλά και στις αντιδράσεις των λιμενεργατών από πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 2016 με την ψήφιση της συμφωνίας από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Σε αυτό το πλαίσιο επικρατεί υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, γίνονται προσλήψεις μόνο εργολαβικών, δηλαδή εργαζομένων με τσακισμένα δικαιώματα και εξευτελιστικούς μισθούς. Όλοι αυτοί, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, έχουν κάθε συμφέρον να αγωνιστούν για να περάσει το λιμάνι στην υπηρεσία του λαού, που πρακτικά αυτό σημαίνει πλήρη και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, συγκοινωνίες για όλα τα νησιά, με φθηνό εισιτήριο και με ασφάλεια και μεταφορά εμπορευμάτων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι επίκειται νέα καταστροφή της περιοχής με το μάστερ πλαν της «COSCO», που περιλαμβάνει και την Πειραϊκή και την επέκταση της κρουαζιέρας, γεγονός που έχουν αποδεχθεί όλες οι παρατάξεις, ενώ ο κόσμος διαμαρτύρεται δίκαια και το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι ανάπτυξη της πόλης είναι οι άνθρωποί της, αυτοί δίνουν ζωή στην πόλη, γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο, αλλά δεν τον απολαμβάνουν γιατί πάει στις τσέπες των λίγων. Για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των ομίλων και για αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι έτοιμη να συγκρουστεί.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για καθημερινές λαϊκές ανάγκες, για σχολικές υποδομές, για την αντιμετώπιση της ανεργίας με προσλήψεις σε δήμο, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων, επέκταση του μετρό, συγκοινωνίες φθηνές για σύνδεση όλων των γειτονιών.

Επισήμανε ότι η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημαίνει καταδίκη του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που μόνο βάσανα και καταστροφές φέρνει στο λαό και ταυτόχρονα ενισχύει τη δύναμη που βοηθά στην οργάνωση του λαού και της νεολαίας για σύγχρονες διεκδικήσεις, κόντρα στο δικομματισμό, για μέτρα ανακούφισης, αλλά και την επιβολή ριζικών αλλαγών.

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στον Ολυμπιακό,  επισημαίνοντας πως «για μας παράδειγμα είναι ο Νίκος Γόδας, ταλέντο και πατριώτης, που συνέδεσε το όνομά του με το ποδόσφαιρο και τους κοινωνικούς αγώνες, ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη και παρέμεινε για χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας. Παρότι του ζήτησαν δήλωση μετανοίας, δεν την υπέγραψε ποτέ. Οι τότε ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού μπορούσαν να τον σώσουν, αλλά δεν έγινε. Τελικά, το αστικό κράτος τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα το Νοέμβρη του 1948 στο Λαζαρέτο και η τελευταία του επιθυμία ήταν να πεθάνει φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν αγωνιστική μαχητική στάση ζωής και η ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση” μπορεί να είναι και αγωνιστική, αλλά θα είναι και η μόνη γνήσια ενάντια στη φασιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή η δίκη της οποίας για τη δολοφονία του Φύσσα και τις επιθέσεις σε άλλους αγωνιστές δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη των κυβερνώντων».

Για να δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου σε βίντεο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.