Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ σφίγγει τη θηλιά για τα λαϊκά νοικοκυριά

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στα λαϊκά νοικοκυριά που είναι χρεωμένα σε δάνεια, είτε αποπληρώνουν κανονικά είτε είναι υπερχρεωμένα, η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Η αύξηση που αθροιστικά, μαζί με την προαναγγελλόμενη του επόμενου μήνα, θα φθάσει το 1%, οδηγεί σε αυξήσεις στους τόκους των δανείων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι έως και 33%. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχεται ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της προηγούμενης περιόδου, στα παλιά μηδενικά επιτόκια για τη διασφάλιση «φθηνού χρήματος» για το δανεισμό μεγάλων ομίλων, που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό. ΕΕ – κυβερνήσεις – ΕΚΤ μιλάνε για ανησυχητική «άνοδο» των μισθών, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους που δεν βγάζουν τον μήνα.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτές τις επιλογές καθώς στην έκθεση για την ΕΚΤ, που εγκρίθηκε τον Φλεβάρη του 2022 (έκθεση Παπαδημούλη), σημειώνεται ότι το «Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική …την ανησυχία του για τον δυνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον αριθμό των μη βιώσιμων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα» και καλεί την ΕΚΤ να αναλάβει δράση για τη σταθερότητα των τιμών.

Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους είναι καταστροφικά. Οι δόσεις των τοκοχρεολυσίων αυξάνονται ραγδαία και καλούνται να πληρώσουν έως και 3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο, ζουν με τον καθημερινό φόβο της αρπαγής των σπιτιών τους από τράπεζες και επενδυτικά funds. «Κόκκινα δάνεια» που είχαν «ρυθμιστεί»  από το 2021 με τους επαίσχυντους νόμους των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ «κοκκινίζουν» εκ νέου.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς, με την εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις, σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και επιλέγουν να κοροϊδεύουν με τα διάφορα «pass» και να επιδοτούν από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αναδεικνύονται οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το αναπόφευκτο των καπιταλιστικών κρίσεων για τις οποίες δεν υπάρχει φάρμακο, το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι στο χέρι του λαού να δυναμώσει τον αγώνα του, για να μην πληρώσει ξανά τα κέρδη του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο ότι η πολιτική της ΕΕ, της Τράπεζας και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε μεγάλο αδιέξοδο τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που εκτός από την ακρίβεια σε Ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκτίναξη των δόσεων δανείων τους προς χάριν της κερδοφορίας των τραπεζών;

– Στο αίτημα για:

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, διαγραφή πανωτοκίων και οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καμία μετακύλιση του κόστους δανείων των ιδιοκτητών στα ενοίκια;
  • Διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων από τις οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν γεννηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως επίσης για τη διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων, όσον αφορά οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί;».