ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Δήλωση για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την “ευκαιρία” της πανδημίας συνεχίζει να περνάει με διαδικασίες fast track ό,τι αντιλαϊκό – αντεργατικό μέτρο είχε απομείνει εκτός μνημονιακών νόμων. Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο-τερατούργημα για το περιβάλλον, το οποίο με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ παραδίδει βουνά, λίμνες, περιοχές Natura μοναδικού φυσικού κάλλους βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.

Τα υπόλοιπα κόμματα εστίασαν τις διαφωνίες τους στα “σημεία” και στο διαχειριστικό μείγμα. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο χωρίς να διαφωνούν στην ουσία του, που αφορά την “προσέλκυση επενδύσεων”, την παραπέρα “απελευθέρωση” της Ενέργειας και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και την “πράσινη” οικονομία, που ήδη έχουν προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στους εργαζόμενους στον κλάδο και στα λαϊκά νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά, όταν το πράγμα έφτασε στο “διά ταύτα”, δηλαδή στην ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησε, προφανώς για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει άρθρα για τα οποία έχει ήδη “λερωμένη τη φωλιά” του, π.χ. την αδειοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης οικοπέδων για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura, τα σχετικά με την “απελευθέρωση” της Ενέργειας κ.ο.κ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανέδειξε το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που επιβεβαιώνει πως ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα. Έχουμε μακρά πείρα από την προώθηση μεγάλων συμφερόντων, τους σχεδιασμούς με κριτήριο το κέρδος και την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Η Νότια Εύβοια είναι ήδη μακράν η περιοχή με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικών στη χώρα. Σήμερα, νέα αιολικά πάρκα στην Οκτωνιά, στα Κόσκινα, στους Στουππαίους εγκαθίστανται, ενώ νέες άδειες εγκατάστασης δίνονται, όπως στα Κοτύλαια όρη και στο Νημποριό.

Και γνωρίζουμε ότι δεν σταματάει εκεί μιας και ήδη έχουν γίνει γνωστά σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Παρά τα “δολώματα” για τα εκατομμύρια ευρώ στις “τοπικές κοινωνίες” από τις εταιρείες εγκατάστασης, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Οι λαϊκές οικογένειες των Δήμων Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου ζουν τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τις διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες, την καταστροφή οικοσυστημάτων, με “αντάλλαγμα” μερικές θέσεις εργασίας για το διάστημα των έργων εγκατάστασης και μάλιστα με πολύ επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Γι αυτό πρέπει ΤΩΡΑ:

Να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στο νόμο-έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει! Να μπει τέλος στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να διατίθεται φθηνό ρεύμα για το λαό χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος».