Για τις διαρροές απόρρητων εγγράφων…

Πηγή: Associated Press


Δύο πακέτα απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα στο διαδίκτυο, με θέμα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών στην Ουκρανία.

Το «παράξενο» είναι ότι στους στόχους των αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, τα ΗΑΕ και η Νότια Κορέα. Βασικό στοιχείο της παρακολούθησης είναι η διαθεσιμότητά τους να παρέχουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ΗΠΑ αξιολογούν τις πολιτικές των συμμάχων τους και πώς μπορούν να ασκήσουν επιρροή για να τις αλλάξουν.

Θυμίζουμε ότι τον Μάη του 2021 αποκαλύφθηκε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας από το 2012 έως το 2014, σε μια περίοδο δηλαδή που μαινόταν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι σχέσεις κυρίως Γερμανίας – ΗΠΑ ήταν πολύ τεταμένες.

Ο νέος γύρος παρακολουθήσεων που αποκαλύπτεται είναι κι αυτός δηλωτικός των ανταγωνισμών που οξύνονται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά και με τους συμμάχους των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση πολλών απ’ αυτών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να φυλάξουν …τα νώτα τους από οποιεσδήποτε εξελίξεις γεννά ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις κινήσεις των αντίπαλων κέντρων, αλλά και τη στάση των συμμάχων τους.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)