ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ : Στρίβειν διά του …πορίσματος από Τσίπρα και Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει θέμα λέει η Γερμανία

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψαν τις γερμανικές αποζημιώσεις τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που «κρύφτηκαν» πίσω από το πόρισμα της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών», που είναι έτοιμο από το 2016 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε προεκλογικά στη Βουλή με προφανή τη σκοπιμότητα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πόρισμα μιλάει γενικά και αόριστα για την εκπόνηση και «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» και για «εθνικό διάλογο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες», αν και στην πραγματικότητα αυτό κάνουν, υποστηρίζοντας ότι «στη βάση του πορίσματος» η κυβέρνηση «σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της» και υποστήριξε ότι «ενδεχομένως και να είναι μια μακρά διαδικασία διεκδίκησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα υπερψηφίσουμε το κείμενο ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης», ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση «χειρίστηκε με ρεαλισμό» το όλο θέμα και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα πως ενώπιον της Άγκελα Μερκελ εμφάνισε το θέμα ως ηθικό και όχι με την οικονομική διάστασή του.

Δεν υπάρχει θέμα λέει η γερμανική κυβέρνηση

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί, δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση.

Ανέφερε επίσης ότι «τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών».

ΚΚΕ: Τώρα χωρίς περιστροφές η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση Βούτση, ενώ κόντρα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σήμερα στην Ολομέλεια θα καταθέσει δικό του σχέδιο απόφασης, με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές να θέσει στο γερμανικό κράτος και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς τη διεκδίκηση για το σύνολο των αποζημιώσεων.

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«74 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.

74 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

— Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.

— Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946).

— Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

— Την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέλιξη αυτή, είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις.

Με πρόσχημα ότι “δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα”, αφήνονταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να “έρθει η κατάλληλη στιγμή”. Ολες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές των εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Αλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως, χωρίς περιστροφές, προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση – απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να δυναμώσουμε και τη λαϊκή διεκδικητική πάλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις (VIDEO)