ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το ΚΚΕ σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα με τάση αναπλήρωσης των δυνάμεών του

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της 26ης Μάη για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ανέφερε:

«Πρώτα απ΄ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. Όλους και όλες που μας τίμησαν συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν ως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.

Κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και εκείνη των τοπικών εκλογών εκ των πραγμάτων πήραν χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη.

Όπως ξέρετε, το ΚΚΕ -από την πρώτη στιγμή- αντιμετώπισε με ενιαίο πολιτικό κριτήριο όλες τις εκλογικές μάχες και όλες τις κάλπες. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις υλοποιούν, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές τις εξειδικεύουν, μέσα από ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει περίπου 6% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” περνάνε στο β’ γύρο και στους 5 δήμους που είμαστε πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία. Αλλά και σε άλλους δήμους, που δεν περάσαμε στο β’ γύρο, τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία σε όλους τους δήμους που κυμαίνεται από παρουσία με εκατοντάδες νέους δημοτικούς συμβούλους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Είναι θετικό ότι το ΚΚΕ παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τάση αναπλήρωσης των δυνάμεών του.

Φυσικά, δεν υποτιμάμε καθόλου το γεγονός ότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος.

Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος κόσμος σήμερα, πολύ πιο θετικά στέκεται απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθεί τις θέσεις του, προβληματίζεται, έστω κι αν ακόμη δεν έχει πειστεί να κάνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογές λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνησή του η οποία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μάλιστα με παροχές “ψίχουλα”, πράγμα που και η ΝΔ με τον δικό της τρόπο εξάγγειλε.

Δεν είναι ωστόσο θετικό το γεγονός ότι ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες και αποτυχημένες επιλογές, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή σε άλλες δυνάμεις που στηρίζονται και προετοιμάζονται για να παίξουν το ρόλο είτε του αναχώματος είτε του συμπληρώματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική του επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το προηγούμενό τους αντιλαϊκό έργο. Στην ουσία τους έδωσε συγχωροχάρτι.

Είναι θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού, αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού.

Το αποτέλεσμα του ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε Κομμουνιστικά Κόμματα και αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, για να χαραχθεί μια ριζοσπαστική γραμμή ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, μακριά από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με τη σοσιαλδημοκρατία, την ωραιοποίηση της ΕΕ ή την αυταπάτη για διόρθωσή της προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος και την πολιτική ενσωμάτωσης και συμμετοχής στην αστική αντιλαϊκή διαχείριση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με ανθρώπους που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, με ανθρώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ορισμένοι εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές.

Αυτή η τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ εκφράζει θετικές διεργασίες που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές – λαϊκές γειτονιές, στις αγροτικές περιοχές, μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες και περισσότερες θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης. Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από αύριο το πρωί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας, για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές Τοπικές Διοικήσεις στους δήμους και Περιφέρειες. Να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να υπάρξει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων.

Μπροστά μας τώρα έχουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών τέλη Ιουνίου. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία, κόντρα σε διλήμματα, που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα. Ιδιαίτερα καλούμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς, τους ριζοσπάστες να μην ενδώσουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα ενταθούν αυτό το μήνα.

Παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο το σύνθημά μας:

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά, για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, πραγματικό αποκούμπι, στήριγμα του λαού απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, για να μπει πραγματικό τείχος στην ακροδεξιά και το φασισμό, τη συντήρηση, για να ανοίξουμε το δρόμο, με το λαό πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Συνδεθείτε με το portal 902.gr για να δείτε την συνεχή ροή των αποτελεσμάτων

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΧΑΪΔΑΡΙ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ

Μάχη για την επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο τιμόνι των δήμων Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Ικαρίας θα δώσουν τις επόμενες μέρες και μέχρι την Κυριακή 2 Ιούνη οι δυνάμεις του ΚΚΕ, καθώς στους πέντε αυτούς δήμους, οι υποψήφιοί του πέρασαν στον β’ γύρο. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες μάχης. Για να συνεχίσουν αυτοί οι δήμοι να έχουν δήμαρχο αγωνιστή, να μπορεί ο λαός να έχει αποκούμπι στους αγώνες του!

Στο δεύτερο γύρο περνάνε και τα πέντε ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ήταν πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία

Συγκεκριμένα, σε Πάτρα (Δείτε δήλωση εδώ)Καισαριανή (Δείτε δήλωση εδώ)Χαϊδάρι (Δείτε δήλωση εδώ)Πετρούπολη (Δείτε δήλωση εδώ) και Ικαρία (Δείτε δήλωση εδώ) με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα θα δοθεί η μάχη και την επόμενη βδομάδα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αγωνιστική δημοτική αρχή που θα μάχεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στην Πάτρα με την ενσωμάτωση στο 28,31% η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Κώστα Πελετίδη λαμβάνει 39,84%και η «Πρωτεύουσα Ξανά» με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο λαμβάνει 16,45%.

Στην Καισαριανή με την ενσωμάτωση στο 66,67% η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Ηλία Σταμέλο λαμβάνει 30,27% και η «Καισαριανή τώρα – Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη» με τον Χρήστο Βοσκόπουλο λαμβάνει 28,09%.

Στην Πετρούπολη με την ενσωμάτωση στο 61,11% η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Βαγγέλη Σίμο λαμβάνει 23,84% και η «Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πετρούπολης» με τον Στέφανο Βλάχο λαμβάνει 17%.

Στο Χαϊδάρι με την ενσωμάτωση στο 56,76 % η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Μιχάλη Σελέκο λαμβάνει 25,62%και το «Χαϊδάρι Ξανά» με τον Βαγγέλη Ντηνιακό λαμβάνει 42,21%.

Στην Ικαρία με την ενσωμάτωση στο 25,93% η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Νίκο Λαρδά λαμβάνει 33,66% και η «Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής» με τον Νίκο Καλαμπόγια λαμβάνει 37,38%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανακοίνωσε εθνικές εκλογές με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα στο λαό

Την προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χτες βράδυ. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, μετά τον β’ γύρο των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Κι αυτό καθώς «το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μου», όπως είπε.

Εθεσε μάλιστα ήδη από χτες βράδυ τα κάλπικα διλήμματα με τα οποία θα επιχειρηθεί να εκβιαστεί η λαϊκή ψήφος, υποστηρίζοντας ότι θα ζητήσει απ’ το λαό να επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πολλών ή την επιστροφή στα σκοτάδια του χτες, της λιτότητας, του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξωράισε τη θητεία της κυβέρνησής του μιλώντας για πρωτοφανείς δυσκολίες, για πορεία κόντρα στο ρεύμα και πως παρ’ όλα αυτά «βγάλαμε τη χώρα από τη μέγκενη των μνημονίων, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε θέσαμε στην κρίση του λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, ελάφρυνσης για τους πολλούς, ανάκαμψης της οικονομίας».

Και πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τα κάλπικα διλήμματα πως «δύο δρόμοι υπάρχουν, της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια με τους πολλούς στο προσκήνιο και, απ’ την άλλη, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ».

Παραπέρα, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την πορεία εξόδου απ’ την κρίση και το σχέδιο για τη στήριξη των πολλών, ήδη το κάνει όπως είπε, ενώ υποστήριξε ακόμα ότι πολλοί εντός και εκτός της χώρας καιροφυλακτούν για να αμφισβητήσουν τη θετική πορεία «ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει νωπή εντολή για τη σταθερότητα του κεφαλαίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χτες βράδυ, δήλωσε: «Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα ξαναπήγε στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Η ΝΔ αποτελεί, πλέον, την πρώτη και πολύ ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας (…) Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις Περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο χρόνος μέχρι την τυπική λήξη της θητείας της κυβέρνησης φαίνεται μικρός, αλλά είναι αρκετός για να γίνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα. Ιδίως όταν διαγράφονται εθνικοί κίνδυνοι, αλλά και νέες απειλές στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Που να διασφαλίζει τη σταθερότητα, αλλά και την προοπτική της σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Και αυτή είναι τελικά η μόνη καθαρή λύση».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Τσίπρα περί πρόωρων εκλογών, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Ελληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Αναδιατάξεις ανάμεσα σε δυνάμεις του κεφαλαίου

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ (κάτι που όταν ολοκληρωθεί δεν θα διαφοροποιήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε), επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για ένα αρνητικό για τους λαούς αποτέλεσμα. Αυτό που συνέβη είναι μια εναλλαγή ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις, πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, που όλες μαζί συμβάλουν στο προχώρημα της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Διεργασίες στη Γερμανία

Βασικά χαρακτηριστικά της κάλπης των ευρωεκλογών στη Γερμανία είναι η αποδοκιμασία των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ο καταποντισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συγκυβερνούν πολλά χρόνια στη Γερμανία και η μετακίνηση ψήφων προς τους Πράσινους. Η τάση αυτή είχε εκφραστεί και στις εθνικές εκλογές (2017), αλλά και σε εκλογές που ακολούθησαν σε άλλα κρατίδια (π.χ. Βαυαρία, Έσση) για την ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τη CDU/CSU πρώτη , ενώ το SPD πέφτει στην τρίτη θέση εκλέγοντας 16 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση είναι οι Πράσινοι, ενώ ακολουθούν το εθνικιστικό – ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά», οι Φιλελεύθεροι (FDP). Επίσης, από δύο ευρωβουλευτές εκλέγουν το «σατυρικό» «Κόμμα» (2,4%) και οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» (2,2%) και από μία έδρα μικρότερα κόμματα («Προστασία Ζώων», Κόμμα Οικογένειας, Πειρατές και «Volt»).

Η πρόεδρος του SPD, Αντρεα Νάλες, έκανε λόγο για ένα «πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα», ενώ ήδη στελέχη του κόμματος ζητούν άλλη μια «ανανέωση» και αλλαγή στην ηγεσία, ή ακόμη και άμεση αποχώρηση από το μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Πάντως το Σεπτέμβρη -στα μέσα της κυβερνητικής θητείας του μεγάλου συνασπισμού-, το SPD έχει ορίσει εσωκομματική συζήτηση για τον απολογισμό της συγκυβέρνησής του με τη CDU/CSU.

Τη συμμετοχή της «Αριστεράς» σε μια μελλοντική «αριστερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση» προέκρινε η μια επικεφαλής του κόμματος, Κάτια Κίπινγκ.

Βραχεία «κεφαλή» από τη Λεπέν

Την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού χάρτη στη Γαλλία επιβεβαίωσαν και αυτές οι κάλπες. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός» διατήρησε την πρώτη θέση (όπως και στις ευρωεκλογές του 2014). Την ίδια στιγμή, πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Οικολόγοι (Europe Ecologie). Το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το «Εμπρός!», που συστάθηκε το 2016, πήρε 22,41% και 5.076.363 ψήφους.

Οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι, το -για χρόνια- κυβερνητικό κόμμα του Ν. Σαρκοζί, έλαβε 8,48% και 1.920.530, από 20,81% και 3.943.819, ενώ το PS 6,19% και 1.401.978, από 13,98% και 2.650.357.

Την ίδια στιγμή, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν πήρε 6,31% και 1.428.386, συνεχίζοντας να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας.

Το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ συμμετείχε μέσα από το σχήμα «Για την Ευρώπη των Ανθρώπων» και πήρε 2,49% και 564.717 και δεν εκλέγει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ευρωβουλευτή. Το 2014 συμμετείχε στις ευρωεκλογές μέσα από το «Μέτωπο της Αριστεράς» (που τότε είχε πάρει 6,33% και 1.200.713), από το οποίο αργότερα ξεπήδησαν μορφώματα όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία», επιβεβαιώνοντας το ρόλο των οπορτουνιστικών κομμάτων στην αναδιοργάνωση της σοσιαλδημοκρατίας και γενικά, τη διαμόρφωση διαφόρων αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων.

Συντριπτική ήττα της κυβέρνησης Μέι

Οι ευρωεκλογές έφεραν στην πρώτη θέση το νέο «Κόμμα του Brexit» του 55χρονου ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, στην πέμπτη θέση τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και στην τρίτη τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η πρώτη θέση στις ευρωεκλογές και η ανάδειξη 29 ευρωβουλευτών από το κόμμα του Brexit ενθάρρυναν τον Ν. Φάρατζ, να απαιτήσει ρόλο και λόγο σε επόμενη φάση διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, με στόχο το Brexit.

Παράλληλα, νέες βουλευτικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ξανά ο βρετανικός λαός την περαιτέρω τύχη των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ, ζήτησε ο αρχηγός των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε έντονη απογοήτευση στην απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που ανακοίνωσε πως σήμερα Τρίτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι 73 έδρες στην Ευρωβουλή που αναλογούν στη χώρα μέχρι τη στιγμή αποχώρησης από την ΕΕ, μοιράζονται ως εξής: Κόμμα του Brexit του Ν. Φάρατζ 31,6% 29 έδρες, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 20,3%, (+15) 16 έδρες, σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του Τζ. Κόρμπιν 14,11% 10 έδρες (-10 έδρες από το 2014), Πράσινοι 12,1% 7 έδρες, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί της Μέι παίρνουν μόλις 9,1% και 4 έδρες. Επίσης, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 3,6% παίρνει 3 έδρες και από μία έχουν το ουαλικό κόμμα «Plaic Cymru», το «Sinn Fein», το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP και το Κόμμα Συμμαχίας Βόρειας Ιρλανδίας APNI.

Ιταλία: Επικράτηση της «Λέγκας»

Αντιδραστικά κόμματα όπως η «Λέγκα», αλλά και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» καρπώθηκαν μεγάλο μέρος της οργής που προκάλεσε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), της «Forza Italia» (του Μπερλουσκόνι), κ.λπ. Συγκεκριμένα, οι ψήφοι της «Λέγκας» αυξήθηκαν σε 9.153.638 και το ποσοστό της σε 34,33%, από 1.686.556 και 6,16% το 2014.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό PD, με 22,69% από 40,82%. Ο κυβερνητικός «εταίρος» της «Λέγκας», το «Κίνημα 5 Αστέρων» έπεσε στο 17,07%, από 21,16%. Η φιλελεύθερη «Forza Italia» 8,79%, από 16,83%.

Την άνοδο της ακροδεξιάς επιβεβαίωσαν και οι επιδόσεις των «Αδελφών της Ιταλίας» (με τους οποίους η «Λέγκα» συνεργάστηκε στις περσινές βουλευτικές εκλογές, που την ανέδειξαν σε κυβερνητικό «εταίρο») που πήραν 6,46%, από 3,67%.

Τέλος, χρήσιμη για συμπεράσματα είναι η πορεία σχημάτων που το 2014 είχαν υπερπροβληθεί, όπως «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», που τότε είχε πάρει 4,03%. Το συγκεκριμένο δεν εμφανίστηκε καν, αλλά στη θέση του ξεφύτρωσαν άλλα «μανιτάρια», όπως «Η Αριστερά» (μια διάσπαση του PD) που πήρε μόλις 1,74%.

Ελπιδοφόρες είναι οι επιδόσεις που κατέγραψε το ΚΚ Ιταλίας που μετά την ανασυγκρότησή του, συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Έλαβε 234.232 ψήφους (0,88%). Η προεκλογική δουλειά αναπτύχθηκε με ζητούμενο τη σφυρηλάτηση δεσμών με εργατικές – λαϊκές μάζες και την αφύπνιση δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση, διαμορφώνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την ενίσχυση της οργάνωσης και πάλης στους κλάδους, αλλά και τόπους διαμονής, σπουδών κ.λπ., όπου συγκεντρώνονται εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Σε άλλες χώρες

  • Ισπανία:Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είχε επικρατήσει στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κέρδισε και τις ευρωεκλογές ενισχυμένο με 32,84% και 20 έδρες (+9,83% σε σχέση με το 2014). Το Λαϊκό Κόμμα, παρά τις απώλειές του, διατηρείται στη δεύτερη θέση με 20,13% και 12 έδρες (-5,96%), οι Πολίτες 12,18% και 7 έδρες (+8,98%), το Ποδέμος Ουνίδας (Ποδέμος μαζί με την Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχουν το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας και άλλα σχήματα από την Καταλονία) 10,05% και 6 έδρες (κάτω από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ενώ ένας ευρωβουλευτής είναι από το ΚΚ Ισπανίας). Το ακροδεξιό VOX κατάφερε να φτάσει το 6,20% και παίρνει 3 έδρες. Η συμμαχία της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας (ΕRC) με άλλα περιφερειακά κόμματα, βασκικό και γαλικιακό πήρε 5,64% και 3 έδρες και εκλέχτηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης που βρίσκεται στη φυλακή Οριόλ Γιουνκέρας από την ERC. Η συμμαχία του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας και του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» πήρε 4,60% και 2 έδρες, με τη μια να πηγαίνει στον φυγά πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ. Επίσης, άλλη μια συμμαχία κομμάτων από Γαλικία, Βαλένθια, Κανάρια Νησιά πήρε 2,76% και μία έδρα.

Στις ευρωεκλογές συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας, που κατέγραψε 19.081 ψήφους.

  • Πορτογαλία:Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ως κυβέρνηση έχει τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού Μπλόκου και του Πορτογαλικού ΚΚ, ήρθε πρώτο με 33,4% (+1,5% σε σχέση με το 2014) και πήρε 9 έδρες. Ακολουθούν το δεξιό Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα με 21,9% και 6 έδρες. Το Μπλόκο πήρε 9,8% (+4,81% ) και 2 έδρες, ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσε το Πορτογαλικό ΚΚ, που πήρε με την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU) 6,9% από 12,7% και 2 έδρες από 3. Από μία έδρα έχουν και το Λαϊκό Κόμμα και η συμμαχία Πράσινων με το κόμμα «Άνθρωποι – Ζώα – Φύση».
  • Τσεχία: Το κυβερνών δεξιό Κόμμα Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO)του Αντρέι Μπάμπις, που συγκυβερνά με τους σοσιαλδημοκράτες και έχει την ανοχή του ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας, αν και με απώλειες από τις βουλευτικές του 2017, ήρθε πρώτο. Το ΑΝΟ συγκέντρωσε 21,18% (-8,46% σε σχέση με το 2017) και 6 έδρες. Το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών πήρε 14,5% (+3,2%) και 4 έδρες, το κόμμα Πειρατές 14,54% και 3 έδρες, οι νεοφιλελεύθεροι ΤOP 09 και STAN 11,65% και 3 έδρες, το κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία 9,14% και 2 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες 7,24% και 2 έδρες. Το ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας και μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε σοβαρές απώλειες, πληρώνοντας τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης, με 6,94% (-4,04% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 και σχεδόν -2% σε σχέση με τις βουλευτικές του 2017) και έχει 1 ευρωβουλευτή σε σχέση με τους 3 που είχε. Ο δε κυβερνητικός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, πήρε 3,95% (-3,32 από το 2017) και δεν έχει έδρα.
  • Στην Πολωνία, πρώτο βγήκε το κυβερνών εθνικιστικό PiS, του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, με 45,4% και 26 έδρες. Ακολουθούν το «συντηρητικό» κόμμα Ευρωπαϊκός Συνασπισμός (ΚΕ) με 38,5% και 22 έδρες και το κόμμα «Wiosna» με 6,1% και 3 έδρες.
  • Στην Ουγγαρία, το εθνικιστικό κόμμα FIDESZ του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, συγκέντρωσε το 52,3% και 13 έδρες, τα «σοσιαλδημοκρατικά» DK και MSZP-PM 16,2% και 4 έδρες και 6,7% και 1 έδρα αντίστοιχα. Το «φιλελεύθερο» «Μomentum» έλαβε 9,9% και 2 έδρες και το «Jobbik» 6,4% και 1 έδρα.