Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους πυρόπληκτους με τα αιτήματα των εργατικών σωματείων κ.ά. μαζικών φορέων της περιοχής

Αποκατάσταση των καταστροφών – μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας του λαού με ευθύνη του κράτους:

 Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης (οι υπότιτλοι δικοί μας).

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού.

Θα έπρεπε να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί, ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα αυτά θα έπρεπε να γίνονται σε περιοχές όπως το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς, όπου οι οικισμοί είναι μέσα σε δάση.

Η τραγική εξέλιξη απέδειξε την απουσία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου, οδηγώντας στα γνωστά αποτελέσματα και τον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι, που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου.

Εγκληματικές ευθύνες για την εμπρηστική πολιτική

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην αρχή ότι «τα έκανε όλα καλά» και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους που «αυθαιρέτησαν», έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση αυτής της εμπρηστικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα – αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή – έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων για τη λαϊκή στέγη και την αναψυχή, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη, για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθησύχαζε με διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που έλεγε: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (…) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Ενώ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντούσε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»…

Ούτε στο ελάχιστο δεν επαρκούν τα μέτρα για τους πληγέντες

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, δεν επαρκούν στο ελάχιστο προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές, π.χ. Μάνδρα, που ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα.

Παράλληλα, πρέπει άμεσα να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιο μακρόχρονες επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, συνολικά στην υγεία και την προστασία της ζωής των κατοίκων.

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τα αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για:

 1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
 4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
 5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
 6. Τι μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς;

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

 • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
 • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

— Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

— Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Επίκεντρο οργάνωσης της δράσης

Με επίκεντρο το Στέκι Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής, συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το Στέκι λειτουργεί στη Νέα Μάκρη (λεωφόρος Μαραθώνος 33, Αγία Μαρίνα), όπου συγκεντρώνονται είδη που χρειάζονται, από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και άλλους φορείς. Με αφετηρία αυτό, συντονίζονται η διανομή των ειδών και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πυρόπληκτους.

Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα χαιρετίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμά τους για αλληλεγγύη. Καλούν τα σωματεία και τους φορείς που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312) προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Μετά τις πρώτες μέρες, κατά τις οποίες η αλληλεγγύη εκφράστηκε κυρίως με συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις περιοδείες που συνεχίζονται καθημερινά έχουν πλέον προστεθεί συνεργεία που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Όπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν σημαντικό ρόλο να αναλάβουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων.

Ήδη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει συστήσει επιτροπή αλληλεγγύης. Στην ίδια κατεύθυνση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μέρος στην προσπάθεια να φτιαχτούν συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και μαγαζιά.

Το ΠΑΜΕ έχει διαμορφώσει ένα πρώτο πλαίσιο διεκδίκησης άμεσων μέτρων προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Στα άμεσα αιτήματα που διεκδικεί περιλαμβάνονται τα εξής: Καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Την ώρα που ο κόσμος καιγόταν, χρυσαυγίτες έκαναν πλιάτσικο!

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να σωθούν και έκλαιγαν τους νεκρούς τους και το κατεστραμμένο βιος τους, υπήρχαν κάποιοι που έκαναν πλιάτσικο στα καμένα! Τη δεύτερη κιόλας μέρα της καταστροφής, η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις από αυτούς, ηλικίας 22-26 ετών, στο Μάτι, την ώρα που έκλεβαν.

Oι 3 από τους 4 που συνελήφθησαν για πλιάτσικο στα καμένα ήταν μέλη μέλη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Independent»!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Οι 3 από τους 4 συλληφθέντες για πλιάτσικο στα καμένα σπίτια είναι μέλη του ακροδεξιού κόμματος. (…) Τρία μέλη της συνελήφθησαν για λεηλασία κατοικιών των πυρόπληκτων, ενώ άλλη ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστες στη Θεσσαλονίκη (…)». Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, την ίδια στιγμή που αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από κατοίκους της περιοχής στο Μάτι.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα το περιστατικό που είχε αναδείξει και ο «Ριζοσπάστης», ότι δηλαδή κάτοικοι της περιοχής, όταν υποκριτικά εμφανίστηκαν φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής για να τους δώσουν βοήθεια, τους έδιωξαν κακήν κακώς και τους πέταξαν στα μούτρα κάποια είδη που τους πήγαν ως συνεισφορά. Είναι γεγονός ότι τα φασιστοειδή αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο ακόμα και μέσα από τα συντρίμμια μιας μεγάλης καταστροφής και δείχνουν ότι ο λαός πρέπει να τους απομονώνει όπου τους συναντά.