Ερώτηση για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων στο Ιράν ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Ο ένοπλες δυνάμεις του Ιράν προχώρησαν σε ένοπλη κατάληψη δύο δεξαμενόπλοιων που έπλεαν υπό ελληνική σημαία σε διεθνή ύδατα, πλησίον των ακτών της χώρας. Αποτέλεσμα της επιχείρησης των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι να κρατούνται τα πλοία και τα πληρώματά τους, ανάμεσά τους και Έλληνες ναυτεργάτες, στο λιμάνι Bandar Abbas.

Το απαράδεκτο αυτό συμβάν φαίνεται πως έρχεται ως «αντίποινα» του Ιράν για κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, το οποίο μετέφερε πλοίο ρωσικών συμφερόντων. Η δέσμευση του ιρανικού πετρελαίου έγινε έπειτα από υπόδειξη των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο Ιράν αλλά και τη Ρωσία. Μάλιστα το πλοίο υπό ρωσική σημαία το οποίο μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο και επί σχεδόν δυο μήνες είχαν καθηλώσει οι ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια, ανήκε σε όμιλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στις κυρώσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου,  λειτουργώντας ως σημαιοφόρος των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, εμπλέκει ακόμη βαθύτερα την Ελλάδα στις σφοδρές αντιπαραθέσεις των αστικών τάξεων που εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

– Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων των δύο πλοίων που κρατούνται στο Ιράν;

– Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η πολιτική των κυρώσεων που κλιμακώνει τους ανταγωνισμούς επιφέρει βαριές συνέπειες σε βάρος των λαών και οδηγεί σε αντίποινα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων, την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας;».